ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: "Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή"

Από τον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Έρχονται και στην πόλη μας , στον νομό μας, οι πρώτοι πρόσφυγες. Έρχονται ικέτες. Έρχονται για να φιλοξενηθούν στα στρατόπεδα -κέντρα χωρίς να το θέλουν γιατί επιδίωξή τους είναι να διαβούν τα σύνορα και να περάσουν στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη-φρούριο που υψώνει φράχτες, κλείνει σύνορα.

Μια Ευρώπη που αρνείται να εφαρμόσει συνθήκες που έχει υπογράψει και αφορούν στα δικαιώματα και στην προστασία των προσφύγων. Κατατρεγμένοι και ανέστιοι εγκαταλείπουν μια ρημαγμένη από τον πόλεμο πατρίδα και χιλιάδες νεκρούς. Περνούν μέσα από τα δίχτυα των διακινητών, τα φουρτουνιασμένα και παγωμένα νερά του Αιγαίου αναζητώντας τη σωτηρία και την ελπίδα, μακριά από τον τρόμο του πολέμου και τον θάνατο που σκορπάει.

Δεν έρχονται σαν εισβολείς. Δεν έρχονται ούτε για να κλείσουν γέφυρες, ούτε για να βεβηλώσουν μοναστήρια και εκκλησίες, ούτε να μολύνουν ποτάμια και περιοχές. Έρχονται κυνηγημένοι από τους ίδιους που προκαλούν τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τις βομβιστικές επιθέσεις.

Ο Ελληνικός λαός που γνωρίζει από ξεριζωμούς,προσφυγιά και μετανάστευση αλλά και φιλοξενία και ενώ βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση προσφέρει με περίσσευμα καρδιάς από το έλλειμμά του, ό,τι μπορεί ο καθένας.

Η Ελλάδα, οι Έλληνες, η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση, οι δομές αλληλεγγύης, φορείς και σύλλογοι απλώνουν χέρι βοήθειας στους πρόσφυγες διατηρώντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Στέκονται αλληλέγγυοι όχι μόνο όταν ήταν μακριά τους, αλλά και όταν ήρθαν κοντά τους, δίπλα τους.

Το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα ,είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα που αποκαλύπτει την αποτυχία της κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτικής. Είναι αποτέλεσμα της απάνθρωπης και εγκληματικής πολιτικής της Δύσης που προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξυπηρετώντας οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Είναι για άλλη μια φορά ο πόλεμος και οι ολέθριες συνέπειές του αλλά και η αδήριτη ανάγκη για τη συγκρότηση ενός μαζικού αντιπολεμικού- φιλειρηνικού λαϊκού κινήματος που θα ξεκινήσει από δω για να απλωθεί παντού.

Ο φόβος και η άγνοια εκκολάπτουν τον ρατσισμό και τον φασισμό. Ο φόβος νικιέται με τη γνωριμία του άλλου,του ξένου και τη γνώση ότι είναι άνθρωπος με τις ίδιες ανάγκες ,τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια βάσανα.

Ας συνεχίσουμε να δίνουμε στην Ευρώπη της απόρριψης και απανθρωπιάς το παράδειγμα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Ας δείξουμε ότι η Ελλάδα, που τόσο την εγκαλούν, δεν είναι το χαλί κάτω από το οποίο θέλει η Ευρώπη να κρύψει τα σκουπίδια -πρόσφυγες . Η Ελλάδα είναι η χώρα που αποδεικνύει στην πράξη τον πολιτισμό της, τις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες της και την ελληνορθόδοξη παράδοσή της. Είναι η χώρα που τους υποδέχεται με ανθρωπιά και ζεστασιά.

Συγχρόνως όμως, ας ξεσηκωθούμε όχι ενάντια στους πρόσφυγες -θύματα αλλά στην προσφυγιά και στην γενεσιουργό αιτία της, που δεν είναι άλλη από τον πόλεμο. Ας απαιτήσουμε να γίνουν σεβαστές όλες οι συνθήκες και οι νόμοι που προστατεύουν τους πρόσφυγες.

Ας εναντιωθούμε στον πόλεμο, αυτόν που μαίνεται στην Συρία ζητώντας να σταματήσει αμέσως , αλλά και σε όλους τους πολέμους που μαίνονται στη γη και σκορπούν την καταστροφή και τον θάνατο.

Ας ζητήσουμε τον αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές όπλων στην περιοχή συνοδευόμενο από εμπάργκο εξαγωγών προς εμπόλεμες χώρες ή παρατάξεις και την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που διαπιστώνεται ότι εισάγουν πετρέλαιο από τις παράνομα κατεχόμενες από τον ISIS πετρελαιοπηγές.

Ας φωνάξουμε όλοι μαζί, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ".