Επιστολή Καλαϊτζίδη σε Βίτσα και βουλευτές για το προσφυγικό

Επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης κ. Δημήτρη Βίτσα και τους βουλευτές της Ημαθίας, η οποία αφορά την αναγκαιότητα εκπλήρωσης από την κεντρική διοίκηση λειτουργικών ζητημάτων επιμελητείας και ασφάλειας για τις ανοικτές προσφυγικές δομές στην Ημαθία, έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης. Αναλυτικά:

"Καταγράφοντας σε πρόσφατη σύσκεψη υπό την αιγίδα μας, την επίσημη θέση των φορέων της Ημαθίας που έχουν επιφορτιστεί με την υποδοχή και επιμελητεία της προσφυγικής ροής στην Περιφερειακή μας Ενότητα, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε πρακτικά, οργανωτικά, ζητήματα, για τα οποία η κεντρική διοίκηση οφείλει να προβλέπει και να συνδράμει, πριν από την εγκατάσταση εκατοντάδων ανθρώπων, διαφόρων εθνικοτήτων, σε κέντρα ανοικτής φιλοξενίας στην περιοχή μας, ειδικά δε αυτή την περίοδο όπου η Κεντρική Μακεδονία φιλοξενεί, με τις γνωστές συνθήκες, το 60% των προσφύγων-μεταναστών της χώρας μας.

1 Δημόσια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και εμβολιασμοί.
Η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας, η έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων, εμβολίων και ειδών πρώτης νοσοκομειακής ανάγκης, όπως μάσκες, γάντια μιας χρήσης κ.α, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από το συντονιστικό σας όργανο.

Γνωρίζετε τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες των προσφύγων. Πώς λοιπόν θα εξεταστούν από γυναίκα γυναικολόγο οι ασθενείς, όταν στο Νοσοκομείο Βέροιας δεν λειτουργεί, λόγω υποστελέχωσης, η Μαιευτική Κλινική το τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα;

Το ίδιο πρέπει να γίνει και για το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, στην περιοχή της οποίας θα φιλοξενηθεί απρογραμμάτιστος έως τώρα, αριθμός προσφύγων, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα μιας απλής μικροβιολογικής εξέτασης ή μιας ακτινογραφίας.

Πρέπει να φροντίσετε ώστε η διακομιδή των ασθενών προσφύγων προς το Νοσοκομείο να γίνεται με το ΕΚΑΒ, όπως και η επαναφορά τους στις ανοικτές δομές φιλοξενίας, γεγονός ιδιαίτερα δύσκολο φυσικά, αφού υπάρχουν μόλις δυο ασθενοφόρα για να καλύψουν τις ανάγκες των 150.000 κατοίκων της Ημαθίας!

Σχετικά με τα ανωτέρω σας επισυνάπτουμε έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, ο οποίος σας επισημαίνει ότι η συνάθροιση σημαντικού αριθμού προσφύγων αποτελεί μια εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα» με απρόβλεπτες συνέπειες.

2 Συντονισμός φύλαξης και ασφάλειας των δομών ανοικτής φιλοξενίας

Η δραματική μείωση του προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, με δεκάδες αποσπασμένα στελέχη στην Ειδομένη, την Κω και τον Έβρο, αποδυναμώνει τις δυνατότητες στοιχειώδους συντονισμού των αστυνομικών μας δυνάμεων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προσφύγων και των κατοίκων.

Η ανοικτή δομή τoυ πρώην στρατοπέδου «Αρματολού Κόκκινου» της Αγίας Βαρβάρας προσφέρει την δυνατότητα στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ των ανωτέρω προϋποθέσεων. Το πρόβλημα θα μεγιστοποιηθεί όμως με την έλευση των προσφύγων στην ανοικτή δομή της Αλεξάνδρειας. Με δεδομένη την ένταση που επικρατεί, όπως όλοι γίναμε μάρτυρες το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεταξύ Σύριων και Αφγανών, αλλά και το γεγονός ότι το στρατόπεδο βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από κατοικημένη περιοχή και δίπλα στο ΕΑΚ Αλεξάνδρειας, όπου υπάρχουν καθημερινά αθλητικές δραστηριότητες νέων και εφήβων, αντιλαμβάνεστε ότι η φύλαξη της ανοικτής αυτής δομής πρέπει να είναι συνεχής. Το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας δρα επαγγελματικά και πέραν των ανθρωπίνων ορίων αντοχής, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ άπειρον. Για αυτό χρειάζεται η ενδυνάμωση του και όχι το αντίθετο.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι το έκτακτο της ανάγκης, χωρίς διάθεση κριτικής για τις παραλείψεις που υπήρξαν στην συνολική στρατηγική αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην χώρα μας. Οφείλει όμως η κεντρική διοίκηση να αναλάβει πρακτικά την στήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχουν επιφορτιστεί, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την φροντίδα όλων αυτών των ανθρώπων.

Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον Διοικητή της ΙΜΠ Υποστράτηγο κ.Σίμο, τους επιτελείς, τα στελέχη και τους οπλίτες της Μεραρχίας για την σοβαρή και άοκνη προσπάθεια τους να πετύχουν με ελάχιστα μέσα και προσωπικό, το καλύτερο δυνατόν στην φιλοξενία των προσφύγων της Περιφερειακής μας Ενότητας".