Συνάντηση Ουρσουζίδη με στελέχη του ΕΛΓΑ για τις πληγείσες καλλιέργειες

Σήμερα, 20/5/2016 ο κ. Γιώργος Ουρσουζίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ, και τον Οικονομικό Δ/ντη του ΕΛΓΑ κ. Αθανάσιο Ζανιά.

Έθεσε υπόψη τους τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος του Ν. Ημαθίας, λαμβάνοντας τις αντίστοιχες απαντήσεις:

1) Σε ότι αφορά στις ζημιές στην καλλιέργεια ροδάκινου από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση, αυτές είναι δεδομένο, ότι θα αποζημιωθούν κανονικά σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

2) Ως προς την μειωμένη παραγωγή λογω καρπόπτωσης.
Διερευνάται κάθε πιθανή δυνατότητα αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγών. Πιο συγκεκριμένα, κατά το μοντέλο του προγράμματος “de minimis” ή στα πλαίσια των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, ή ακόμη και μέσω Π.Σ.Ε.Α., παρόλο που η τελευταία δυνατότητα, δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητή, λόγω καθυστερήσεων στην αποπληρωμή.

3) Σε ότι αφορά, στις αποζημιώσεις των βαμβακοκαλλιεργητών για τις ζημιές του 2015, αυτές, θα καταβληθούν κατά πάσα πιθανότητα, εντός του μηνός Ιουνίου 2016, κι αυτό διότι ο Οργανισμός εξήντλησε τα προς διάθεση για φέτος κεφάλαια, η διάθεση δε, των υπόλοιπων κεφαλαίων που έχει στη διάθεσή του ο οργανισμός, έτυχαν ήδη της έγκρισης του ΥΠΑΑΤ και αναμένεται η έγκριση από το Υπ. Οικονομίας, το οποίο και σύντομα θα συμβεί.

4) Τέλος, σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις (έξοδα κίνησης) των Γεωπόνων του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών στα ροδάκινα, άμεσα, με το επόμενο νομοσχέδιο το θέμα θα αντιμετωπιστεί.