Ενημέρωση Καλαϊτζίδη για την ΑΝΗΜΑ

Απάντηση σε σχετική επερώτηση του συνδυασμού ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, για την κατάσταση της ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε, έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης. Αναλυτικά υπογράμμισε:

"Μετά από την καταψήφιση του ισολογισμού του 2014 από την γενική συνέλευση της Αναπτυξιακής Ημαθίας Α.Ε (ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε) , στην οποία η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας είναι μέτοχος με μη πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 15%, το τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε Ημαθίας, ως όφειλε, ζήτησε από το γραφικό νομικής υπηρεσίας Π.Ε Ημαθίας να προβεί σε υποβολή αιτήσεως προς το Πρωτοδικείο Βεροίας, προκειμένου να οριστούν από αυτό δυο ειδικοί ελεγκτές, οι οποίοι θα ελέγξουν τον απολογισμό και τα πεπραγμένα που αυτός απεικονίζει και θα εκδώσουν σχετικό πόρισμα.

Μετά από την έκδοση του πορίσματος αυτού, η Π.Ε Ημαθίας θα είναι σε θέση να εκφέρει γνώμη για τα τεκταινόμενα, η οποία θα βασίζεται πλέον σε αδιάσειστα στοιχεία.

Θα ήθελα να τονίσω ότι λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους, από τον Ιανουάριο του 2016, δεν είναι δυνατή η κατάθεση της αίτησης από το νομικό σύμβουλο της Περιφερειακής μας Ενότητας, μέχρι την λήξη της αποχής.

Επ΄ ευκαιρία δε των ανωτέρω, θα ήθελα να σας ενημερώσω και για το θέμα της ΑΝ.ΗΜΑ ΑΣΤΙΚΗ, η οποία εν πολλοίς αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης της ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε.

Συγκεκριμένα η άτυπη δανειοδότηση από την ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε στην ΑΝ.ΗΜΑ ΑΣΤΙΚΗ, που θα κριθεί για τη νομιμότητα της αρμοδίως και η οποία κατάντησε επιχορήγηση, λόγω της αδυναμίας της ΑΝ.ΗΜΑ ΑΣΤΙΚΗΣ να επιστρέψει το δάνειο, θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα μείωσης ή και αποσβέσεως της ζημιάς, μέσω των κοινωνικών προγραμμάτων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΣΕΣ), υπό την προϋπόθεση φυσικά της επιλογής της ΑΝΗΜΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ως φορέα διαχείρισης μιας τέτοιας δράσης από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι τη σύνθεση του συμβουλίου μιας Ανωνύμου Εταιρείας καθορίζει η γενική συνέλευση των μετόχων, στην οποία η Π.Ε Ημαθίας κατέχει μειοψηφικό πακέτο, όπως προανέφερα. Οι δε σύμβουλοι που εκπροσωπούν την Π.Ε Ημαθίας, καθορίζονται με πλειοψηφική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στα πλαίσια των δημοκρατικών διαδικασιών του σώματος. Αν οι εκπρόσωποι του συνδυασμού ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ γνωρίζουν κάποιον άλλο σύννομο τρόπο θα παρακαλούσα να μας τον αναφέρουν. Όσο δε αφορά την δική μου διοίκηση στην Π.Ε Ημαθίας σημειώνω ότι υπήρξε πλήρης ανανέωση στον ορισμό των εκπροσώπων μας στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε.".