Μούρνος: "Μέχρι στιγμής φαίνεται να γίνεται ένας «διάλογος κωφών»"

Παρέμβαση στην ενημερωτική ημερίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Μούρνος. Συγκεκριμένα είπε: "Βρίσκομαι σήμερα εδώ, πρώτα για να ενημερωθώ καλύτερα πάνω σε ένα θέμα που απασχολεί την πόλη μας και δεύτερον με την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου.

Είμαστε μάρτυρες, τον τελευταίο καιρό, μιας έντονης συζήτησης και αντιπαράθεσης μεταξύ της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των φορέων της πόλης. Η κήρυξη της ευρύτερης περιοχής της Βέροιας, αστικής και αγροτικής, σε αρχαιολογικό χώρο αποτέλεσε την αιτία του "πολέμου".

Κάθε πλευρά υποστηρίζει με πάθος την άποψή της και θα έλεγε κανείς ότι έχουν δίκαιο και οι δυο. Είναι βέβαιο ότι και οι δυο πλευρές θέλουν το καλό της πόλης και την πολύπλευρη ανάπτυξη και πρόοδό της.

Πρέπει να αναγνωρίσει κανείς το σημαντικό έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στο πρόσωπο της κυρίας Κοτταρίδη, για τη διάσωση και ανάπτυξη του αρχαιολογικού μας πλούτου. Από την άλλη, να αναγνωρίσει τη σύγχρονη πραγματικότητα που απαιτεί δράσεις και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Το ζητούμενο πρέπει να είναι ο συγκερασμός αυτών των αναγκών και στόχων. Και απαιτείται γι' αυτό ένας επίμονος διάλογος, με μετριοπάθεια και νηφαλιότητα, και με προτάσεις ρεαλιστικές και εποικοδομητικές.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να γίνεται ένας «διάλογος κωφών». Η απουσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η σημερινή απουσία των φορέων και του Δήμου από αυτήν την ημερίδα, αυτό αποδεικνύουν. Όμως η προσπάθεια διαλόγου και συνεννόησης είναι ανάγκη να ξεκινήσει.

Η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης είναι αναγκαίος όρος. Κάθε διαδικασία διαλόγου και ενημέρωσης έχει να συνεισφέρει στην κατανόηση του θέματος και των απόψεων της άλλης πλευράς.

Και θα ήθελα στο σημείο αυτό, μπαίνοντας και λίγο στην ουσία του θέματος, να πω ότι η ύπαρξη δυο αντίρροπων θέσεων-απόψεων είναι χρήσιμη και λειτουργεί εξισορροπητικά. Γιατί, ούτε η άκριτη και χωρίς κανόνες και περιορισμούς εκμετάλλευση του χώρου μπορεί να είναι σωστή και αποδεκτή, αλλά ούτε και μια δογματική άποψη ότι ελέγχουμε προληπτικά κάθε δραστηριότητα, για το ενδεχόμενο να βρεθούν αρχαιότητες, είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη.

Η δημιουργία τετελεσμένων γεννά πάντα αντιδράσεις και αμφισβητήσεις. Το θέμα δεν είναι ποιος θα βγει νικητής από αυτή την κόντρα. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η μετριοπάθεια. Αφού για τον ίδιο σκοπό προσπαθούμε όλοι".