Ερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή για τους εργαζόμενους στα μάρκετ Καρυπίδη

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στα μάρκετ Καρυπίδη κατέθεσε το ΚΚΕ. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρει: 

"Οι 1400 εργαζόμενοι της επιχείρησης super market «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ Α.Ε.Ε.Ε.» (πρώην ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ), συνεχίζουν να στερούνται καθημερινά τα απαραίτητα, να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς παραμένουν πάνω από 13 μήνες απλήρωτοι, αφού αυτό απαιτεί η «ανάπτυξη» και η «πολύπλευρη επιχειρηματικότητα» της επιχείρησης.

Από το 2015 καθυστερείται η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων, με αποτέλεσμα σήμερα να οφείλονται μισθοί, από τον Γενάρη σε ορισμένους, ενώ στη πλειοψηφία των εργαζομένων από τον Φλεβάρη του 2016, επίσης οφείλεται το Δώρο Πάσχα, το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων του 2016.

Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι, μέσα από το Πανελλαδικό Επιχειρησιακό τους Σωματείο με την επωνυμία «Πανελλαδικό σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ» αγωνίστηκαν πολύμορφα (απεργίες, κινητοποιήσεις, επίσχεση εργασίας, τριμερείς συναντήσεις στο ΣΕΠΕ Κ. Μακεδονίας, στο Υπουργείο) και συνεχίζουν τον αγώνα τους, για την εξόφληση των δεδουλευμένων, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Ο αγώνας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με όλα τα εργασιακά δικαιώματά των εργαζόμενων και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ανέδειξε το ΚΚΕ και πρόσφατες Ερωτήσεις (1485/25.11.2016, 270/6.12.2016, 33/10.1.2017).

Σήμερα τα κλειστά καταστήματα της «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ Α.Ε.Ε.Ε.» τα παίρνουν εταιρίες σουπερ-μάρκετ χωρίς να εφαρμόζουν το Π.Δ.178/2002 που συνιστά αναγκαστικό δίκαιο, συνεχίζοντας την ίδια δραστηριότητα, διατηρώντας την πελατεία της «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ Α.Ε.Ε.Ε.» και φυσικά σε συνεννόηση μαζί της, αφού ουδέποτε δήλωσε την πρόθεση να σταματήσει τον επιχειρηματικό της στόχο. Αντίθετα η επιχείρηση έχει προβεί σε ενέργειες (μειώσεις μισθών, τροποποίηση σύμβασης, μη καταβολή δεδουλευμένων, πρόταση παραίτησης και νέα πρόσληψη, απόκρυψη στοιχείων από το σωματείο και τους αρμόδιους φορείς), σκόπιμα για να προχωρήσει τα σχέδια της και να αποφύγει τις συνέπειες των μη νόμιμων ενεργειών της.

Να σημειωθεί πως η επιχείρηση η «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ Α.Ε.Ε.Ε.» ακολούθησε τη μεθόδευση πολλών εργοδοτών, προκειμένου να παρεκκλίνει από τις αναγκαστικές ρυθμίσεις του Π.Δ. 178/2002 δηλαδή ο εργοδότης σε συνεννόηση με τον υποψήφιο διάδοχο, σταματά προσωρινά τη λειτουργία της επιχείρησης και στη συνέχεια ακολουθεί η μεταβίβαση στο νέο φορέα ή πραγματοποιείται απευθείας συμφωνία του νέου εργοδότη με τρίτους(ιδιοκτήτες ακινήτων) με σκοπό τη καταστρατήγηση των συνεπειών και γενικά των προστατευτικών ρυθμίσεων σε βάρος των εργαζόμενων.

Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις σουπερ-μαρκετ: «MARKET IN», «DISCOUNT», «ΜΑΣΟΥΤΗΣ», έχουν πάρει καταστήματα της «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ Α.Ε.Ε.Ε.» και άρχισαν να τα λειτουργούν με νέους εργαζόμενους, πετώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία, διευκολύνοντας τον παλιό εργοδότη ώστε να μη καταβάλει ούτε τα δεδουλευμένα ούτε τις οφειλές στο δημόσιο.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο σύνολο τους και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
  • Τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που διαδέχονται την «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ Α.Ε.Ε.Ε.»".