Τζιτζικώστας και Καλαϊτζίδης: "Με απόλυτη επιτυχία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας" (βίντεο)

Τα αποτελέσματα των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν στην Βέροια ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κος Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης (αναλυτικά η παρουσίαση στο βίντεο που ακολουθεί).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, οι ωφελούμενοι του προγράμματος που υλοποιήθηκε στην Ημαθία ήταν 8515, το ύψος του ήταν 1,7 εκ. ευρώ, μοιράστηκαν 378 τόνοι τροφίμων και 76 τόνοι βασικής υλικής συνδρομής. Το νέο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει στην Ημαθία, θα συμπεριλάβει 9500 ωφελούμενους, το ύψος του θα είναι 3,7 εκ. ευρώ, θα μοιραστούν 593 τόνοι τροφίμων και 172 τόνοι βασικής υλικής συνδρομής.

kalaitzidis teva

"Αισθάνομαι δικαιωμένος για το έργο μας. Αντιμετωπίσαμε όλη την Ημαθία αξιοκρατικά. Θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στους Ημαθιώτες. Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και υλοποιήσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα. Σταθήκαμε διακριτικά δίπλα στους πολίτες" σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης.

Με κεντρικό μήνυμα «Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη» ο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το κοινωνικό έργο της.

Σύμφωνα με τον κο Α. Τζιτζικώστα στόχος είναι «...να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο, όσο υπάρχει ανάγκη, όσο υπάρχουν ευάλωτοι και αδύναμοι συμπολίτες μας, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας...Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις υποστήριξης και ενίσχυσης των συμπολιτών μας, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, είναι το Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, το οποίο φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε έγκαιρα και σωστά, παρέχοντας άμεσα τα τρόφιμα και τα βασικά είδη ανάγκης σε εκείνους που τα χρειάζονταν. Δημιουργήσαμε σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ισχυρές Κοινωνικές Συμπράξεις, και μαζί με τους εταίρους μας ολοκληρώσαμε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα το Πρόγραμμα για τα δύο προηγούμενα έτη».

tzitzi teva

Αναφορικά με αυτά που παρουσίασε  κ. Τζιτζικώστας, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως επικεφαλής της Κοινωνικής Σύμπραξης, με το Δήμο Βέροιας, το Δήμο Αλεξάνδρειας και το Δήμο Νάουσας, σχεδίασε και υλοποίησε με βάση αποκλειστικά και μόνο τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες, του νομού Ημαθίας, το Πρόγραμμα.

Κάθε οικογένεια, έλαβε τρόφιμα, βρεφική τροφή και βασικά είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και είδη οικιακής καθαριότητας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική οικογενειακού προϋπολογισμού.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο προγραμματισμός αφορά σε ακόμα περισσότερες δράσεις υποστήριξης των οικογενειών, των παιδιών και των ευάλωτων πολιτών, όπως:

 Ημερίδες από ειδικούς επιστήμονες του κλάδου υγείας.

 Λειτουργία Τηλεφωνικού Κέντρου για εξειδικευμένες συμβουλές από επιστημονικό προσωπικό.

 Λειτουργία Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης, ειδικά εξοπλισμένης και στελεχωμένης με ειδικούς επιστήμονες του κλάδου υγείας.

 Κοινωνικά Φροντιστήρια και Ενισχυτική Διδασκαλία για παιδιά και ενηλίκους.

 Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και Δράσεις Δημιουργικής Απασχόλησης.

Ένας και μόνο ένας, είναι ο στόχος και σε αυτή τη δεύτερη φάση του Προγράμματος ΤΕΒΑ: Να αξιοποιηθούν γρήγορα και σωστά οι πόροι που εξασφαλίσθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, με τις δράσεις του ΤΕΒΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

 Εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία 8 «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» και τη λειτουργία των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας και των Υπνωτηρίων αστέγων.

 Χρηματοδότησε 7 δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών»,

 Δημιούργησε 38 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Στήριξε και ενίσχυσε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία.

 Υποστήριξε 14.000 γονείς με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

 Ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα για τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, την Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων.

 Χρηματοδότησε την κατασκευή του κτηρίου για τα παιδιά με σύνδρομο down.

 Ολοκλήρωσε παρεμβάσεις σε 351 ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης που εξυπηρετούν 4.000 παιδιά με αναπηρία.

 Υποστήριξε τη «Σχολή Γονέων» και το «Κέντρο Θηλασμού» και τα προγράμματα επανένταξης πρώην κρατουμένων, την εκστρατεία ενημέρωσης για την Υιοθεσία, αλλά και την εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση.

"Όλοι θα θέλαμε να μην υλοποιούμε τέτοια προγράμματα αλλά η κρίση και η παρακμή δημιούργησαν νέο περιβάλλον. Στόχος μας ήταν να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο του. Θέλουμε οι ευάλωτοι συμπολίτες μας να μην νιώθουν αποκομμένοι από την κοινωνία" συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

teligian niki

"Υλοποιήθηκε με λίγους και πολλές φορές εκτός ωραρίου. Είμαστε έτοιμοι και για το επόμενο" σημείωσε η Νίκη Καρατζιούλα.

"Θα θέλαμε να είμαστε με άλλους τρόπους κοντά στους συμπολίτες μας. Αποδείξαμε όμως ότι μπορούμε και στα δύσκολα" πρόσθεσε ο Θεόφιλος Τεληγιαννίδης.

Στοιχεία για το πρόγραμμα έδωσε και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας Γιώργος Παπαδόπουλος.

tzitzi papadop

Ο χαιρετισμός Καλαϊτζίδη

" Καλωσορίζω μια ακόμη φορά στην Ημαθία, τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Είχαμε πει απο την αρχή στους πολίτες της Ημαθίας ότι ο περιφερειάρχης θα είναι συνεχώς κοντά στον τόπο μας, στην πράξη και όχι στα λόγια. Το κάναμε στην πράξη και όχι στα λόγια.

Και το κάναμε ουσιαστικά, φέρνοντας δημιουργικό αποτέλεσμα, κάνοντας πολύπλευρο έργο ανάπτυξης.

Σήμερα αισθάνομαι δικαιωμένος για τα όσα κάναμε για τον τόπο μας, για το έργο που παρουσιάσαμε, για όλη την Ημαθία και για όλους τους Ημαθιώτες.

Αντιμετωπίσαμε όλη την Ημαθία ισότιμα και αξιοκρατικά, δεν λείψαμε από πουθενά, δεν αφήσαμε κανένα δήμο, κανένα χωριό χωρίς την παρουσία μας.

Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στην Ημαθία , κοντά στους Ημαθιώτες για όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο και τους πολίτες, από τα μεγάλα μέχρι τα καθημερινά.

Κι αυτό είναι υπόσχεση και δέσμευση όχι μόνο δική μου ως Κώστας Καλαϊτζίδης, που σηκώνω το βάρος ως αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.

Αυτό είναι διαρκής δέσμευση και του Απόστολου Τζιτζικώστα, από τον οποίο αντλούμε τη δύναμη για την παρουσία και το έργο μας.
Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι προχωρήσαμε κι έτσι ακριβώς θα γίνει και αύριο μετά τη νίκη μας στις εκλογές που έρχονται.

Εγώ μπήκα μπροστά στον αγώνα για την περιφέρεια, επειδή ήταν μπροστά ο Τζιτζικώστας

Όπως τότε ήμασταν μαζί, έτσι και τώρα είμαστε μαζί κι έτσι θα συνεχίσουμε μαζί, για να κάνουμε τον τόπο καλύτερο. Αυτό το καλύτερο μπορείς να το φέρεις μόνο εσύ Απόστολε, εσένα εμπιστευόμαστε, εσένα στηρίζουμε και μαζί σου προχωράμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα.

Σε σχέση με το θέμα των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους για το οποίο γίνεται η σημερινή εκδήλωση.

Η Κοινωνική Σύμπραξη Ημαθίας με Επικεφαλής την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας κατάφερε, την περίοδο 2015 – 2018 να υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της γενικότερης κατάστασης αλλά και της ιδιαιτερότητας που έχει , διότι αφορά συμπολίτες που από τη μια μέρα στην άλλη, η οικονομική κρίση ανέτρεψε τη ζωή τους και τους έφερε μέσα στη φτώχεια.

Εκεί σταθήκαμε δίπλα τους, διακριτικά, χωρίς να προσβάλουμε κανένα, χωρίς να ξεχωρίζουμε κανένα. Οι ευχαριστίες που ακούσαμε και τα μηδενικά παράπονα από την πλευρά των πολιτών και των φορέων, είναι για εμάς η καλύτερη απάντηση, για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάναμε.

Με την άψογη συνεργασία που είχαμε και φαίνεται από τα αποτελέσματα, με τους τρείς Δήμους της Ημαθίας και τους τοπικούς φορείς, καταφέραμε και ενισχύσαμε το διάστημα 2015 – 2016 περίπου 8.500 ωφελούμενους συμπολίτες μας με τρόφιμα, βασική υλική συνδρομή, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας συνολικού ύψους 1.700.000 ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με απόλυτη διαφάνεια, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν όλα τα στοιχεία του και τα πάντα είναι στη διάθεση όλων.

Για τη νέα περίοδο 2018-2019 οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 9.500 και το ποσό σε 3.750.000 ευρώ.

Θέλω να ευχαριστήσω ως αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας για τη συνεργασία που είχαμε στην υλοποίηση του προγράμματος, τους Δημάρχους και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες της Ημαθίας, τους φορείς που συνεργάστηκαν μαζί μας, τους εθελοντές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που πρόβαλλαν την προσπάθεια που κάναμε.

Ξεχωριστά θέλω να ευχαριστήσω τους προϊστάμενους και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας που εργάστηκαν με κόπο για το πρόγραμμα και την επιτυχία του, όπως και την υπεύθυνη υλοποίησης του Τ.Ε.Β.Α στην Ημαθία, την περιφερειακή σύμβουλο Νίκη Καρατζιούλα για το θετικό αποτέλεσμα των προσπαθειών της.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε συμπολίτες που έχουν ανάγκη, κι αυτό ήταν και είναι βασικός πυρήνας του προγραμματισμού μας.

Ενισχύσαμε με δράσεις και με ουσιαστική συνδρομή την Ημαθία και τους Ημαθιώτες και συμμετέχουμε μαζί με άλλους φορείς σε ένα κοινωνικό μέτωπο που σκοπό έχει να ενισχύσει την αλληλεγγύη.

Με τους ίδιους στόχους θα προχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε, για την αλληλεγγύη, για τον κόσμο και για την Ημαθία.

Λεπτομέρειες θα σας αναφέρει ο περιφερειάρχης και είμαι πολύ υπερήφανος που στέκομαι δίπλα του και μπορούμε μαζί να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια, για όσα κάναμε και για όσα θα κάνουμε μαζί και μετά τις εκλογές".