Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας από φορείς της Ημαθίας για την υλοποίηση προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων

kalaitzidis episitisitiki

Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας προχώρησαν είκοσι (20) φορείς της Ημαθίας, με επικεφαλής της Ιερά Μητρόπολη Βέροιας και τους δήμους Αλεξάνδρειας και Νάουσας, το μεσημέρι της Τρίτης 21ης Ιανουαρίου 2015, το οποίο αφορά τη δημιουργία κοινωνικής σύμπραξης για την υλοποίηση του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων (FAED), με συντονιστή εταίρο την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Κεντρική Μακεδονία από την ΠΚΜ και αποτελεί βασική προτεραιότητα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και της «Αλληλεγγύης». Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 5+3 ετών και θα χρηματοδοτηθεί εξ΄ ολοκλήρου από την Ε.Ε, με το ύψος της βοήθειας να ανέρχεται πανελλαδικά και για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στα 330 εκ. ευρώ, με αρμόδιο φορέα το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σε αυτό συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, με φορείς υλοποίησης της κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Καλαϊτζίδης, έχοντας στο πλευρό του τους περιφερειακούς του συμβούλους κα. Καρατζιούλα και κ.Τεληγιαννίδη, αφού ευχαρίστησε για την αθρόα συμμετοχή τους εκπροσώπους των φορέων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του, τόνισε χαρακτηριστικά: «Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα αλληλεγγύης προς τους πάσχοντες συμπολίτες μας η Μητρόπολη μας, οι δήμοι Αλεξάνδρειας και Νάουσας και οι κοινωνικοί φορείς της Ημαθίας. Στόχος μας η σωστή υλοποίηση του προγράμματος. Εμάς στην ΠΚΜ και την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, αλλά το να μη μείνει κανένας άπορος έξω από αυτό».

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε στους συγκεντρωμένους φορείς ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας κ. Χάρης Αηδονόπουλος, τονίζοντας ότι το αφορά ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, εξαρτημένα άτομα κ .α) με κριτήριο εισοδήματος τα 5.907 ευρώ ανά οικογένεια, με την άνοδο του για κάθε παιδί ηλικίας έως 14 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα αύξησης του, με την προσθήκη ειδικών κοινωνικών κριτηρίων.

Το πρόγραμμα αφορά την υλική υποβοήθηση των δικαιούχων, μέσω των δήμων και των κοινωνικών φορέων σε τρόφιμα, ρούχα, είδη καθαριότητας, κλινοσκεπάσματα, είδη πρώτης ανάγκης κ.α, καθώς και την παροχή επιστημονικής υποβοήθησης των ευπαθών αυτών ομάδων ( κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κ.α).

Στο τέλος της σύσκεψης υπεγράφη ένα αρχικό, άτυπο, πρωτόκολλο συμφώνου συνεργασίας για τη δημιουργία κοινωνικής σύμπραξης υλοποίησης του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας (FEAD) στην Ημαθία, με συντονιστή εταίρο της Π.Ε Ημαθίας.

Υπεύθυνη για τον συντονισμό της δράσης, η οποία είναι στο στάδιο της διαβούλευσης, με την οποία μπορούν να επικοινωνήσουν και όσοι άλλοι φορείς της Ημαθίας ενδιαφέρονται είναι η περιφερειακή σύμβουλος κ.Νίκη Καρατζιούλα ( 6948308568 –email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Οι φορείς που υπέγραψαν το σύμφωνο είναι οι εξής:

Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
Π.Ε Ημαθίας
Δήμος Αλεξάνδρειας
Δήμος Νάουσας
Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας
Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας
Γηροκομείο Βέροιας
Γηροκομείο Νάουσας
Όμιλος Προστασίας Παιδιού Βέροιας
Mom in action
Κέντρο Πρόληψης «Πρόσβαση»
Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος»
«Πρωτοβουλία για το Παιδί»
«Τα Παιδιά της Άνοιξης»
ΚΟΙΣΠΕ Ημαθίας «Δεσμός»
Σύλλογος οικογενειών και φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΨΥ) Ημαθίας
Ε.Ε.Σ Περιφερειακό Τμήμα Νάουσας
«Υφάδι» ΑμεΑ Νάουσας
Σύλλογος Νεφροπαθών Ημαθίας
Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Ημαθίας