Για θέματα του νομού ενημερώθηκαν οι βουλευτές στο Επιμελητήριο

epimelitirio ima

Ενημερωτική συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ημαθίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 22 Μαρτίου, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκου Ουσουλτζόγλου προκειμένου να τεθούν επί τάπητος καίρια ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού. Στη συνάντηση, που έγινε στο Επιμελητήριο, παραβρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Φρόσω Καρασαρλίδου, Κώστας Λαπαβίτσας και Γιώργος Ουρσουζίδης , ενώ από την Διοίκηση του Επιμελητηρίου συμμετείχε ο Πρόεδρος, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και οι Πρόεδροι των Τμημάτων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου άνοιξε την ατζέντα της συζήτησης τονίζοντας την κρισιμότητα των ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί ο επιμελητηριακός θεσμός στο στίβο της εκπροσώπησης των επιχειρηματιών του Νομού, αναδεικνύοντας τον ουσιαστικό και ζωτικό ρόλο των επιμελητηρίων, ιδιαίτερα σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα.

Πρωτίστως ο κ. Ουσουλτζόγλου έκανε μια γενική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους οι επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ παρατηρείται μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που οφείλεται κυρίως στην αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα. Οι τράπεζες ζητούν υπερβολικές εγγυήσεις προκειμένου να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις. Μάλιστα η χρηματοδότηση διακεκριμένων επιχειρήσεων γίνεται με επιλεκτικό τρόπο και δημιουργεί ανισότητα στον υγιή ανταγωνισμό. Καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις, αλλά μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα, με βασική προϋπόθεση να ανοίξουν τις στρόφιγγες οι τράπεζες για να γίνει η επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και να έρθει η ανάπτυξη που συνεχώς την ακούμε, αλλά δεν την βλέπουμε στην πράξη. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ουσουλτζόγλου, η αγορά απαιτεί μια έντιμη, ηθική και βιώσιμη λύση με τους εταίρους μας, για να λειτουργήσει σε γερές βάσεις. Θεωρείται πλέον αδήριτη ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, ώστε να ελαττωθεί η γραφειοκρατία. Στο σημείο αυτό ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, τόσο στο ΓΕΜΗ όσο και στην υπηρεσίας μιας Στάσης που έχουν αντικατασταθεί με γραφειοκρατικό μηχανισμό.

Σε τοπικό επίπεδο ο κ. Πρόεδρος τόνισε την αναγκαιότητα της αξιοποίησης της Περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας σε διαμετακομιστικό κέντρο. Παράλληλα υπενθύμισε τις κινήσεις που έχουν γίνει από το Επιμελητήριο προς τα αρμόδια υπουργεία και την κεντρική εξουσία , με πρώτο και κύριο αίτημα την μεταφορά του τελωνείου και άλλων υπηρεσιών, προς όφελος των επιχειρήσεων. Σημειώνοντας την ζωτική σημασία που έχει η τοποθεσία της Αγοράς της Κουλούρας που πραγματικά αποτελεί τον κόμβο της Εγνατίας οδού από τους Κήπους έως την Ηγουμενίτσα.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα που ζήτησε ο κ. Ουσουλτζόγλου από τους βουλευτές να επιστήσουν την προσοχή τους είναι τα δάνεια των επιχειρήσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ένα ζήτημα που όπως είπε αν δεν βρεθεί λύση προς όφελος των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή των επιχειρήσεων πανελληνίως, ταράζοντας το τραπεζικό και οικονομικό σύστημα της χώρας. Ο χρόνος είναι πολύ πιεστικός και οι λύσεις από πλευράς της κυβέρνησης θα πρέπει να δοθούν άμεσα με προτάσεις που στην υλοποίηση τους θα δώσουν ανάσα στον Έλληνα επιχειρηματία.

Στο πλαίσιο της ευρείας ενημέρωσης ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στην μετατροπή του αεροδρομίου Αλεξάνδρειας σε εμπορευματικό, είναι κρίμα όπως είπε χαρακτηριστικά να μην το «εκμεταλλευτούμε». – Και ολοκλήρωσε την εισήγηση του με την πρόταση να επεκταθεί σε όλο το νομό το δίκτυο του φυσικού αερίου, το οποίο μέχρι στιγμής λειτουργεί μόνο σε τρείς επιχειρήσεις στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και του Πλατέος.

Οι βουλευτές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν και πρότειναν να γίνουν από πλευράς του Επιμελητηρίου συγκεκριμένες προτάσεις-υπομνήματα, στα θέματα αιχμής που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Ημαθίας , ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως βουλευτές του νομού και όχι ως πολιτευτές στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν από κοινού για την διεκδίκηση των ουσιαστικών προβλημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναπτύχθηκε και από τις δυο πλευρές ένας γόνιμος προβληματισμός για το Εμπάργκο της Ρωσίας. Μάλιστα η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά της θα εξαντλήσει κάθε μέσο πίεσης που διαθέτει.

Πριν κλείσει η συνάντηση ζητήματα έθεσαν ο Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος κ. Στέλιος Τσέας σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί πράκτορες, καθώς και ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Μιχάλης Τρανίδης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος.

Ο κ. Ουσουλτζόγλου ευχαρίστησε τους βουλευτές για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου Ημαθίας.