Κουτσογιάννης: "Άσχημα τα οικονομικά του δήμου από την κακοδιαχείριση της περασμένης 12ετίας"

Άσχημη χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του δήμου Νάουσας ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη. Ο κ. Κουτσογιάννης επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στην προηγούμενη διοίκηση Καραμπατζού τονίζοντας ότι τα χρέη από τις υπό εκκαθάριση Δημοτικών Επιχειρήσεων φτάνουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα είπε:

Οικονομική κατάσταση του Δήμου

"Ο Δήμος μας δυστυχώς βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Αυτό είναι συνέπεια της κακής διαχείρισης που σημειώθηκε επί 12ετία. Δάνεια (μόνο για αποπληρωμή οφειλών), δικαστικές αποφάσεις (καθημερινή παρέλαση δικαστικών κλητήρων), χωρίς μέτρο αναθέσεις μελετών που δεν πληρώθηκαν και να πληρώνονται πολλαπλάσια επειδή κινούνται δικαστικά εις βάρος του Δήμου. Μέχρι σήμερα επιδικάστηκαν 170.000 ευρώ σε προμηθευτές, παρακρατήθηκαν από λογαριασμούς του Δήμου 93.000 και εκκρεμούν υποθέσεις 500.000 ευρώ.

Κανένα ενδιαφέρον για την αύξηση των εσόδων και την αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πόρων του Δήμου.

Συνεχής ζημία από ΤΟΕΒ Ζερβοχωρίου (παραποίηση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) πλήρωναν οι δημότες για μια μικρή ομάδα. Ζημία 180.000 ευρώ στον Δήμο. Η υπόθεση στη δικαιοσύνη.

Προβλήματα με ΧΑΔΑ (πρόστιμο 120.000€) από την ανάθεση στην Εγνατία Οδό ΑΕ Επί 2,5 χρόνια δεν έγινε τίποτα από τη διοίκηση για να αποφευχθεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη.

Έλλειψη οργανωμένου συστήματος διαχείρισης αποθήκης. Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος και ολοκλήρωση μελέτης για κατασκευή 300τμ αποθήκης – μιας για όλο τον Δήμο – στον Βιολογικό καθαρισμό.

Δεν υπήρχε κωδικός εσόδων για τις εκδηλώσεις στους χώρους πολιτισμού, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ζερβοχωρίου, στα κεριά του νεκροταφείου.
Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας. Κλειστό κλαμπ η διοίκηση (Καραμπατζός, Τζέκος, Τζώρτζης), χωρίς οικονομικό απολογισμό. Με τον αντιδήμαρχο κ. Δάγγα αλλάζουμε την κατάσταση αναλαμβάνουμε τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης και διαχείρισης του κολυμβητηρίου. Πέρυσι το διάστημα Ιανουαρίου-Μαϊου είχαν εισπραχθεί 6.000 ευρώ, φέτος το ίδιο διάστημα 16.650 ευρώ. 270% αύξηση".

Προβληματική κατάσταση των υπό εκκαθάριση επιχειρήσεων

"ΚΕΔΗΠΟΝ – ΚΕΠΑΠ (οφειλές σε ΙΚΑ 300.000€, πρωτογενές κεφάλαιο οφειλής στην εφορία 500.000€, εργαζόμενοι, προμηθευτές, συνολικό ποσό οφειλής σχεδόν 2.000.000€) Εκθέσεις ορκωτών λογιστών περιγράφουν κακουργηματικές πράξεις (ταμειακό έλλειμμα, μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, παράνομο εσωτερικό δανεισμό, κανένα σύστημα ελέγχου στο κολυμβητήριο, διαδικασίες αναθέσεων χωρίς καμία τήρηση νομιμότητας). Αντί αυτών έγινε προσπάθεια εκ των υστέρων θεραπείας τον Ιούλιο του 2014, οπού καλούνταν τα μέλη του ΔΣ να υπογράψουν αποφάσεις προηγούμενων ετών. Έχει πάρει τον δρόμο της η υπόθεση – βρίσκεται στους οικονομικούς επιθεωρητές. Και έπεται και συνέχεια.

ΤΑΒ (μόνο ΙΚΑ 520.000€, κατασκευή από τον Δήμο παράνομου αυθαιρέτου (πρόστιμο 1.800.000€, δεν έχει εξοφληθεί ο ανάδοχος, οφειλές σε εργαζόμενους, Δημόσιο και λοιπούς προμηθευτές). Έχει κινηθεί η διαδικασία για να γίνει διαχειριστικός έλεγχος των χρήσεων από το 2010 και έπειτα.

Πολλά προβλήματα καθώς κατά παράβαση της νομοθεσίας η διοίκηση εξακολουθούσε να ασκεί διοίκηση και πράξεις οικονομικού χαρακτήρα ενώ είχε εγκατασταθεί ο εκκαθαριστής και εν αγνοία του. Χρέη της ΤΑΒ εκτίμηση αυτή τη στιγμή περίπου στα 2.000.000€

Συνολικές οφειλές των υπό εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων κοντά στα 4.000.000€. Συνέπεια της χρηστής διαχείρισης της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Με αυτό το ποσό να επιβαρύνει τη λειτουργία του Δήμου είναι σαφές πως ο Δήμος Νάουσας δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Γι' αυτά τα θέματα έχουν γίνει κινήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες για να δοθεί λύση.

Ο πρώην δήμαρχος με απειλεί ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον μου αν δεν υποβάλλω αίτημα για ρύθμιση των οφειλών του ΙΚΑ που αυτός δημιούργησε. Την οποιαδήποτε ρύθμιση πρέπει να κάνει ο εκκαθαριστής – είναι οφειλές νομικών προσώπων και όχι του Δήμου. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις τέλεσης έκνομων δραστηριοτήτων και ο Δήμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Η ρύθμιση αν δεν πληρωθεί έστω μια φορά παύει να ισχύει και επιβάλλονται εκ νέου πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ταυτόχρονα με τις οφειλές προς την εφορία το ποσό που θα προκύψει αυξάνεται δραματικά. Δεν θα κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις. Εδώ θα δοθεί λύση συνολική. Είμαι εδώ για να προστατεύσω τα συμφέροντα των δημοτών και όχι των διατελεσάντων προέδρων".

Οργάνωση υπηρεσιών του Δήμου

"Παραλάβαμε έναν Δήμο με έναν Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας φτιαγμένο για κάποιον άλλο Δήμο και όχι τον Δήμο Νάουσας. Μη στελεχωμένο το Τμήμα Προγραμματισμού. Μεγάλη χαλαρότητα από πλευράς διοίκησης προς τους εργαζομένους. Καίριες θέσεις υποστελεχωμένες. Λιμνάζουσες υποθέσεις δημοτών επί 12ετία

Δημιουργούμε νέο Οργανισμό προσαρμοσμένο στα δεδομένα, τις ανάγκες και τις προοπτικές του Δήμου μας. Αναδιατάσσουμε το προσωπικό με βάση τις ανάγκες του Δήμου και όχι προσωπικές εξυπηρετήσεις. Οι 100 θα δουλεύουν για 100. Επιδιώκουμε αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων και συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του αναπτυξιακού οράματος για τον Δήμο.

Ετοιμαζόμαστε για τη συγκέντρωση των υπηρεσιών σε ένα κτίριο δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό, εξυπηρέτησης και πρόσβασης για τους Δημότες, μεγαλύτερης λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας για τις υπηρεσίες.

Οργανώνουμε τις υπηρεσίες δίνοντας βάρος στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης, των αδειοδοτήσεων και της στήριξης των επενδυτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων".

Εξορθολογισμός της χρήσης κοινόχρηστων χώρων

"Παραλάβαμε μια κατάσταση απόλυτου χάους. Κατάληψη πεζοδρομίων, κατάληψη οδοστρώματος, έλλειψη κάδων απορριμμάτων, παράνομη στάθμευση, περιορισμένη προσβασιμότητα για ΑμΕΑ κοκ. Δημιουργούμε και έχουμε στείλει προς διαβούλευση Κανονισμό Λειτουργίας Κοινόχρηστων Χώρων. Συμφωνία με όλους για συμμόρφωση. Έλεγχος από την Ελληνική Αστυνομία. Βούληση για τήρηση της νομιμότητας και ισονομία
Δημιουργούμε νέους χώρους στάθμευσης με διώροφο στεγασμένο πάρκινγκ στη Βέτλανς 200 θέσεων. Επανεξέταση των πεζοδρομίων με στόχο να γίνουν προσβάσιμα και ασφαλή για όλους".

Αντιμετώπιση και σχεδιασμός των ζητημάτων της καθημερινότητας

"Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης & Αξιοποίησης Απορριμμάτων. Προμήθεια 800 μεταλλικών κάδων. Νέοι κάδοι ανακύκλωσης. Σύστημα ποινών – επιβραβεύσεων. Υπόγειοι κάδοι στο εμπορικό κέντρο. Πρόβλεψη για εγκατάσταση ημιυπόγειων σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Διαχωρισμός των οργανικών απορριμμάτων – ΚΟΙΝΣΕΠ οφέλη από τη λειτουργία του συστήματος. Νέο ρεύμα γυαλιού. Ανακύκλωση συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

Πρόβλεψη για δημιουργία συστήματος επεξεργασίας τηγανέλαιων για παραγωγή βιοντίζελ. Βελτίωση του φωτισμού – ολοκλήρωση μελέτης για τοποθέτηση λαμπτήρων LED καλύτερος φωτισμός – μικρότερο κόστος. Δημιουργία νέων παιδικών χαρών πιστοποιημένων. 

Αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων, πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών. Δημιουργία πρότυπου Καταφυγίου 150 τμ. Προετοιμασία απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων".

Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής

"Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου υπάρχει ειδική μέριμνα για την κοινωνική πολιτική. Θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου στη ΔΕΥΑΝ. Επισιτιστικό πρόγραμμα (καθοριστική η συμβολή του Δήμου). Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φροντιστηρίου, Ξενώνα Προσωρινής φιλοξενίας συμπολιτών ευρισκόμενων σε κατεπείγουσα ανάγκη, Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Δημούλα".