Σφοδρή επίθεση Κουτσογιάννη σε Καραμπατζό

koutsogiannis

Σκληρή επίθεση στον πρώην δήμαρχο Τάσο Καραμπατζό εξαπέλυσε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης. Συγκεκριμένα μίλησε για ψέματα του προηγούμενου δημάρχου. Αναλυτικά είπε: 

"Θα έπρεπε να ντρέπεται για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε τον Δήμο και για τα όσα τραγικά έγιναν επί θητείας του. Η θητεία του αποτελεί μνημειώδες παράδειγμα κακοδιαχείρισης. Κι όπως ισχυρίζεται κανείς δεν κατορθώνει να κοροϊδεύει τους άλλους για πάντα.

Να μιλήσουμε για την κακοδιαχείριση στις δημοτικές επιχειρήσεις, όταν μάλιστα διατελούσε πρόεδρος σε αυτές, για τον έλεγχο επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για έργα αυτεπιστασίας, να μιλήσουμε για τον αυτοκρατορικό τρόπο όπου παρανόμως όριζε ποιος θα φιλοξενηθεί σε δημοτικούς χώρους, να μιλήσουμε για τα έσοδα που εισπράττονταν (;) χωρίς την ύπαρξη κωδικών εσόδου.

Σήμερα, έρχεται με τα γνωστά ψεύδη του να με κατηγορήσει γιατί χρησιμοποιεί η εταιρεία μου τα ΕΡΙΑ για να προσφέρει κινηματογράφο σε μια πόλη με ελάχιστες επιλογές. Κινηματογράφο που αυτός έκλεισε. Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα;

Ότι λειτουργεί κινηματογράφος; Ότι ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να ψυχαγωγείται με το φθηνότερο εισιτήριο στη χώρα; Ότι ο Δήμος κερδίζει έσοδα; Ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας για νέα παιδιά;

Ότι αξιοποιούνται οι χώροι; Τι ακριβώς είναι αυτό που ενοχλεί;

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση βρεθήκαμε μπροστά σε ένα απόλυτο χάος αναφορικά με τη διαχείριση των χώρων πολιτισμού. Οι χώροι δίνονταν όπου να 'ναι με απόφαση μόνο του Δημάρχου ή του αντιδημάρχου, χωρίς φυσικά προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ.

Χρήματα ζητούνταν ανά περίπτωση, όπως έκρινε ο προηγούμενος δήμαρχος. Τα χρήματα αυτά που ζητούνταν δεν κατέληξαν ποτέ στα ταμεία του Δήμου, αφού άλλωστε κωδικός δεν υπήρχε. Αλήθεια, πού πήγαν αυτά τα χρήματα;

Ο Δήμος λοιπόν χρεωνόταν υπέρμετρα από τη διάθεση των αιθουσών του για χρήσεις από διάφορους φορείς, εταιρείες, κοκ.

Τι κάναμε εμείς; Επιφέραμε τάξη και ισονομία. Κάτι που φυσικά δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα της προηγούμενης διοίκησης. Ψηφίσαμε έναν κανονισμό λειτουργίας, ό οποίος είναι σαφής, δίκαιος, προβλέπει και μεριμνά για όλους και εξασφαλίζει τα συμφέροντα του Δήμου, αλλά και παρέχει ποιοτικές συνθήκες σε όλους όσους χρησιμοποιούν τις αίθουσες.

Με τον κανονισμό, ό οποίος επαναλαμβάνω ισχύει απαρέγκλιτα για όλους προβλέπονται ανταλλάγματα χρήσης. Είναι ψευδές ότι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί χρεώνονται. Χρέωση υπάρχει μόνο για όσους έχουν εισιτήριο.

Ψέμα 2ο. Υπάρχει διακριτική μεταχείριση απέναντι στην εταιρεία του Δημάρχου; Γιατί αν πάει οποιοσδήποτε άλλος και αιτηθεί τον χώρο για προβολές θα πληρώσει άλλο τίμημα; Δηλώνω ευθέως: αν βρεθεί άλλος επαγγελματίας να αναλάβει την προβολή ταινιών με τους ίδιους 'ευνοϊκούς' όρους, το NIFF αποσύρεται σήμερα.

Ψέμα 3ο. Ο Δήμος ζημιώνεται από τη φιλοξενία των προβολών. Σας παρουσιάζω λοιπόν μελέτη με την οποία υπερκαλύπτεται το ημερήσιο κόστος. Σας ενημερώνω δε πως αποκλειστικά και μόνο για τον κινηματογράφο τοποθετήθηκαν μετρητές προκειμένου να καταγράφονται οι καταναλώσεις και να πληρώνονται έξτρα..

Ψέμα 4ο. Έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις υγειονομικού χαρακτήρα. Μετά την καταγγελία του κ. Καραμπατζού διαπιστώθηκε η απουσία άδειας λειτουργίας του χώρου. Θέμα για το οποίο είναι αρμόδιος ο Δήμος και είναι αντίστοιχη περίπτωση με το Δημοτικό Θέατρο, για το οποίο επί δώδεκα χρόνια δεν εδέησε να βγάλει άδεια λειτουργίας. Εμείς την έχουμε ήδη δρομολογήσει. Σας θυμίζω απλώς πως ο πρώτος που έκανε εκδήλωση σε αυτόν τον χώρο ήταν ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος, τον απολογισμό της 12ετίας του. Θεωρήσαμε λοιπόν πως θα είχε μεριμνήσει σχετικά. Αλλά ουδέν ενδιαφέρον για την τήρηση της νομιμότητας. Εμείς λοιπόν θα εκδώσουμε άδειες και για τη Βέτλανς και για τα Έρια, αλλά και για το ιστορικό δημοτικό θέατρο το οποίο μας παρέδωσε σε μαύρο χάλι.

Ψέμα 5ο. Ακύρωση αποφάσεων δημοτικού συμβουλίου. Πράγματι ο κ. Καραμπατζός μετά από 12 χρόνια στα πράγματα και ως γνήσιο τέκνο ΠΑΣΟΚ έχει συντρόφους, φίλους και κολλητούς παντού. Είναι προφανές πως έχει και στην Αποκεντρωμένη. Παρά τον μεγάλο του αγώνα να εμφανίσει εμένα ως υπαίτιο για την ακύρωση της παραχώρησης του πλακόστρωτου στην ΕΤΑ. Ο λόγος της ακύρωσης είναι ένας: η Αποκεντρωμένη θεώρησε πως προβήκαμε σε έμμεση οικονομική της ΕΤΑ ΑΕ που απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος για το γεγονός αυτό γιατί δείχνει την τεράστια προσπάθεια που έγινε να στηριχτεί η διαλυμένη από τη διοίκηση Καραμπατζού – Γκαρνέτα ΕΤΑ. Τα δε χρήματα που εισέπραξε η ΕΤΑ πήγαν όλα για πληρωμή των εργαζομένων.
Αναφορικά με την απόφαση του Κανονισμού Λειτουργίας για τους Δημοτικούς Χώρους η οποία βρίσκεται ακόμη στην επιτροπή του άρθρου 152 και επανεξετάζεται μετά την αίτηση μας με τα στοιχεία εμπλοκής του κ. Καραμπατζού και τις συνομιλίες του με την Πρόεδρο της Επιτροπής, νομίζω πως και αυτή θα πάρει τον δρόμο της και θα μιλήσουμε διεξοδικά όταν θα έχει τελειώσει η όλη διαδικασία στην Επιτροπή του Άρθρου 152. Πάντως, το θέμα δεν θα μείνει εκεί, αλλά θα αναζητηθούν οι ευθύνες όλων όσων λειτούργησαν παρατύπως.

Ψέμα 7ο. Ο κ. Καραμπατζός μιλάει για προκαθορισμένη χρήση του χώρου. Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο η αίθουσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα προβολών 250-260 θέσεων για την οπτικοακουστική παρουσίαση της βιομηχανικής κληρονομιάς, Στο τεχνικό Δελτίο του έργου δηλώνεται πως η κύρια (αλλά όχι αποκλειστική χρήση του χώρου) είναι ως Κέντρο Τεκμηρίωσης βιομηχανικής κληρονομιάς ή ως «μουσείο». Η λέξη μουσείο απορρίφθηκε διότι απαιτείτο ειδική άδεια από το ΥΠΠΟ. Παρόλ' αυτά, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για το πώς θα εξοπλιζόταν το συγκεκριμένο κτίριο, για το αν υπήρχαν εκθέματα, αλλά και το πώς θα συντηρείτο. Οι μουσειολόγοι μας δίνουν μια συντριπτική απάντηση. Για να λειτουργήσει ο χώρος όπως δηλώθηκε θα απαιτούντο περίπου 1.000.000€ για την μελέτη και την κατασκευή του. Αλήθεια από πού υπολόγιζε ο κ. Καραμπατζός ότι θα έβρισκε τα χρήματα αυτά; Εκεί δεν ήξερε ότι αν δεν γινόταν η έκθεση τεκμηρίωσης βιομηχανικής κληρονομιάς θα χρειαζόταν να επιστραφούν χρήματα στην ΕΕ; Επίσης, ο κ. Καραμπατζός δήλωσε μηδενικά έσοδα. Ερωτώ, αν έρθει μια φαρμακευτική εταιρεία και ζητήσει τον χώρο για συνέδριο θα της το δώσουμε δωρεάν ή μήπως 'μαύρα';

Ψέμα 8ο. Τον προεκλογικό λίβελο της παράταξης του κ. Καραμπατζού με τα «αμείλικτα ερωτήματα» μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν η φοβερής εμπνεύσεως ερώτηση αν έχω ένσημα, ακολούθησαν τα νέα ψέματα για τον μεγαλοεπιχειρηματία που εκμεταλλεύεται τη δημοτική περιουσία κοκ. Αποφασίστε κ. Καραμπατζέ ποιο ψέμα σας βολεύει περισσότερο;

Για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας έχω να πω τα εξής. Επαγγελματική δραστηριότητα είχα στον χώρο των κινηματογραφικών προβολών και πριν εκλεγώ δήμαρχος. Έβαλα τάξη και έφερα έσοδα στον Δήμο μέσα από τη θέσπιση του κανονισμού λειτουργίας. Υπάρχει ισονομία και ισοτιμία. Όποιος θέλει ας έρθει να ζητήσει τα ΕΡΙΑ για την πραγματοποιήση προβολών από την πλευρά του με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους για το κοινό. Αν ο κ. Καραμπατζός δεν θέλει σινεμά στην πόλη ας πληρώνει τα έξοδα μετακίνησης και του εισιτηρίου για τους συνδημότες του, τους οποίους αναγκάζει να μετακινηθούν στη Βέροια ή τη Θεσσαλονίκη για να μπορέσουν να απολαύσουν σινεμά. Επίσης, θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν πρόκειται και αυτό φαίνεται και από τους ισολογισμούς να εισπράξω το μερίδιο μου σε περίπτωση ύπαρξης κερδών.

Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος διότι μετά από εννέα μήνες το μόνο το οποίο έχει να μου προσάψει η αντιπολίτευση είναι η δουλειά μου, και το ότι δεν είμαι κοινωνικός, το ότι είμαι απρόσιτος και δεν μιλάω με τον κόσμο.

Στους εννέα μήνες που είμαι στη διοίκηση είμαι συνεχώς μεταξύ Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βρυξελλών και δικαστηρίων. Όσο και αν προσπαθεί ο κ. Καραμπατζός και οι συν αυτώ, εντός και εκτός συνόρων να με αποπροσανατολίσουν τους διαβεβαιώνω πως δεν πρόκειται να τα καταφέρουν.
Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που υποσχέθηκα στους συνδημότες μου. Να φέρω διαφάνεια, ισονομία, τάξη, κοινωνική προστασία και ανάπτυξη. Εργάζομαι σκληρά και οι καρποί αυτών των προσπαθειών αρχίζουν να αποδίδουν.

Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει άλλος δήμαρχος, ο οποίος να αμφισβητήθηκε από «δικούς τους ανθρώπους» πριν καν ορκιστεί. Αντιλαμβάνομαι πως η εκλογή μου ήταν δυσάρεστη έκπληξη για κείνους που δεν είχαν τα κότσια να εκτεθούν απέναντι στον τότε Δήμαρχο. Δυσάρεστη έκπληξη γιατί έχασαν την ευκαιρία να είναι επικεφαλής της προσπάθειας αυτής. Στενοχωρήθηκαν που δεν πήραν το λαχείο αυτοί ενώ τους προσφέρθηκε πρώτο. Στεναχωρέθηκαν γιατί χάθηκε η περίοδος που πίστευαν πως θα έχουν στην αντιπολίτευση για να προετοιμάσουν την δική τους εκλογή όταν το 2019 ο κ. Καραμπατζός θα έπεφτε σαν ώριμο φρούτο. Και αφού εξελέγην και δεν ευοδώθηκαν τα σχέδια τους, στη συνέχεια πίστεψαν ότι θα είχαν απέναντι τους έναν δήμαρχο μαριονέτα. Μα τι λάθος αντίληψη! Ο Νίκος ο Κουτσογιάννης ξεκίνησε να δημιουργεί για τον τόπο του από 21 ετών! Έτρεξε, πάλεψε, οργάνωσε, οργίσθηκε, ξεπέρασε εμπόδια και έβγαλε τη Νάουσα δυναμικά προς τα έξω. Έφερε στην πόλη και ενίσχυσε την τοπική οικονομία με ποσό το οποίο υπερβαίνει στο σύνολο του τα 3 εκ. ευρώ.

Συνέβαλε στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη και έδωσε στους νέους της πόλης τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, να ψυχαγωγηθούν, να εργασθούν στον τόπο τους. Και κρίθηκε άξιος γι αυτό. Με συντριπτικό ποσοστό. Ο Νίκος Κουτσογιάννης ως δήμαρχος παραμένει πιστός στις δεσμεύσεις του. Παρά τον πόλεμο και την αμφισβήτηση. Παρά τη λάσπη και τα ψέματα. Παρά τη λογική του καφενείου και των ψιθύρων.

Η προσπάθεια για να αλλάξει η Νάουσα συνεχίζεται. Χρειάζεται όμως και η αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας. Έχω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που θέλουν ο τόπος να μείνει πίσω για να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια. Η Νάουσα θα πάει μπροστά. Και κανείς δεν θα εμποδίσει την πρόοδο και την ανάπτυξη. Την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Την τάξη και τη διαφάνεια.

Να είστε σίγουροι πως ο δήμαρχος αυτής της πόλης αγαπάει υπερβολικά πολύ τον τόπο του και τους ανθρώπους του. Και να τον κρίνεται από τα αποτελέσματα των προσπαθειών του και όχι από το αν βρίσκεται συνεχώς σε πανηγύρια, κοινωνικές εκδηλώσεις κοκ...
Ο Δήμος διοικείται μετά από πολλά χρόνια! Να είστε σίγουροι πως ο Δήμος μας βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια. Η Νάουσα αλλάζει και μετατρέπεται στον ιδανικό τόπο να ζεις, να εργάζεσαι, να μεγαλώνεις την οικογένεια σου".