Τριακόσιοι πρόσφυγες και στη Νάουσα

Τριακόσιους περίπου πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν στη Νάουσα. Αυτό ανακοίνωσε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης. "Δεν είμαστε αντίθετοι στην προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, είμαστε στην αναζήτηση κατάλληλων χώρων σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών. Η μόνιμη όμως εγκατάσταση τους είναι διαφορετική υπόθεση. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανοίξει. Δεν μπορεί η τοπική κοινωνία να ανταπεξέλθει σε τέτοια διαδικασία. Έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε, όπως κάναμε με συγκέντρωση υλικού για πρόσφυγες. Εξετάζουμε τη δυνατότητα ειδικής φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών 5-11 ετών, από τα 2.000 παιδιά που υπάρχουν στην χώρα μας.. Προϋπόθεση η ουσιαστική συνδρομή της κυβέρνησης με πόρους, κονδύλια και υλικό. Πρέπει να υπάρξει όμως ουσιαστική διαφοροποίηση του πρόσφυγα από του μετανάστη, που είναι τελείως διαφορετικές έννοιες. Είμαστε σε ανοικτή διαδικασία διαλόγου" τόνισε στην εισήγηση του ο δήμαρχος Νάουσας κ.Κουτσογιάννης, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαρτίου.

Ο κ.δήμαρχος είπε στο σώμα ότι για το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων, αντίστοιχου αριθμού με αυτών της Βέροιας και της Νάουσας, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Βίτσα, ο οποίος του ζήτησε την εξεύρεση κατάλληλου χώρου στην περιοχή του δήμου για την φιλοξενία 300 ατόμων." Ο κ. Βίτσας ζήτησε από τον δήμο διάθεση χώρων που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για προσωρινή φιλοξενία 300 ατόμων για μέγιστο διάστημα 30 ημερών. Με διαβεβαίωσε πολλές φορές, πολύ δε περισσσότερες από το...κανονικό, ότι το αίτημα σχετίζεται με την ανάγκη ανακούφισης των δήμων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος. Αντίστοιχη επιστολή μου έστειλε και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ.Μπαλάφας" συνέχισε ο κ.Κουτσογιάννης.

Στις διευκρινήσεις του για τα όσα ακούστηκαν στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, αναφορικά με το προσφυγικό, ο δήμαρχος κ.Κουτσογιάννης είπε: "Το ΥΕΘΑ ζητά τη συνεργασία γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες στον δήμο δικές του εγκαταστάσεις. Ο κ.Βίτσας ζήτησε να του προτείνουμε χώρους που είναι της δικής μας κυριότητας και όχι σε όσους που είναι συνιδιοκτησία με άλλο φορέα. Οι μαθητικές εγκαταστάσεις της Αγίας Τριάδας είναι του υπουργείου παιδείας. Το σύνολο της επιμελητείας της δομής θα έχει ο στρατός, εμείς θα επικουρούμε, συλλογή απορριμμάτων κ.α. Η Σχολή των Αστυφυλάκων δεν είναι χώρος προς πρόταση, αφού έχει βασικό ιδιοκτήτη την ΕΛΑΣ. Άλλωστε είμαστε σε διαπραγματεύσεις με ΕΛΑΣ, αφού υπάρχει πρόθεση τον Σεπτέμβριο να εγκατασταθούν εκ νέου αστυφύλακες. Ο κ. Βίτσας μου είπε επίσης ότι, οι άνθρωποι θα μείνουν προσωρινά 30 μέρες μέχρι να τελειώσει το κέντρο που κατασκευάζεται στο Λιτόχωρο, δυναμικότητας 5.000 άτομων. Εμείς κάναμε πρόταση για τα ασυνόδευτα παιδιά που δυνητικά έχει έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα και ζητούμε ακόμη την έλευση ταυτοποιημένων προσφύγων. Η εγκατάσταση χώρο φιλοξενίας παιδιών πρέπει να έχει υποβοήθηση από την πολιτεία, σε επίπεδο οργανωμένων δομών και όχι του στρατού" τόνισε ο κ. δήμαρχος.

Ο Τάσος Καραμπατζός

Την τέως υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κατηγόρησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας κ.Τάσος Καραμπατζός για την ανεξέλεγκτη είσοδο του μεταναστευτικό-προσφυγικό ρεύματος στη χώρα μας. Ο κ. Καραμπατζός τόνισε επίσης ότι το κύριο θύμα των πολέμων στη Συρία είναι τα παιδιά, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρόλο της ενωμένης Ευρώπης, όπως την οραματίστηκαν οι ηγέτες της μετά τον Β΄ΠΠ. "Διακυβεύονται πολλά πράγματα για την ΕΕ, που διαμορφώθηκε μετά τον Β΄ΠΠ, ώστε να μην υπάρξει ξανά διαμάχη των κρατών της. Τα σύνορα και οι φράκτες δεν είναι ευρωπαϊκή ιδέα. Όχι ξενοφοβία, όχι ρατσισμός, πρέπει να συνδράμει ο δήμος. Η Βόρεια Ελλάδα έχει υποστεί την μεγαλύτερη επιβάρυνση. Υπάρξαν αβλεψίες της κας. Χριστοδολοπούλου. Ανέτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί την προσφυγική ροή. Δεν μπορεί Τούρκοι αστυνομικοί να καθορίζουν τις επιστροφές των προσφύγων.Αυτά είναι στρατηγικά λάθη εξωτερικής πολιτικής της χώρας που ακολουθεί αλλοπρόσαλλη πολιτική. Ο Κουρουμπλής μας έλεγε για Νταχάου στην Ειδομένη και τώρα για Χίλτον στα Διαβατά. Καλή η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, αλλά με λειτουργικές αδυναμίες. Η ιστορία ξαναγράφεται όπως το 1922, αλλά και τους Έλληνες του Πόντου που ήρθαν από τη Ρωσία την δεκαετία του 1990. Προδιαγραφές για την φιλοξενία των προσφύγων πληρούν οι εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων.

Ο Δημήτρης Ρίζος

Την θέση του μη διαχωρισμού μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, αναφορικά με την φιλοξενία τους στον δήμο Νάουσας, εξέφρασε ο επικεφαλής της "Κοινωνίας Πολιτών" κ.Τάκης Ρίζος. Ο κ.Ρίζος με τη σειρά του χαρακτήρισε ως καλύτερο μέρος τον χώρο της Σχολή Αστυνομίας, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί αν είναι μόνιμη ή μη εγκατάσταση των μεταναστών. Οι πρόσφυγες είναι τα θύματα των πολέμων. Εκφράζω τη φρίκη μου για την επίθεση των ισλαμοφασιστών στις Βρυξέλλες, αλλά και για τους 500.000 χιλιάδες αθώους που σκοτώθηκαν σε Συρία και Ιράκ. Κάποιοι βομβαρδίζουν Συρία και Ιράκ, εκτρέφοντας τον ISIS. Χιλιάδες ήταν οι Ευρωπαίοι πολίτες που εντάχθηκαν στον ISIS. Τους άφησαν για να πέσει ο Άσαντ" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Καρτσιούνης

Την αλληλεγγύη του στον βελγικό λαό για την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση εξέφρασε ο επικεφαλής της ΛΑΣ κ.Καρτσιούνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή θα είναι το όχημα για ένταση της καταστολής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. "Το προσφυγικό είναι αποτέλεσμα της βάναυσης πολιτικής της ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, τις ΕΕ και της Ρωσίας. Ληστρικοί οι λόγοι για αρπαγή του πλούτου των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Δεν κάνουμε διαχωρισμό προσφύγων, μεταναστών. Ύποπτη η λειτουργία ΜΚΟ. Να γίνουν εγκαταστάσεις με ευθύνη του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής" είπε ο κ.Καρτσιούνης, επισημαίνοντας ότι κατάλληλοι χώροι είναι η Σχολή Αστυφυλάκων και οι κατασκηνώσεις της Αγίας Τριάδας.

Πηγή: www.eleytheriadhs.blogspot.gr