Ικανοποιημένη η Δημοτική Αρχή Νάουσας από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις

Ικανοποιημένη είναι η δημοτική αρχή Νάουσας από τις εκδηλώσεις της φετινής αποκριάς. "Έγινε εξαιρετική δουλειά. Η φετινή αποκριά άφησε απόλυτα ικανοποιημένους και τους επισκέπτες και τους ανθρώπους της αγοράς, που ανέλαβαν ένα βαρύ φορτίο να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. Ήταν μια εξαιρετική προσπάθεια. Χαρακτηρίστηκε από αγαστή συνεργασία. Αυτό είναι το σκεπτικό μας για το πως θέλουμε να πορευτούμε για την ανάπτυξη του τόπου μας" τόνισε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μάντζιος.

Ένσταση για τους 32 τόννους κρασιού που αντικατέστησαν το νερό στο συντριβάνι κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Καρτσιούνης. "Είναι ελλειψη σεβασμού στην δουλειά που χρειάζεται για να παραχθεί το κρασί. Είναι περιφρόνηση στην δουλειά για την παρασκευή και επίδειξη χλιδής". Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μάντζιος σημείωσε: "Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία στην επιτροπή και εγκρίθηκε. Τέθηκε στους οινοποιούς και μας είπαν ότι ούτε να το αποτρέψουν ούτε να το επιτρέψουν'. Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος. "Υπήρξε μια πρόταση από το ΒΑΕΝΙ. Τα επικοινωνιακά οφέλη ήταν σημαντικά. Ζητήσαμε και την άποψη του Συνδέσμου Οινοποιών. Μας είπε να συνεχίσουμε" σημείωσε ο κ. Κουτσογιάννης.

Από τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Γκαρνέτα τέθηκε το θέμα της κακής απομίμησης του δρώμενου σε άλλες περιοχές. "Στο Περιστέρι είδαμε Γενίτσαρους να χωρεύου" είπε ο κ. Γκαρνέτας. Για το θέμα ο  Προκόπης Μπίλης σημείωσε: "Θλιβερό να βλέπουμε Γενίτσαρους να περιφέρονται ανά την Ελλάδα για να προσελκύσουν κόσμο. Άσχετοι ασχολούνται με την ιστορία και το έθιμο της Νάουσας. Υπάρχει νομικό κενό αλλά και παρθένο έδαφος να δημιουργηθεί κάτι για να προστατεύσουμε το έθιμο. Να σταλούν αυστηρές επιστολές στους δημάρχους που να τους απαγορεύουν να εμφανίζουν Γενίτσαρους και Μπούλες σε άλλες περιοχές.

Ο κ. Μάντζιος παρατήρησε: "Υιοθετώ την πρόταση του κ. Μπίλη και θα στείλουμε επιστολές στους εκεί δήμους. Τις αναπαραστάσεις όμως δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε. Δεν δώσαμε άδεια να πάνε Γενίτσαροι σε άλλες πόλεις".
Τέλος για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος πρόσθεσε: "Το αυθεντικό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις κακές απομιμήσεις. Επίσης είπαμε με τους συλλόγους ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εξωστρέφεια από αυτούς, όχι την εποχή της απόκριας. Να βγούμε και να δείξουμε ότι η Νάουσα είναι αυτή που έχει το αυθεντικό δρώμενο. Προσπαθούμε να εξασφαλίσει το δρώμενο την προστασία της Ουνέσκο. Πρέπει να δούμε επίσης τι είναι αυτό που παρακινεί συλλόγους με μακρόχρονη ιστορία να κάνουν αυτές τις αναπαραστάσεις".