Κουτσογιάννης: "Η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή θα δώσει ζωή στην ΕΤΑ"

Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων με τροπολογία και αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή είναι η λύση που θα αναζητήσει ο δήμος Νάουσας για να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και το ξενοδοχείο Βέρμιο στον Άγιο Νικόλαο. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης σε συνέντευξη τύπου. Οι ζημίες είναι πλέον δυσβάκτακτες για τις πλάτες του δήμου Νάουσας ενώ το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στις δημοτικές επιχειρήσεις να σταθούν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον. 

Μιλώντας για τις ζημίες ο δήμαρχος Νάουσας σημείωσε: "Η κατάσταση στην επιχείρηση εδώ και πολλά χρόνια είναι προβληματική. Τα νούμερα αμείλικτα. Το 2011, έχει 625 χιλιάδες ζημιά, το 2012 250 χιλιάδες ζημία, το 2013 οριακά κέρδη 13 χιλάδες αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα είναι 650 χιλιάδες ζημία. Δηλαδή 50 χιλιάδες ζημία κάθε μήνα. Το κομμάτι των υποδομών δεν μπορεί να υποστηρίξει επιθετική τιμολογιακή πολιτική. Οι τιμές που μπορούμε να ζητήσουμε από τους πελάτες στο ξενοδοχείο είναι χαμηλές και το αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο. Μια επιχείρηση κόσμημα έφτασε σταδιακά να γνωρίσει την πλήρη απαξίωση ακόμη και από τον κόσμο της Νάουσας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και οι υποδομές είναι σε πολύ κακή κατάσταση και δεν επιτρέπουν να έχει κερδοφορία. Σε εποχές που υπήρχε κερδοφορία, η επιχείρηση αντί να επενδύει, εξυπηρερούσε άλλες ανάγκες όπως η χορηγία 30.000 ευρώ σε συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου. Εάν η επιχείρηση δημιουργούσε αποθεματικό και επένδυε τα κέρδη της για την ανάπτυξή της τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά".

Αναφερόμενος στις ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής και της νέας διοίκησης της επιχείρησης, ο κ. Κουτσογιάννης είπε: "Αφού αναλάβαμε μελετήσαμε όλα τα στοιχεία. Είδαμε ότι είχαμε μπροστά μας έναν κατήφορο χωρίς σταματημό. Εξετάσαμε κάθε λύση διάσωσης και ανάπτυξης της επιχείρησης. Το βασικό πρόβλημα της είναι η έλλειψη ρευστότητα και δεν μπορεί να καλύψει τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να μπορούν να καλυφθούν οι παλαιότερες αλλά και οι τρέχουσες υποχρεώσεις της.
Σε συνεργασία με ειδικούς είδαμε ότι η ανακαίνιση του ξενοδοχείου και η αντικατάσταση της θέρμανσης θα κόστιζε 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο δήμος δεν μπορεί να ενισχύσει την επιχείρηση. Έτσι οφείλαμε να δούμε ποιες μπορούν να είναι οι λύσεις. Έχοντας απέναντι τους εργαζομένους, τους μιλήσαμε με ειλικρίνεια. Προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε τα δεδουλευμένα αλλά και τις θέσεις εργασίας τους. Η επίσχεση που έκαναν δέκα μέλη του προσωπικού ήταν δικαιολογημένη αλλά η χρονική περίοδο που έγινε ήταν η χειρότερη. Η επιχείρηση είναι ιδιωτικού δικαίου με συνθήκες λειτουργίας δημοσίου. Προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση να περάσουμε μια τροπολογία που θα αποδεσμεύει τις δημοτικές επιχειρήσεις από το ασφυκτικό πλαίσιο αλλά οι εκλογές μας πρόλαβαν. Μιλήσαμε με τον κ. Λαπαβίτσα θα ακολουθήσει ενημέρωση και της κ. Καρασαρλίδου. Αυτό είναι το ένα κομμάτι που θα δώσει νέα πνοή στην επιχείρηση".

Λύση η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή

Αναφορικά με την μελλοντική λύση που πρέπει να δωθεί, ο κ. Κουτσογιάννης είπε: "Το άλλο κομμάτι έχει σχέση με την συνολική ανάπτυξη του Άλσους και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει το μάνατζμεντ. Αυτή θα είναι η λύση που θα δώσει ξανά ζωή στην επιχείρηση. Οι δικές μας δυνατότητες έχουν εξαντληθεί. Αν υπολογίσουμε την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας και του δήμου, η λύση του στρατηγικού επενδυτή θα δώσει έσοδα στον δήμο, θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη και θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας. Αν δεν στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια, θα προχωρήσουμε σε λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης. Δεν θα συνεχίσουμε να διαιωνίζουμε προβληματικές καταστάσεις. Δεν αντέχει ο δήμος άλλα 650 χιλιάρικα ζημία. Προτεραιότητα μας να βρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής με την επιχείρηση σε λειτουργία. Αλλιώς θα προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό. Όπως στα Πηγάδια, που η χρονιά ήταν απολύτως επιτυχημένη. Όλος ο κόσμος και κυρίως ο εμπορικός, έχει διαπιστώσει ότι τα 3-5 Πηγάδια φέτος συνέλαβαν στην τόνωση της αγοράς. Το ξενοδοχείο με την παρούσα μορφή του ολοκλήρωσε τον κύκλο του.

Θα βάλουμε τάξη στην αταξία, με όφελος για τον δήμο για τους δημότες, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες. Η επιχείρηση θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα. Σε συνεννόηση με τους εργαζομένους, εξετάσαμε την επαναλειτουργία της καφετέριας για την περίοδο μετά το Πάσχα. Αυτό θα επιτευχθεί με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Η επιχείρηση θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από τους τουριστική κίνηση που ξεκινά μετά το Πάσχα. Τα χρονικά περιθώρια που έχουμε μπροστά μας είναι περιορισμένα. Οι βουλευτές θα μας βοηθήσουν με την τροπολογία με στόχο να βρούμε στρατηγικό επενδυτή".