Το χωροταξικό Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας "βλέπει" αεροδρόμιο στην Αλεξάνδρεια

Σημαντικές παρατηρήσεις επί του τελικού σχεδίου του «Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» έγιναν στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Ολοκληρώθηκε έτσι και το τελευταίο στάδιο του χωροταξικού και πλέον απομένει η θεσμοθέτηση του τελικού σχεδίου, που αφορά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας για την επόμενη 15ετία.

Στην εισήγησή της η διοίκηση της Περιφέρειας περιλαμβάνει μια σειρά παρατηρήσεων, καθώς πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία η ψήφιση των περιφερειακών χωροταξικών, έπειτα από πολυετή καθυστέρηση, με ευθύνες διαχρονικές των κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Ιωάννης Μωυσιάδης, η Περιφέρεια χωρίζεται σε μεγάλο αριθμό ζωνών και ενοτήτων, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται ο σχεδιασμός στα υφιστάμενα διοικητικά όρια των ΟΤΑ, που δημιουργήθηκαν με τον «Καλλικράτη». Γ' αυτό προτείνεται μείωση των ορίων τους και καθορισμός τους με σαφήνεια.

Αεροδρόμιο στην Αλεξάνδρεια!

Αντίστοιχες παρατηρήσεις γίνονται και για μια σειρά άλλες παραμέτρους του χωροταξικού, όπως για τις περιφερειακές ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.

Παρατηρήσεις γίνονται για τη μεταποίηση στις δυο περιοχές, για τη χωροθέτηση ΒΙΠΕ, για τις χρήσεις γης, τη χωροθέτηση τελωνείου, την ανάγκη για πρόβλεψη σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ακόμη και για τη διερεύνηση του ενδεχομένου λειτουργίας αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια, προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση των παραγωγικών δομών της περιοχής και στην προώθηση του τουρισμού στην Πιερία, αλλά και στην ανάδειξη του δικτύου πολιτιστικών χώρων Πέλλας και Ημαθίας.

Παρατηρήσεις γίνονται για όλες τις παραμέτρους ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας (τουρισμός, βιομηχανία, αγροτική παραγωγή, ιχθυοκαλλιέργειες κτλ.)

Πηγή: http://voria.gr