Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Βέροιας

Dimo very pro

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του δήμου Βέροιας από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το ύψος του προϋπολογισμού φτάνει τα 44 εκατομύρια.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης στάθηκε στα σημαντικότερα σημεία του νέου προϋπολογισμού: «Τα τελευταία χρόνια δραματικές μεταβολές στην χώρα και ο προϋπολογισμός είναι μια διαδικασία τυπική. Προχωράμε σε συγκεκριμένα πράγματα, αποτυπώνοντας την καθημερινότητα κι όχι το όνειρο. Ο δήμος κινείται σε πλαίσιο συνεχών μειώσεων πόρων, απαγόρευσης πρόσληψης προσωπικού αλλά προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε προϋποθέσεις ευημερίας, στον βαθμό που γίνεται. Στόχος μας είναι να γίνει ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός, ο πιο ρεαλιστικών των τελευταίων χρόνων. Η απόκλιση θα είναι πολύ μικρή στο τέλος. Στο σχέδιο έχουμε απουσία έργων ΕΣΠΑ διότι δεν ξεκίνησε ακόμη το νέο πρόγραμμα. Βλέπουμε ακόμη την αδυναμία είσπραξης παρελθόντων οφειλών. Σε σχέση με πέρσι αυξήθηκε το ποσό. Υπάρχουν και αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες. Κάποιοι αδυνατούν και κάποιοι εξ επαγγέλματος δεν πληρώνουν. Επίσης ο δήμος πληρώνει πολλά χρήματα για να αποπληρώσει δάνεια, σχεδόν 1 εκατομμύρια ευρώ».

Dimo very pro1

Λιτό, νοικοκυρεμένο και ρεαλιστικό χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό ο αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου σημειώνοντας ότι συντάχτηκε με οδηγίες του Παρατηρητηρίου.

Ο Αντώνης Μαρκούλης ρώτησε για τα έργο της ανάπλαση Βέροιας, ανάπλαση Σελίου, κολυμβητήριο και οδική σύνδεση Σέλι – Άνω Σέλι. Για την ανάπλαση της Βέροιας και τα Γιοτζαλίκια, ο δήμαρχος είπε ότι θα τελειώσουν εντός έτους. Η ανάπλαση Σελίου θα συμπληρωθεί με χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ. Για το κολυμβητήριο είπε ότι είναι στάσιμο ενώ για το Σέλι – Άνω Σέλι υπηρεσιακή παράγοντας είπε ότι το κόστος αποπεράτωσης είναι μεγάλο και δεν μπορεί να το επωμιστεί ο δήμος παρά μόνο αν βρεθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Ο κ. Μπέκης δήλωσε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό διότι κινείται σε διαφορετική λογική από το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής του. «Εμείς δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτό τον κορσέ της επιτήρησης και της λιτότητας». Ο κ. Μπέκης άσκησε κριτική στον δήμαρχο και για την παρουσία του στην εκδήλωση του Αρτέμη Σώρρα. «Μετά την πρόσκληση που έλαβα, θεώρησα ότι πρέπει να παραβρεθώ με την θεσμική μου ιδιότητα. Οφείλω να ακούσω και να φιλτράρω τις απόψεις όλων των πολιτών. Δεν σημαίνει ότι τα υιοθετώ όλα» απάντησε ο δήμαρχος.

Ο Αντώνης Μαρκούλης άσκησε κριτική για την πολιτική που ακολουθήθηκε από τις διοικήσεις του δήμου τα τελευταία χρόνια. Επίσης σημείωσε: «Ο προϋπολογισμός δείχνει την οικονομική κατάντια του δήμου Βέροιας. Παρατηρούμε απουσία βασικών έργων ενώ σε έργα όπως η γέφυρα Κούσιου δεν βλέπουμε λύση. Τα ζητήματα καθημερινότητας μπορεί να τα διαχειριστεί ο δήμος. Χρειάζεται βούληση. Επειδή αντιτασσόμαστε στις πολιτικές λιτότητας και στις μνημονιακές λογικές, δεν ψηφίζουμε το σχέδιο που παρουσιάστηκε».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Γιώργος Μελιόπουλος υποστηρίζοντας ότι ο Καλλικράτης είναι το μακρύ χέρι του κράτους και προωθεί σε τοπικό επίπεδο του μεγάλου κεφαλαίου και εφαρμόζεται μια αντιλαϊκή πολιτική».