Προσφυγικό: Πώς φτάσαμε στα γεγονότα της Παρασκευής

Τις τελευταίες ημέρες, η Βέροια και οι πολίτες της βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αγία Βαρβάρα την Παρασκευή το βράδυ κατά την άφιξη των Σύριων προσφύγων. Η κατακραυγή, πανελλαδικά, ήταν μεγάλη και τα σχόλια χλευαστικά για την πόλη και τους πολίτες της. Μετά την μεγάλη κατακραυγή, τόσο ο τοπικός ιερέας (που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για το "θα γίνει χαμός αν πειραχτεί έστω και μια τρίχα της μοναχής") όσο και ο πρόεδρος της κοινότητας προσπάθησαν να με δηλώσεις τους να αποδώσουν τα γεγονότα σε ελλειπή πληροφόρηση και σε παραπληροφόρηση.

Κατά την άποψή μας το ξέσπασμα δεν οφείλεται εκεί. Σύμφωνα με αυτά που είδαμε, το ξέσπασμα οφείλεται στα εξής:

Ο πρώτος λόγος είναι η ξενοφοβία. Πόσο πιο καθαρά να στο πει κανείς; "Δεν θέλω μουσουλμάνους δίπλα μου" έλεγαν πολλοί από αυτούς που αντιδρούσαν αλλά και πολλοί που παρεμβαίνουν με σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (για να μην γίνει "Ισλαμοποίηση" της περιοχής, για να μην γίνει "αλλοίωση" του Χριστιανικού στοιχείου, για να μην προκαλέσουν ζημιές, για να μην αυξηθεί η εγκληματικότητα κ.α.). Στην προσπάθεια να πεις κάτι, η απάντηση έτοιμη: "Πάρτους σπίτι σου".

Ο άλλος λόγος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς. Παρότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης διαβεβαίωσε (ακόμη και με τον λόγο της τιμής του) ότι οι πρόσφυγες θα είναι 400 ταλαιπωρημένοι Σύριοι που θα φιλοξενηθούν προσωρινά, δεν έπεισε τον κόσμο που αντιδρούσε. Ακόμη κι όταν έδωσε σε κάποιους να μιλήσουν με τον Υπουργό (Τόσκας) οι κάτοικοι δεν πείσθηκαν. "Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη γιατί άλλα λέτε και άλλα κάνετε" του είπε κάποιος. Και αυτή είναι η αλήθεια σχετικά με την εμπιστοσύνη που έχει ο κόσμος στην κυβέρνηση. Μετά την κωλοτούμπα στο δημοψήφισμα και την αποδοχή του τρίτου μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ακόμη και σήμερα κανείς δεν έχει πεισθεί ότι το κέντρο φιλοξενίας θα είναι προσωρινό.

Ο τρίτος λόγος ήταν η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής. Απουσία άλλων τοπικών φορέων, έπαιξαν "μπάλα" μόνοι τους και δημιούργησαν αυτό το κλίμα υποδοχής που είδατε όλοι, με Χρυσαυγήτικο ύμνο και γουρουνοκεφαλές.