Αίτημα απομάκρυνσης των προσφύγων από τις Βαρβάρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας - Αβάσιμα κρίθηκαν τα επιχειρήματά του

Αίτημα κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας για απομάκρυνση των προσφύγων από το στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Στην συζήτηση οι δημοτικοί σύμβουλοι (εκτός από τον Γιάννη Παπαγιάννη ο οποίος ήταν ο μόνος σε άλλο θέμα είπε ότι δεν καλωσορίζει τους πρόσφυγες διότι υπάρχει πρόβλημα σφάλειας στην τοπική κοινωνία) διαφώνησαν με τα αιτήματα του κειμένου που κατατέθηκε ενώ αμφισβητήθηκε ανοιχτά το κατά πόσο αυτό εκφράζει την κοινωνία της Αγίας Βαρβάρας. Το δημοτικό συμβούλιο έκρινε αβάσιμους τους φόβους που εκφράστηκαν και δεν μπήκε καν στην διαδικασία να πραγματοποιήσουν ψηφοφορία.

Ο εκπρόσωπος της Αγίας Βαρβάρας κ. Γαλάνης, τόνισε ότι το θέμα είναι έκτακτο διότι στο χωριό υπάρχει αναταραχή. Εξήγησε ότι οι υπογραφές ξεκίνησαν από ανησυχία των κατοίκων πριν το προηγούμενο συμβούλιο, συνεχίστηκαν και τα αιτήματα του χωριού συζητήθηκαν στην λαϊκή συνέλευση (πριν τον ερχομό των Σύριων προσφύγων). "Οι κάτοικοι θέλουν την εξασφάλιση της μετακίνησής τους και της περιουσίας τους. Δεν είμαι ξενοφοφικός. Μεταφέρω την ανησυχία του χωριού. Με την έλευση των Συρίων, ο ανδρικός πληθυσμός ηρέμησε αλλά η αναταραχή στον γυναικείο πληθυσμό παραμένει. Τα αιτήματα μας παραμένουν. Καταδικάζουμε τα γεγονότα που έγιναν. Είμαστε φιλήσυχοι, θέλουμε την ηρεμία μας. Δεν είμαι αρμόδιος να προτείνω χώρο".

Ο πρόεδρος του χωριού Σπύρος Κωτσιαντής, είπε ότι δεν τον εκφράζει το κείμενο που κατατέθηκε διότι δεν διαβάστηκε στην λαϊκή συνέλευση. "Δεν έχουμε κρατήσει πρακτικά" είπε ο πρόεδρο.
Ο Νίκος Μπέκης είπε ότι οι ροές προσφύγων στο χωριό και οι αγορές τους μεγάλωσαν και η κατάσταση εξομαλύνθηκε και ο φόβος διαλύθηκε. "Δυο χρόνια έρχονται οι πρόσφυγες και δεν έγινε τίποτα. Οι άνθρωποι έχουν τον πόνο τους, θέλουν να φύγουν" είπε ο κ. Μπέκης και αποδόμησε τα επιχειρήματα που προβάλλονται για μετακίνηση των προσφύγων.

bekis sofia

"Η ανακολουθία της δημοτικής αρχής κρατάει το θέμα σε πρώτο είδηση. Είναι όνειδος να συζητάμε το αίτημα ενός ανθρώπου, που αφορά την μεταφορά των προσφύγων από τον τόπο που επέλεξε η πολιτεία. Δεν υπάρχουν κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας που να υποστηρίζουν αυτό το θέμα. Από την μια αυτός ο άνθρωπος καταδικάζει τα επεισόδια και από την άλλη φέρνει αίτημα με επιχειρήματα αυτών που δημιούργησαν τα επεισόδια. Οι πρόσφυγες είχαν μια πορεία και τους έκοψαν τον δρόμο. Το αίτημά μας πρέπει να είναι να ανοίξουν τα σύνορα" σημείωσε ο κ. Μαρκούλης.

Απομόνωση ξενοφοβικών φωνών, ενημέρωση των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας και υποστήριξη των Σύριων προσφύγων πρότεινε ο Γιώργος Μελιόπουλος.

Ο Στέργιος Διαμάντης είπε ότι δεν εκφράζει την Αγία Βαρβάρα αυτό που έγινε. "Δεν μπορεί να πληρώνει το χωριό την συμπεριφορά λίγων. Οι πρόσφυγες θα φύγουν από τις Βαρβάρες με τις καλύτερες εντυπώσεις" είπε και πρότεινε να βγει ένα ψήφισμα που να καταδικάζει την επίθεση στον βουλευτή Γιώργο Ουρσουζίδη.

"Υπάρχουν αόριστες καταγγελίες και αόριστοι φόβοι. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πρόσφυγες" είπε ο Θανάσης Αποστολόπουλος.

"Συντάσσομαι με τι απόψεις του κ. Μπέκη, εκτός από το ειρωνικό θρησκευτικό σχόλιό του. Οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας έχασαν το όποιο δίκαιό τους με την σημερινή παρουσία του εκπροσώπου τους. Θα ήθελα να δω αυτό τον ζήλο και για τους Έλληνες που χρειάζονται βοήθεια".

Ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε για τα προβλήματα των προσφύγων και των τοπικών κατοικιών ο Γιώργος Γουλτίδης. "Εύλογη η αντίδραση των κατοίκων, εύλογες οι ανησυχίες τους" είπε ο κ. Γουλτίδης σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο.

Ο Θεόφιλος Κορωνάς είπε ότι το ψήφισμα ήταν ενός ανθρώπου. Ο κ Κορωνάς αναφέρθηκε και στα μέτρα που υπάρχουν για Έλληνες που πλήττονται απαντώντας εμμέσως στην κ. Ελευθεριάδου. "Δεν πρέπει να μπαίνουν στην ζυγαριά τέτοια πράγματα" είπε ο κ. Κορωνάς και πρόσθεσε: "Την Παρασκευή δεν έπρεπε να γίνει ούτε διαμαρτυρία διότι μιλάμε για ανθρώπους που δεν θέλουν να μείνουν".

Ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος τόνισε: "Αλίμονο αν σήμερα ήταν μια δεξιά, συντηρητική, φοβική".

Ο Γιώργος Σοφιανίδης υποστήριξε: "Αν ρωτούσε η κυβέρνηση τους δήμους, το 90% θα έλεγαν όχι".

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε: "Έχει τόσο φοβικό σύνδρομο το κείμενο που κατατέθηκε που θα έλεγα ότι είναι μνημόνιο ρατσισμού ξενοφοβίας".

Ο δήμαρχος από την πλευρά του είπε: "Σήμερα ο κ Γαλάνης δέχθηκε τη νομική συμβουλή του κ. Παπαγιάννη. Οι μάσκες έπεσαν. Ποιος νομικός σύμβουλος βοήθησε τον κ. Γαλάνη; Είναι δυνατόν να είναι τόσο άσχετος αυτός που το έγραψε; Κατηγορεί τον δήμο για πράγματα που δεν έχει ευθύνη. Εμείς ως δήμος είπαμε ότι μερίδιο μας θα το δεχθούμε. Αν υπάρχει πρόταση για το που να στεγάσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ψηφίσουμε. Αν η πρόταση είναι να τους στείλουμε στην Ειδομένη, διαφωνούμε".