Επιστολή των Αλληλέγγυων Πολιτών στον δήμαρχο Βέροιας για το προσφυγικό

Επιστολή προς τον δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη και τους Δημοτικούς Συμβούλους Βέροιας έστειλαν οι Αλληλέγγυοι Πολίτες Βέροιας και ζητούν να συζητηθεί το θέμα που αφορά τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Αγία Βαρβάρα. Στην επιστολή τους αναφέρουν: "Έχουν περάσει δεκαπέντε ημέρες, αφότου στο Δήμο μας και στις παρυφές της κοινότητας της Αγίας Βαρβάρας έχουν αποτεθεί περί τους 400 πρόσφυγες κυρίως -αλλά όχι μόνο- από τη Συρία, εκ των οποίων 140 είναι παιδιά και άλλα 35 νεογέννητα και βρέφη. Όλοι αυτοί, όταν καταστρεφόταν η χώρα τους, δεν είχαν σίγουρα όνειρο της ζωής τους να βρεθούν στις όχθες του Αλιάκμονα για εαρινή αναψυχή.

Η τοπική κοινωνία καθημαγμένη φυσικά και εξουθενωμένη ηθικά, είχε τη δύναμη να στείλει προς κάθε ενδιαφερόμενο το μήνυμα ότι δεν ανέχεται μοιρολατρικά και αυτό, το γεγονός της προσφυγιάς. Με εναλλακτικές μορφές οργάνωσης και αυτοδιαχείρισης και με πνεύμα αλληλεγγύης οι εθελοντές –άτομα και φορείς- αυτής της πόλης και της περιοχής τίμησαν τις πανανθρώπινες αξίες και με χριστιανική ηθική αντιμετώπισαν, στο βαθμό του δυνατού, τις στοιχειώδεις και άμεσες ανθρώπινες ανάγκες των προσφύγων.

Με τη μικρή αυτή παρακαταθήκη, η οποία εγγράφεται –ελπίζουμε θετικά- στη συλλογική μνήμη της πόλης, καλούμε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο αυτής της πόλης, να σκύψουν άμεσα πάνω στο πρόβλημα και να θέσουν ως θέμα «το Προσφυγικό - Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Βέροιας» για συζήτηση, προ ημερησίας διάταξης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πρόταση μας είναι η ενεργοποίηση των μηχανισμών και αρμοδίων φορέων για το προσφυγικό, παράλληλα με τον απεγκλωβισμό των προσφύγων, την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την αυτοδιάθεση και την ελεύθερη κίνηση αυτών προς τις χώρες προορισμού των.

Τέλος διακυρήσσουμε την απαίτησή μας να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και τις εμπόλεμες περιοχές, που γεννούν τους πρόσφυγες, πόλεμο τον οποίο προκαλούν αυτοί, που αφενός θέλουν να ελέγξουν τον πλούτο των περιοχών και αφετέρου να εκμεταλλευτούν τους εξαθλιωμένους πλέον πρόσφυγες και τις χώρες απόθεσης και εγκλωβισμού των".