Δήμος Βέροιας: Νέα περισυλλογή αδέσποτων στην περιοχή Αγίων Αναργύρων

Η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης και ΥΔΟΜ του Δ. Βέροιας ανακοίνωσε τα εξής: "Σε εφαρμογή ομόφωνης απόφασης της κατά νόμο αρμόδιας επιτροπής την συνεδρίαση της 20/7/2016, έχει ξεκινήσει εκ νέου την περισυλλογή όλων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των πάρκων της εκκλησίας των Αγ. Αναργύρων και Ελιάς με σκοπό την μείωση της επικινδυνότητας και της πυκνότητας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην εν λόγω περιοχή.

Η απομάκρυνση του συνόλου των αδέσποτων σκύλων από την περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και εντός των επόμενων ημερών και στο έργο της περισυλλογής μπορούν να συνδράμουν όλοι όσοι το επιθυμούνε.

Παρακαλούμε όλους του Δημότες μας που χρησιμοποιούν τα παραπάνω πάρκα για την βόλτα των ιδιόκτητων σκυλιών τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των όσων προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με την ηλεκτρονική σήμανση, καταγραφή και την στείρωση των ζώων τους καθώς επίσης και την απομάκρυνση με δική τους ευθύνη των ακαθαρσιών των σκύλων τους και των υπολειμμάτων των ζωοτροφών.

Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για να αποφύγουμε την εκ νέου συγκέντρωση αδέσποτων ζώων στην περιοχή.

Η παροχής σίτισης με ωμά ή μαγειρεμένα κόκαλα ή φαγητά που απλά πετιούνται στα χόρτα χωρίς να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε συνδυασμό με την μη τήρηση των συνθηκών καθαριότητας (απομάκρυνση των ακαθαρσιών των δεσποζόμενων σκύλων) καθώς και η κατοχή σκύλων χωρίς ηλεκτρονική σήμανση θα ελέγχεται πλέον από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Εφ’ εξής παρακαλούμε όποιον διαπιστώσει:

1. προσπάθεια εγκατάλειψης, εγκατάστασης ή και μεταφοράς στην παραπάνω περιοχή νέων σκύλων, δεσποζόμενων ή αδέσποτων,
2. παροχή σίτισης χωρίς να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής (ωμά ή μαγειρεμένα κόκαλα ή φαγητά)
3. μη τήρηση συνθηκών καθαριότητας – απομάκρυνση των ακαθαρσιών των δεσποζόμενων σκυλιών.

να ενημερώσει άμεσα τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές (τηλέφωνο επικοινωνίας: 100) για την διενέργεια ελέγχου και την επιβολή διοικητικών μέτρων στους παραβάτες και κυρίως σε ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων που τα εγκαταλείπουν.

Επιπλέον παρακαλούμε για άλλη μία φορά τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως τους πιστοποιημένους Κτηνιάτρους επιστημονικά υπεύθυνους των Κτηνιατρικών Καταστημάτων και Ιατρείων Μικρών Ζώων της περιοχής μας να συνδράμουν στην προσπάθεια της εξάλειψης του φαινομένου της εγκατάλειψης δεσποζόμενων διαμέσου της πλήρης εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας η οποία επιβάλει τον έλεγχο και την εφαρμογή της εμπρόθεσμης ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς στα οποία παρέχουν υπηρεσίες στα ιδιωτικά κτηνιατρεία τους".