Πολιτικό έλλειμμα στον Δήμο Βέροιας

Από τον Ζήση Χ. Πατσίκα, δημοτικό σύμβουλο

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την "οριοθέτηση - αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου πόλεως Βέροιας", είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει πολιτικό έλλειμμα στον Δήμο μας.

Όταν η δημοτική αρχή λαμβάνει την επίμαχη απόφαση από το ΥΠΠΟ στις 9 Ιουνίου και αντί να δράσει άμεσα, αντί να σπεύσει ο ίδιος δήμαρχος στον υπουργό την άλλη μέρα το πρωί... τι κάνει; "Παίρναμε τηλέφωνο στον αριθμό 'πληροφορίες' που είχε το έγγραφο και δεν το σήκωνε κανείς", μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος!

Και απορούσαν χθες πολλοί "γιατί να μας κάνει τέτοιο κακό η αρχαιολογία"; Μα, βρήκε το πεδίο ελεύθερο, γι' αυτό και λειτουργεί με τέτοιον τρόπο.

Υπάρχει κενό εξουσίας και σπεύδει να το καλύψει.
Το μήνυμα το είχε στείλει προ πολλού η δημοτική αρχή: "σε αυτήν την πόλη κάνετε ό,τι θέλετε". Αυτό είναι το μήνυμα.

...Όταν συζητάει ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο επί ώρες και ο ίδιος ο δήμαρχος φοβήθηκε τις απειλές της αρχαιολογίας και δεν πήρε απόφαση για μια απλή στάση αστικού.

...Όταν έρχεται σε δημοτικό συμβούλιο υπάλληλος της αρχαιολογίας, διαβάζει ένα φιρμάνι και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί ερωτήσεις και ο κ. Βοργιαζίδης την ακούει μην αντιδρώντας.

...Όταν όποιος δημοτικός σύμβουλος τολμήσει να αφήσει την παραμικρή αιχμή κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, σπεύδουν να παρέμβουν οι αυτόκλητοι συνήγοροι της δημοτικής ομάδας Βοργιαζίδη…

...Όταν εδώ και μήνες προσπαθούμε να ανοίξουμε θέμα για την ανάπτυξη της Βεργίνας και την ανάγκη αλλαγής του πολεοδομικού σχεδιασμού για να έρθουν επενδύσεις στον τουρισμό, η δημοτική αρχή λέει ότι το υφιστάμενο καθεστώς είναι μια χαρά ως έχει...

...Όταν αντί το εύρημα της πλατείας Καρατάσου να καταγραφεί, να καταχωθεί και να τελειώσει το έργο, η δημοτική αρχή παρασύρεται σε ιδεοληψίες και επιχαίρει. Γιατί; Διότι εξασφάλισε ότι το πάρκο δεν θα τελειώσει για πολλά χρόνια… Και μάλιστα σε αυτό το σημείο, την πλατεία Καρατάσου, με ευθύνη του Δήμου, «πατάει» σήμερα η αρχαιολογία για να στηρίξει το επιχείρημά της ότι όλη η πόλη είναι αρχαιολογικός χώρος.

Δυστυχώς, όταν συμβαίνουν όλα αυτά, είναι λογικό να μην ρωτήσει κανείς τον Δήμαρχο. Και ομολογεί ότι τον αγνόησαν "δεν ήξερα, δεν με ενημέρωσε κανείς" είπε. Κάθε άλλο παρά τιμητική είναι αυτή η παραδοχή για τον πρώτο πολίτη της Βέροιας.

Γιατί το μήνυμα έχει περάσει, όσο πιο επίσημα γίνεται. Σε αυτή την πόλη δεν διοικεί η αιρετή αυτοδιοίκηση. Διοικούν υπηρεσιακοί παράγοντες. Υπάρχει πολιτικό έλλειμμα.