Επιτροπή του δήμου Βέροιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου

Με τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά συναντήθηκε σήμερα η διευρυμένη επιτροπή του δήμου Βέροιας και συζήτησε το θέμα της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας. Στην συζήτηση παραβρέθηκαν και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, Φρόσω Καρασαρλίδου, Χρήστος Αντωνίου και ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Τόσο ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης όσο και τα μέλη της επιτροπής, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τους φόβους τους για τις αλλαγές που θα φέρει στην πόλη αυτό το σχέδιο. Σημαντική και η παρέμβαση του βουλευτή Γιώργου Ουρσουζίδη που τόνισε ότι πρέπει να προστατευτεί το αρχαιολογικό έργο αλλά και να υπάρχει ταχεία εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, καθησύχασε την Βεροιώτικη αποστολή παρουσιάζοντας τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν. Συγκεκριμένα είπε ότι με την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου και την ένταξη όλης της πόλης σε αυτόν θα δημιουργηθούν τρεις ζώνες. Στην πρώτη ζώνη θα περιλαμβάνεται το οικόπεδο και το μνημείο. Στην δεύτερη ζώνη θα ενταχθούν τα όμορα οικόπεδα και κτίρια με την πρώτη ζώνη. Στην πρώτη ζώνη θα ισχύει ότι και σήμερα ενώ στην δεύτερη κάθε παρέμβαση θα ελέγχεται και από την αρχαιολογία. Θα υπάρξει και μια τρίτη ζώνη, στις περιοχές που δεν υπάρχουν μνημεία. Και σε αυτούς τους χώρους θα ισχύσει ότι και σήμερα, η αρχαιολογία θα παραβρίσκεται όταν γίνονται εκσκαφές ενώ δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις σε καταστήματα που θα ανοίξουν.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός συνέστησε δήμος και αρχαιολογική υπηρεσία να συνεργαστούν χωρίς βιασύνη και να εκφράσουν τις θέσεις ώστε το Φθινόπωρο να ξεκινήσει η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας.

Στην συνάντηση εκτός από τον Δήμαρχο Βέροιας και τους βουλευτές παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, η εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Εύη Παπαγιαννούλη, ο Μιχάλης Χασιώτης εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Τάσος Γιάγκογλου εκ μέρους του Επιμελητηρίου, η Αθηνά Μπίκα από τον Εμπορικό Σύλλογο, ο Γρηγόρης Παπάς από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας, ο Τάσος Ιγνατιάδης από το Εργατικό Κέντρο, η Αναστασία Λαζαρίδου από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μηχανικών, ο Παναγιώτης Παλπάνας εκ μέρους της ΝΟΔΕ Ημαθίας και ο Τάσος Τόλιος που εκπροσώπησε το “Ποτάμι”.