Δεν θα πάνε δήμος και φορείς της Βέροιας στην ημερίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Την απόφαση της Δημοτικής Αρχής της Βέροιας και των τοπικών φορέων της πόλης να μην παραβρεθούν στην ενημερωτική ημερίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρωί ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, παρουσία των φορέων. Εξηγώντας τους λόγους, ο κ. Βοργιαζίδης είπε: 

dimarxos st arxaiologik 1

"Αποφασίσαμε να μην παραστούμε στην ημερίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Μετά την συνάντηση με τον Υπουργό, συναντηθήκαμε με την Κοτταρίδη, διαφωνήσαμε σε όλα και συμφωνήσαμε να κάνουμε μια ημερίδα στην Στέγη. Οι φορείς επέλεξαν να κάνουν μια σύσκεψη στις 24/9 και επέλεξαν αυτή την ημερομηνία λόγω της ΔΕΘ. Θα απουσίαζαν βουλευτές αλλά και φορείς. Όταν η κ. Κοτταρίδη ενημερώθηκε γι αυτή την ημερίδα, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι σκοπεύει να κάνει ημερίδα στις 17/9. Ακολούθησε εξαντλητικός διάλογος με στόχο να την πείσω ότι δεν πρέπει να γίνει σε αυτή την ημερομηνία.

dimarxos st arxaiologik 3

Η κ. Κοτταρίδη είπε ότι υπήρχε πρόβλημα με τους εκπροσώπους του Υπουργείου που θα ερχόταν για ενημέρωση και δεν μπορούσε να γίνει σε άλλη ημερομηνία μέσα στον Σεπτέμβριο. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί υπάρχει αυτή η εμμονή. Η κ. Κοτταρίδη επιμένει, δεν θέλει να τους ενημερώσει όλους; Γιατί δεν μπορεί να γίνει τέλος Οκτώβρη;

dimarxos st arxaiologik 2

Όταν πήγαμε στον κ. Μπαλτά, τους θέσαμε ότι το θέμα είναι υπηρεσιακό. Ζήτησα από την κ. Βλαζάκη, να παρίσταται σε αυτή την ημερίδα. Τα πολιτικά θέματα λύνονται παρουσία των πολιτικών και απαιτούμε να είναι εδώ. Εμείς τους καλούμε όλους στην δική μας ημερίδα".

dimarxos st arxaiologik 4

Το κείμενο που εξέδωσαν οι φορείς

"Σε συνέχεια της κοινής συνέντευξης τύπου του Δημάρχου Βέροιας και όλων των παραγωγικών-επιστημονικών-επαγγελματικών φορέων της περιοχής, που δόθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 10:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους αδυνατούν να παραστούν στην ημερίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 17 Σεπτεμβρίου :

Σχετικά με το ζήτημα του σχεδιασμού από το Υπουργείο Πολιτισμού να κηρύξει όλη την πόλη της Βέροιας και την πέριξ αυτής προς πολεοδομική επέκταση περιοχής και την πέριξ αγροτικής ως αρχαιολογικό χώρο, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού παρουσία αφενός, του ίδιου του Υπουργού κ. Αριστείδη Μπαλτά, της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλάζακη κι αφετέρου, του Δημάρχου Βέροιας κι εκπροσώπων όλων των παραγωγικών-επιστημονικών-επαγγελματικών φορέων και των εκλεγμένων βουλευτών της περιοχής, οι πρώτοι διαβεβαίωσαν ρητά τους δεύτερους: Πρώτον, ότι δεν υπάρχει καμία προειλημμένη απόφαση από πλευράς του Υπουργείου, η οποία ελήφθη ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεύτερον, ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος επίσπευσης διεκπεραίωσης του θέματος ή μεθόδευσης και τρίτον, βάσει των παραπάνω, υπάρχει κι από τις δύο πλευρές η βούληση έναρξης μιας εξαντλητικής διαβούλευσης επί του θέματος χωρίς αγκυλώσεις και χρονικούς περιορισμούς.

Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Βέροιας λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω διαβεβαιώσεις του Υπουργού συμφώνησε με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κ. Αγγελική Κοτταρίδη, προκειμένου όλοι οι πολίτες να ενημερωθούν σφαιρικά για την ακριβή έννοια και τις συνέπειες μιας τέτοιας κήρυξης, στη συνδιοργάνωση μιας ημερίδας σε κοινά αποδεκτή ημερομηνία. Προτάθηκε από εσάς η 17η Σεπτεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία. Η πρόταση αυτή στα πλαίσια της καλής πίστης και της αναγκαιότητας διαβούλευσης αποκλείστηκε εξαρχής, κάτι που σας κατέστη γνωστό, για το λόγο ότι πολλοί από τους φορείς της πόλης δήλωσαν ότι δεν μπορούν να παραστούν στη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς κύριο ζητούμενο είναι η διαβούλευση μεταξύ όλων των φορέων κι όχι ο αποκλεισμός ορισμένων από αυτούς. Άλλωστε, σύσσωμοι οι φορείς είναι καλεσμένοι λόγω του θεσμικού τους ρόλου στις ομιλίες στη Δ.Ε.Θ. του Πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το λόγο αυτό είθισται να μην διοργανώνεται την περίοδο του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο καμία παράλληλη εκδήλωση.

Σας προτάθηκε, για τους παραπάνω λόγους, η επιλογή οποιασδήποτε ημερομηνίας σας βολεύει εντός του μηνός Οκτωβρίου ή οποτεδήποτε άλλοτε είναι δυνατόν, καθώς και ο ίδιος ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά πίεση χρόνου. Αντ’ αυτού, αδιαφορώντας τελείως για το αντικειμενικό κώλυμα πολλών εκ των φορέων να ικανοποιήσουν τα θέλω σας, περιφρονώντας χαρακτηριστικά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος της πόλης σας το ζήτησε κι αθετώντας κανέναν ηθικό φραγμό τόσο την υπόσχεση στον Υπουργό περί θέλησης διαβούλευσης όσο και τη συμφωνία που είχατε κάνει για τη συνδιοργάνωση με το Δήμο Βέροιας μιας κοινής ενημερωτικής ημερίδας σε κοινά αποδεκτή ημερομηνία, αποφασίσατε μονομερώς και χωρίς δεύτερη σκέψη να οργανώσετε μιαν εκδήλωση σε χώρο εκτός Βέροιας – και συγκεκριμένα, στη Βεργίνα – στις 17 Σεπτεμβρίου και το σημαντικότερο, χωρίς καν για λόγους στοιχειώδους σεβασμού να ενημερώσετε το Δήμαρχο για την απόφασή σας αυτή παρά περιοριστήκατε σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον τοπικό τύπο, από όπου κι έλαβε γνώση. Άλλωστε, εκ των πραγμάτων λόγω της καθυστερημένης πρόσκλησης σας στους φορείς (οι οποίες παραδόθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά), οι τελευταίοι αδυνατούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την τους να συγκαλέσουν Δ.Σ. και να προετοιμαστούν για την εν λόγω ημερίδα.

Ο Δήμαρχος Βέροιας και όλοι οι φορείς της περιοχής, οι οποίοι στις 24 Σεπτεμβρίου συνδιοργανώνουμε κοινή σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας για το θέμα αυτό (σύσκεψη που είχε αποφασιστεί και δημοσιευθεί πριν την ανακοίνωση της δικής σας εκδήλωσης) σας δηλώνουμε ότι αδυνατούμε να παραστούμε στην αυριανή εκδήλωσή σας για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν και για έναν πρόσθετο, ο οποίος είναι ότι από τη λίστα των προσκεκλημένων σας απουσιάζει το όνομα της Γ.Γ. κας. Βλαζάκη Μαρία ως πολιτικής εκπροσώπου του Υπ.Πολιτισμού, για ένα για ένα θέμα που είναι πρωτίστως πολιτικό κι επουδενί υπηρεσιακό".