Βέροια: Σύσταση Φορέα Προβληματισμού και Σκέψης «Παρέμβαση Πολιτών»

dimarxeio veria

Με πρωτοβουλία πολιτών του Νομού μας συστήνεται ο Φορέας Προβληματισμού και Σκέψης «Παρέμβαση Πολιτών», με κύριο στόχο να αποτελέσει μία δεξαμενή σκέψης και δράσης για την ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά κυρίως την επεξεργασία προτάσεων και την εύρεση λύσεων για τα προβλήματα του Ν.Ημαθίας, αλλά και της Χώρας μας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο νέος φορέας σημειώνονται τα εξής: "Σε μία περίοδο όπου η πατρίδα μας βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία και όπου η πλειοψηφία των πολιτών έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα για να στηρίξει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, βασική προϋπόθεση για μία νέα αρχή αποτελεί η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Αφορμή για τη σύστασή του στάθηκε η κοινή διαπίστωση ενός κύκλου ανθρώπων από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών αντικειμένων και επαγγελματικών απασχολήσεων, ότι υπάρχει έλλειμμα στην άρθρωση νέου ρεαλιστικού λόγου για σοβαρά ζητήματα, που αφορούν την καθημερινότητα.

Κοινή φιλοδοξία και επιδίωξη όλων είναι – μέσα από τη σύνθεση των επιστημονικών γνώσεων, την ώσμωση ιδεών και κοινωνικών-πολιτικών θέσεων και τη μεταφορά της εμπειρίας του πραγματικού κόσμου της οικονομίας – η προβολή ρεαλιστικών θέσεων και προτάσεων που να μπορούν να αποτελέσουν βάση για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η οικονομία και ο τόπος μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Παρέμβαση Πολιτών» αποσκοπεί:

Στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την αφύπνιση συνειδήσεων, για την κινητοποίηση και ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας μας.

Στην επεξεργασία και εφαρμογή νέων προτάσεων και λύσεων που μπορεί, πάνω και πέρα από κομματικές αγκυλώσεις, να ωθήσουν και να υποβοηθήσουν τις δημιουργικές αναπτυξιακές δυνάμεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να δώσουν νέα πνοή στην Ημαθία, αλλά και στην Πατρίδα μας.

Στη διάδοση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Ημαθίας, καθώς και στην ανάπτυξη του Ιστορικού και Θρησκευτικού τουρισμού της και την εγχώρια και διεθνή προβολή της.

Στη μελέτη και τεκμηρίωση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προτάσεων και προγραμμάτων, στην προώθησή τους στα αρμόδια όργανα και φορείς, καθώς και στη μελέτη των προβλημάτων στους τομείς της απασχόλησης, της αγροτικής παραγωγής, της βιοτεχνίας, της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και των υποδομών.

Στην ενημέρωση και κινητοποίηση σε θέματα, που αφορούν τους νέους, και την νεανική επιχειρηματικότητα και την προβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας, της Εκπαίδευσης και του Περιβάλλοντος.

Προτεραιότητά μας αποτελεί η κινητοποίηση και άλλων πολιτών που συμμερίζονται τις καταστατικές μας θέσεις και η δημιουργία ομάδων εργασίας που θα επεξεργάζονται ρεαλιστικές θέσεις με στόχο την παραγωγή προτάσεων και παρεμβάσεων σε συγκεκριμένους τομείς.

Η προβολή των θέσεων αυτών θα επιδιωχθεί με:
ανοικτές εκδηλώσεις – ημερίδες και συνέδρια -, συζητήσεις σε κλειστά εξειδικευμένα ακροατήρια, εκδόσεις μελετών κ.ά.
Για την επίτευξη των στόχων μας θα επιδιωχθεί η συνεργασία με άλλους φορείς – επιστημονικούς, επιμελητήρια και ενώσεις, ινστιτούτα, κλπ – σε εθνικό και διεθνές επίπεδο".

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ
Νικόλαος Ανδρέου Δικηγόρος
Ιφιγένεια Βλαχογιάννη Επιχειρηματίας – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Κων/νος Γιαλαμάς Εκπαιδευτικός
Δημήτριος Γκανέτσιος Ασφαλιστής
Δημήτριος Γκιουρτζής Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός
Κωνσταντίνος Δημάκης Τεχνολόγος Γεωπόνος – Σύμβουλος Βιολογική Γεωργίας
Γεώργιος Καρανίκας Επιχειρηματίας
Εύα Κοντογουλίδου Αρχαιολόγος
Γεώργιος Κοτζιαμπασόπουλος Γραμματέας Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού
Ζαννέτ Λαβαντσιώτη Επιχειρηματίας
Μανώλης Λιόλιος Αστυνομικός
Γεώργιος Μάρτος Επιχειρηματίας
Δήμητρα Μουρατίδου Οικονομολόγος
Γεώργιος Μουρτζίλας Φαρμακοποιός
Νικόλαος Μουρτζίλας Επιχειρηματίας – Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Πληροφορικής
Ανστάσιος Μπαρτζώκας Δικηγόρος
Παναγιώτης Ντόβας Φιλόλογος
Θωμάς Ορδουλίδης Αγρότης
Δημήτριος Πανταζόπουλος Θεολόγος – Διοίκηση Επιχειρήσεων
Ευάγγελος Παπαδόπουλος Πτυχιούχος Πληροφορικής
Ελευθέριος Παρίσης Επιχειρηματίας
Χαρίσιος Πασσιάς Σύμβουλος Ανάπτυξης Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων
Δημήτριος Ράλλης Επιχειρηματίας
Παναγιώτης Σερδάρης Διδάκτωρ Ψυχολογίας - Αναπλ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Κοζάνης
Γεώργιος Τζουνόπουλος Γεωπόνος
Αντιγόνη Τρίγκα Εκπαιδευτικός
Σοφία Τσιάμη Φιλόλογος-Συγγραφέας
Αγησίλαος Τσώκος Επιχειρηματίας
Αντώνιος Φραγκάκης Ιατρός
Κυριακή Χατζηγιάννη Φιλόλογος
Γεωργία Χατζηθεοδώρου Μαθηματικός