Σε διάλυση συμβάσεων αποχέτευσης σε Σφηκιά και Δάσκιο θα προχωρήσει ο δήμος Βέροιας

dimarxeio veria

Σε διάλυση συμβάσεων για μελέτης που αφορούσαν έργα αποχέτευσης στην Σφηκιά και το Δάσκιο θα προχωρήσει ο δήμος Βέροιας. Συγκεκριμένα αφορούν «Υδραυλική μελέτη μεμονωμένης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων», «Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη μεμονωμένης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων» και «Χημικοτεχνική μελέτη μεμονωμένης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων», τόσο στην Σφηκιά όσο και στο Δάσκιο.

Οι αναθέσεις έγιναν στην μελετητική εταιρεία ΔΙΑΥΛΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε. με αποφάσεις Δημαρχιακής Επιτροπής του πρώην Δήμου Μακεδονίδος. Υπογράφηκαν δε οι αντίστοιχες συμβάσεις με εγγεγραμμένες πιστώσεις στο αντίστοιχο τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2010 του πρώην Δήμου Μακεδονίδος.

Η επεξεργασία των λυμάτων τόσο στην Σφηκιά όσο και στο Δάσκιο προβλεπόταν να γίνει με την μέθοδο των υδροχαρών φυτών, η οποία την εποχή ανάθεση των μελετών θεωρείτο εξειδικευμένο αντικείμενο και για το λόγο αυτό η κατασκευή προβλεπόταν να γίνει με το σύστημα μελέτη κατασκευή και η άδεια για την εκτέλεση του έργου θα δινόταν από το τότε αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΧΩΔΕ) μετά από την κατάθεση προμελέτης και σχετική εισήγηση.
Το μελετητικό γραφείο συνέταξε εμπρόθεσμα τις προμελέτες λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα περιβαλλοντική μελέτη και τις παρουσίασε στους επιβλέποντες της πρώην ΤΥΔΚ για τον σχετικό έλεγχο. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης εντοπίστηκαν προβλήματα για τα οποία η μελετητική εταιρεία κατέθεσε και έγγραφη επιστολή παρατηρήσεων.

Στην Σφηκιά από τον έλεγχο προέκυψε ότι η δημοτική έκταση η οποία διέθετε ο πρώην Δήμος Μακεδονίδος για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, δεν κρίνεται κατάλληλη λόγω της κλίσης της. Επίσης εντός της έκτασης στην οποία αναπτυσσόταν η διάταξη των κλινών προέκυψε ότι υπήρχε και ιδιοκτησία που δεν ανήκε στον Δήμο και δεν υπήρχε δυνατότητα αγοράς της. Έως δε και σήμερα δεν υπήρξε η δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων που ανέκυψαν. Η ΔΕΥΑΒ με έγγραφό της επιβεβαιώνει το υπάρχον πρόβλημα περί υλοποίησης των μελετών, οπότε οι συμβάσεις οδηγούνταν σε διάλυση.

Στο Δάσκιο από τον έλεγχο προέκυψε ότι η δημοτική έκταση η οποία διέθετε ο πρώην Δήμος Μακεδονίδος για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, δεν επαρκούσε για την κατάλληλη ανάπτυξη των δεξαμενών επεξεργασίας. Για τον λόγω αυτό προτάθηκε η κάθετη διάταξη των δεξαμενών κατά την έννοια των υσουψών, που στην συγκεκριμένη έκταση ήταν πυκνές, δηλαδή η έκταση ήταν σε πρανές με μεγάλη κλίση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα για την κατασκευή των δεξαμενών να απαιτούνται τοιχεία και γενικά τεχνικά πολλή δαπανηρά. Διερευνήθηκε η δυνατότητα αγοράς όμορων αγροτεμαχίων, έτσι ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα άλλης διάταξης για την κατασκευή των κλινών επεξεργασίας των λυμάτων. Η πρόταση αυτή δεν τελεσφόρησε έως και σήμερα. Η ΔΕΥΑΒ με έγγραφό της επιβεβαιώνει το υπάρχον πρόβλημα περί υλοποίησης των μελετών, οπότε οι συμβάσεις οδηγούνταν σε διάλυση.

Για την διάλυση των συμβάσεων ο δήμος θα πληρώσει αποζημίωση το 40% των συμβατικών αμοιβών. Στην Σφηκιά θα πληρώσει για την Υδραυλική 3.081,28€ για την Ηλεκτρομηχανολογική 1.684,85€ και για την Χημικοτεχνική 1.634,35€. Στο Δάσκιο θα πληρώσει για την Υδραυλική 2.363,75€ για την Ηλεκτρομηχανολογική 1.292,67€ και για την Χημικοτεχνική 1.486,81€.