Προτάσεις του Ανθρώπινου Δυναμικού Βέροιας με αφορμή την Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Από το Ανθρώπινο Δυναμικό ανακοινώθηκαν τα εξής: "Η περασμένη εβδομάδα ορίστηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ως Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δράσεις και ενημέρωση γονιών και παιδιών πάνω στο θέμα « Παιδί και Οδική Ασφάλεια». Στο τέλος λοιπόν της Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, ως Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας επικαιροποιούμε τις προτάσεις μας σχετικά με τα ζητήματα κυκλοφορίας στην Βέροια, δεδομένου του ενδιαφέροντός μας για την ποιότητα ζωής των πολιτών και σε συνέχεια ποικίλων δράσεων στην πόλη μας και τοποθετήσεων στον τοπικό τύπο και στα δημοτικά συμβούλια.

Από την έναρξη του διαλόγου πάνω στη νέα κυκλοφοριακή μελέτη για τη Βέροια τοποθετηθήκαμε υπέρ των προτάσεων των μελετητών και πιέσαμε το Δήμο Βέροιας να τολμήσει την αλλαγή της κυκλοφοριακής πραγματικότητας στη Βέροια, να δεχτεί τις υποδείξεις των συγκοινωνιολόγων και να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού με το σκεπτικό ότι η πόλη μας δικαιούται ένα σύγχρονο-ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης του εμπορικού και ιστορικού της κέντρου, κάτι που σημαίνει λιγότερο κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο, με μεταφορά του στους περιφερειακούς δρόμους, μειωμένη ηχορύπανση και καυσαέριο, ευκολότερη πρόσβαση σε πεζούς, ποδηλάτες, άτομα με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους. 

Είναι καιρός επίσης, να προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, έπειτα από ενέργειες του Ανθρώπινου Δυναμικού και τη σύμφωνη γνώμη εκατοντάδων συμπολιτών μας, για την ένταξη του ποδηλάτου στον αστικό ιστό με τη χάραξη ενός ποδηλατοδρόμου που θα ξεκινάει από την πλατεία Ωρολογίου, θα περνάει από τις οδούς Μητροπόλεως, Ελιάς και Πιερίων και μέσω του χωριού Άμμος θα καταλήγει στο φράγμα Αλιάκμονα. Στο μέλλον, η διαδρομή αυτή θα μπορούσε να καταλήγει στη Βεργίνα, στα πλαίσια υλοποίησης μιας νέας πρότασης στη διασύνδεση πολιτισμικού και αθλητικού τουρισμού.

Επιπλέον των παραπάνω, πιστεύουμε ότι η κυκλοφοριακή πραγματικότητα θα γίνει πιο φιλική προς τους πολίτες με την απομάκρυνση του σταθμού των Αστικών Λεωφορείων και ΚΤΕΛ από το κέντρο της πόλης, με τη λήψη μέτρων για την παρεμπόδιση στάθμευσης οχημάτων επί των πεζοδρομίων (π.χ. τοποθέτηση κολωνακίων κλπ.) και την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πεζοδρόμια που δυσκολεύουν πια την ομαλή διέλευση των πεζών.

Ενισχυτική των παραπάνω προτάσεων κατά τη γνώμη μας, είναι και η προοπτική ανάπτυξης κυκλοφοριακής αγωγής στους μαθητές της πόλης. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν είναι αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της κατασκευής και λειτουργίας του υπό κατασκευή πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στο Εργοχώρι. Το συγκεκριμένο μέρος θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για τα σχολεία της πόλης, ώστε να συνδυάσουν τις ημερήσιες εκδρομές τους με την ανάπτυξη κυκλοφοριακής αγωγής στους μαθητές τους".