Οι ιστορικές γειτονιές της Βέροιας και προβλήματα αγροτικής οδοποιίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Χωρίς σπουδαίες ειδήσεις τα προ ημερησίας θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Βέροιας. Η συζήτησή τους ολοκληρώθηκε σχετικά νωρίς και σε αυτό συνέβαλαν οι απουσίες δημοτικών συμβούλων όπως για παράδειγμα οι επικεφαλής παρατάξεων Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Γιάννης Παπαγιάννης.

Τα οφέλη του νέου νόμου που αφορά την ρύθμιση χρεών προς τον δήμο πρέπει να εκμεταλλευτούν όσοι οφείλουν χρήματα επεσήμανε ο Αντώνης Μαρκούλης.

Εκτός από αυτό ο κ. Μαρκούλης στάθηκε και στο θέμα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας που διαμαρτύρεται για την απουσία σχολικού φύλακα. "Το 7ο δημοτικό επειδή προέρχεται από συνένωση κι επειδή η θέση του είναι ιδιαίτερη (στην μέση ανηφόρας), θα πρέπει να έχει μια προτεραιότητα σε θέση σχολικού φύλακα" σχολίασε ο κ. Μαρκούλης. Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης σημείωσε ότι οι φύλακες πρέπει να είναι σε απογευματινή βάρδια επειδή το πρωί τα παιδιά τα επιτηρούν οι εκπαιδευτικοί και πρόσθεσε ότι οι λίγοι σχολικοί φύλακες που έχει ο δήμος τοποθετήθηκαν στα επτά πιο πολυσύχναστα σχολεία.

Ο κ. Μαρκούλης σχολίασε και την πρωτοβουλία του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας που πραγματοποίησε εθελοντικό καθαρισμό παραδοσιακών γειτονιών της Βέροιας. "Είναι ευχάριστο γεγονός αλλά δεν αναπληρώνει τις υποχρεώσεις του δήμου. Δίνει το καλό παράδειγμα στους πολίτες και αυτή την καθαριότητα θα την εισπράξουμε ανταποδοτικά με την έλευση επισκεπτών" είπε ο κ. Μαρκούλης.

"Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις συντηρήσεις αγροτικών δρόμων; Πότε και από που θα ξεκινήσει;" ρώτησε να μάθει ο κ. Μελιόπουλος. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος απαντώντας είπε ότι ο καιρός λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια του δήμου να βελτιώσει την κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας.

Ο Ζήσης Πατσίκας παρατήρησε ότι υπάρχουν υπό κατάρρευση κτίρια στις παραδοσιακές γειτονιές της Βέροιας και σημείωσε ότι ο δήμος συμμετείχε την προηγούμενη τετραετία σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου. "Που βρίσκεται αυτό; το παρακολουθεί κανείς;" ρώτησε ο κ. Πατσίκας. Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτό που απομένει για να αξιοποιηθεί η δουλειά που έγινε την περασμένη τετραετία είναι να ανοίξουν προγράμματα χρηματοδότησης για να διεκδικηθούν χρήματα για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Προβλήματα της Λυκογιάννης έθεσε ο πρόεδρός της Αθανάσιος Πέτρου ο οποίος τόνισε ότι με τις βροχοπτώσεις υπήρξαν πλημμύρες σε σπίτια. Επίσης ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι χρειάζονται προστατευτικές μπάρες στην γέφυρα της Παλαιάς Λυκογιάννης (τάφρος 66).

Υπάρχει πρόβλημα με έναν δρόμο που κόπηκε στην Φυτεία ανέφερε ο πρόεδρος Νίκος Αγγέλου. "Το έχω θέσει αλλά δεν λύθηκε. Υπάρχει κάτοικος που δεν έχει πρόσβαση με το σπίτι του" είπε ο κ. Αγγέλου και ανέφερε ότι και στο Κοινοτικό κατάστημα υπάρχουν προβλήματα και χρειάζονται παρεμβάσεις.

Ζητήματα αγροτικής οδοποιίας έθεσε και ο πρόεδρος του Τριλόφου, ο κ. Καραγιάννης. Επίσης σημείωσε ότι από τα νεκροταφεία εκλάπησαν μεταλλικές σχάρες και τέλος είπε ότι υπάρχουν κάποια δένδρα στο χωριό που πήραν επικίνδυνη κλίση και χρειάζονται κόψιμο.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης είπε ότι σε κάποια ζητήματα που βάζουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και καθυστερεί η λύση τους, οφείλεται στο ότι οι παρεμβάσεις που χρειάζονται δεν είναι στο τεχνικό πρόγραμμα και χρειάζονται διαδικασίες τροποποίησης για να μπορέσουν να εκτελεστούν. "Λίγη υπομονή να κάνουν οι πρόεδροι" σχολίασε ο κ. Λαζαρίδης.

Ο Άρης Λαζαρίδης αναφέρθηκε και στο θέμα του ανοιχτού χώρου στάθμευσης που ξεκίνησε να υλοποιεί ο δήμος αλλά παρουσίασε μεγάλη καθυστέρηση. Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι η αρχαιολογία έχει μπει για έρευνα στο χώρο και σε 1,5 - 2 μήνες θα δοθεί το οικόπεδο στον εργολάβο για να ξεκινήσει το έργο.

Στις 26 Απριλίου θα γίνει η πρώτη αιμοληψία της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος ανέφερε η Μαρία Παπαϊωάννου. Η αιμοληψία θα γίνει στο Δημαρχείο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η ΔΕΥΑΒ πρέπει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες και να εκσυγχρονιστεί σχολίασε ο Χρήστος Κούτρας.