tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ενδιαφέροντα & Παράξενα Facts για την Ασφάλιση Αυτοκινήτου

Για την πλειοψηφία η ασφάλιση αυτοκινήτου αποτελεί ένα αναγκαίο κακό, ένα ακόμη έξοδο στο ήδη επιβαρυμένο νοικοκυριό. Ακόμα και αν αντιλαμβανόμαστε κατά βάθος την πραγματική της αξία, δεν παύουμε να δυσανασχετούμε κάθε φορά που πρέπει να πληρώσουμε το ασφαλιστήριο, και όχι αδίκως, μιας και η ζωή μας έχει γίνει οικονομικά ανυπόφορη. Στις μέρες μας η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι πλέον υποχρεωτική βάσει νόμου σε όλες τις χώρες, έχετε, όμως, αναρωτηθεί ποτέ πως ξεκίνησε η ιστορία της;

Ποια χώρα ή ποιος άνθρωπος σκέφτηκε κάτι τέτοιο και πως τελικά εφαρμόστηκε σε όλο τον κόσμο; Στο άρθρο αυτό θα δούμε μερικά ενδιαφέροντα αλλά και παράξενα facts για τις ασφάλειες αυτοκινήτων και έτσι με έναν αλλιώτικο τρόπο θα διαπιστώσουμε ότι οι Έλληνες δεν είμαστε οι μόνοι που επιβαρυνόμαστε με το συγκεκριμένο “έξοδο” και σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, βρισκόμαστε και σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση.

Μια Σύντομη Αναδρομή στην Ιστορία Της Ασφάλισης Αυτοκινήτου

Κάνοντας μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώνει κανείς ότι είναι αρκετές εκείνες οι χώρες που διεκδικούν την “πατρότητα” των ασφαλειών αυτοκινήτου. Ωστόσο, τα παρακάτω αποτελούν καταγεγραμμένα γεγονότα και εμείς θα σας τα παραθέσουμε με χρονική σειρά:

Το 1891 καταγράφεται επίσημα το πρώτο αυτοκινητιστικό ατύχημα, στην Αμερική, όταν ο James William Lambert, ένας εφευρέτης αυτοκινήτων, χτυπά σε μια ρίζα δέντρου, χάνει τον έλεγχο του οχήματός του και εν συνεχεία χτυπάει σε ένα ξύλινο κορμό, όπου έδεναν τα ζώα. Ο Λάμπερτ και ο συνεπιβάτης του διαφεύγουν χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.

Το 1897 δημιουργείται το πρώτο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου. Αγοραστής ήταν ο Gilbert J. Loomis από το Dayton του Οχάιο και στην ουσία επρόκειτο για την πρώτη ασφάλιση αυτοκινήτου αστικής ευθύνης, η οποία κόστισε στον Loomis 1.000 δολάρια και προέβλεπε ότι θα παρείχε οικονομική κάλυψη σε περίπτωση που το όχημά του προκαλέσει ζημιά σε άνθρωπο ή φθορές σε περιουσία. Υπάρχει, βέβαια, και η μια άλλη πληροφορία που αναφέρει ότι η πρώτη ασφάλιση αυτοκινήτου εκδόθηκε το 1897 στο Ηνωμένο Βασίλειο από την General Accident Company.

Το 1903 οι πολιτείες της Μασαχουσέτης και του Μιζούρι απαιτούν από τους οδηγούς να αποκτήσουν και να φέρουν άδεια οδήγησης, ενώ μέχρι εκείνη την περίοδο μπορούσε ο καθένας να οδηγήσει και μάλιστα οι περισσότεροι μάθαιναν να “οδηγούν” από τον έμπορο που τους πούλησε το αυτοκίνητο!

Και πάλι στη Μασαχουσέτη θα γραφτεί ιστορία, περί ασφάλισης αυτή τη φορά, καθώς, το 1927 γίνεται η πρώτη πολιτεία που απαιτεί από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να έχουν ασφάλιση αυτοκινήτου. Οι υπόλοιπες πολιτείες άργησαν κατά 30 χρόνια για να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μασαχουσέτης περί υποχρεωτικής ασφάλισης και για την ιστορία σήμερα η ασφάλιση αυτοκινήτου δεν είναι υποχρεωτική μόνο στο Νιου Χάμσαϊρ και τη Βιρτζίνια.

Το 1930, σχεδόν παράλληλα με τις Η.Π.Α. καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση αυτοκινήτου και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ονομάστηκε Νόμος Περί Οδικής Κυκλοφορίας (Road Traffic Act) και απαιτούσε από όλους τους οδηγούς να διαθέτουν τουλάχιστον ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων.

Περίεργοι Κανονισμοί Σχετικοί με την Ασφάλιση Αυτοκινήτου

Η λογική πίσω από το ασφαλιστικό σύστημα των οχημάτων μπορεί να είναι κοινή σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, οι επιμέρους λεπτομέρειες επηρεάζονται από την εκάστοτε κουλτούρα και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακολουθούν κάποια παραδείγματα:

Ρωσία: Η ρωσική νομοθεσία απαιτεί από τους οδηγούς να έχουν εγκατεστημένη κάμερα στο ταμπλό του οχήματός τους (dashcam). Αυτό γίνεται προκειμένου να μπορούν οι αρμόδιες αρχές αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρίες να αντλούν τα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονται σε περίπτωση ατυχημάτων ή διαφωνιών επί του οδοστρώματος.

Ιαπωνία: Στην Ιαπωνία, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υποχρεούνται από το νόμο να έχουν ένα χαρακτηριστικό κίτρινο αυτοκόλλητο στο πίσω παρμπρίζ τους, το οποίο να υποδεικνύει την κατάστασή τους ως νέοι οδηγοί. Αυτό βοηθά τους άλλους οδηγούς να τους αναγνωρίζουν και να είναι προσεκτικοί με τους άπειρους οδηγούς. Κάτι αντίστοιχο με το χαρακτηριστικό κόκκινο σήμα “Ν” που ισχύει στην Ελλάδα.

Σαουδική Αραβία: Στη Σαουδική Αραβία, είναι υποχρεωτικό για όλες τις γυναίκες να έχουν ασφάλεια αυτοκινήτου, ακόμα κι αν δεν οδηγούν οι ίδιες κάποιο όχημα. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί η κάλυψη σε περίπτωση ατυχημάτων που αφορούν γυναίκες επιβάτες!

Γερμανία: Οι Γερμανοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν έχουν πάθει ατύχημα τα τελευταία τρία χρόνια, πληρώνουν περίπου 1000 ευρώ το χρόνο για μια ασφάλεια. Εάν ένα αυτοκίνητο είναι πάνω από την κατηγορία του Golf, θεωρείται ακριβό και κύρους, και το κόστος ασφάλισης αυξάνεται τρεις φορές ή περισσότερο (έως 3700 ευρώ ετησίως).

Η Ασφάλιση στην Αρχαιότητα

Η ιδέα της ασφάλισης δεν αποτέλεσε φυσικά παρθενογένεση, ούτε υπήρξε μια πρωτότυπη σύλληψη ενός λαμπρού μυαλού. Η έννοια της ασφάλισης στις οργανωμένες κοινωνίες υπάρχει από το 2.000 π.Χ. (ίσως και από τα χρόνια του Χέοπα). Συναντάται είτε με τη μορφή του “Ταμείου Αλληλοβοήθειας” που ίσχυε στην Αίγυπτο και που κάλυπτε σε ώρα ανάγκης τους εργάτες οι οποίοι δούλευαν κάτω από πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, είτε στην αρχαία Βαβυλωνία, γύρω στο 1750 π.Χ., όπου αναγράφεται ξεκάθαρα στον περίφημο κώδικα του Χαμουραμπί, το αντίστοιχο ταμείο αλληλοβοήθειας για εμπόρους. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως στον Κώδικα του Χαμουραμπί αναφέρονται έννοιες όπως η “θαλάσσια ασφάλιση” ή “ασφαλίσεις καραβανιών”, οι οποίες στόχο είχαν την κάλυψη από φυσικές καταστροφές, κλοπές ή ακόμα και την απώλεια καμήλας! Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τα περίφημα “ναυτοδάνεια” που ίσχυαν για τους Έλληνες ναυτικούς του 5 π.Χ. αιώνα και δεν ήταν παρά ένα είδος ασφάλισης.

Η ιστορία της ασφάλισης αποτελεί την απόδειξη της εγγενούς ανάγκης των ανθρώπων για προστασία και ασφάλεια σε διάφορες πτυχές της ζωής. Καθώς το αυτοκίνητο έφερε επανάσταση στις μεταφορές και έγινε αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης καθημερινότητας, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την οδήγηση έγιναν όλο και πιο εμφανείς, έτσι η ιδέα της ασφάλισης αυτοκινήτου αποτέλεσε τη λύση για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων και την παροχή οικονομικής υποστήριξης σε περίπτωση ατυχήματος, κλοπής ή άλλων απρόβλεπτων περιστάσεων. Η έννοια της ασφάλισης γενικά, αντικατοπτρίζει την αναγνώριση της σημασίας που έχει η προστασία της ευημερίας και των περιουσιακών μας στοιχείων. Λειτουργεί ως απόδειξη της συλλογικής μας επιθυμίας για μετριασμό των κινδύνων, προώθηση της σταθερότητας και δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού μέλλοντος.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69