tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις εξαρτήσεις πραγματοποίησε στην Βέροια το ΚΕΘΕΑ

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εξαρτήσεις: Η Οδύσσεια της εξάρτησης και η Ιθάκη της θεραπείας» πραγματοποίησε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Ιθάκη στην Βέροια, με την υποστήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Βέροιας.

Με την σημερινή ομιλία στην πόλη μας ξεκίνησε ουσιαστικά ένας κύκλος ενημερώσεων, δικτύωσης και παρεμβάσεων σε περιοχές γύρω από την Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιούνται τα περισσότερα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στην Κεντρική Μακεδονία.

Στην εκδήλωση μίλησαν δύο επιστήμονες, ο Αντώνης Ραφτόπουλος, Υπεύθυνος Θεραπευτικών Προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα (ΙΘΑΚΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, ΚΙΒΩΤΟΣ) και η Όλγα Κατσιώκαλη, Υπεύθυνη του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

Η επιλογή της πόλης δεν ήταν τυχαία, καθώς και οι δυο ομιλητές κατάγονται από την περιοχή μας.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας «Θεανώ Ζωγιοπούλου», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι των δομών του Δήμου Βέροιας, επαγγελματίες (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.), πολίτες, καθώς επίσης και ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Αθανάσιος Δέλλας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Δέλλας και η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας Αγγελή Παρασκευή, η οποία συντόνισε και τις ομιλίες.

Οι δύο επιστήμονες αναφέρθηκαν στο ΚΕΘΕΑ, τον πρώτο φορέα που ασχολήθηκε με τις εξαρτήσεις και προσέφερε ελπίδα στους εξαρτημένους, στις δυνατότητες υποστήριξης που προσφέρει η δομή στη Βόρεια Ελλάδα και στον τρόπο που μπορεί κανείς να ενταχθεί σε μια από τις θεραπευτικές μονάδες του, που απευθύνεται είτε σε έφηβους είτε σε ενήλικες. Αναφέρθηκαν στα είδη της εξάρτησης, στα στάδια εισαγωγής στον χώρο των εξαρτήσεων και τους λόγους που βρίσκει κάποιος προσωρινή ευχαρίστηση από αυτές. Τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας και οι τρόποι που μπορεί να βοηθήσει τον εξαρτημένο άτομο. 

Η αναγκαιότητα δημιουργίας δομών σε όλες τις πόλεις είναι επιτακτική, για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.

Σε δήλωσή του πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο κος Ραφτόπουλος είπε «Στο ΚΕΘΕΑ λειτουργούν τα θεραπευτικά προγράμματα Ιθάκη, ο Προμηθέας και η Ανάδυση στη Θεσσαλονίκη και η Κιβωτός στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Είμαστε σήμερα εδώ ξεκινώντας έναν κύκλο επαφών και σεμιναρίων στις περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, σε δήμους και περιφέρειες, που δεν καλύπτονται με την παρουσία κάποιου προγράμματος όσον αφορά αυτά τα προβλήματα, τα προβλήματα των εξαρτήσεων. Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα εδώ, έχουμε κάνει ήδη επαφή με τον Δήμαρχο της πόλης Κώστα Βοργιαζίδη.

Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη θα κάνουμε ένα σεμινάριο το οποίο στόχο έχει κυρίως στην ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα των εξαρτήσεων, τη συμβολή της οικογένειας στην επίλυση των προβλημάτων αυτών και βέβαια το κυριότερο είναι μεταδώσουμε πολλές πληροφορίες για το τι μπορεί να κάνει και που μπορεί να απευθυνθεί κανείς, σε ποιες δομές του ΚΕΘΕΑ ανάλογα με την περίπτωση.

Είναι κάτι που σχεδιάζουμε εδώ καιρό. Τη Βέροια την έχουμε γενικά στο νου μας, γιατί και λόγω καταγωγής αλλά και λόγω γειτνίασης με την Θεσσαλονίκη, είναι μία περιοχή που στερείται υπηρεσιών αυτού του είδους, υπηρεσιών δηλαδή ψυχοκοινωνικής φροντίδας των προβλημάτων της εξάρτησης, οπότε είμαστε εδώ για να για να ξεκινήσουμε αυτή την ενημέρωση.

Έχουμε στον προγραμματισμό μας να συνεχίσουμε με την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, την Κεντρική δηλαδή Μακεδονία. Είναι κάτι που συνήθως κάνουμε, γιατί είναι κομμάτι της δουλειάς μας, να ενημερώνετε το κοινό για τη δράση και για τις υπηρεσίες μας.

Αυτή τη στιγμή το δίκτυο των υπηρεσιών που είναι οργανωμένο στην Κεντρική Μακεδονία αφορά και μπορεί να είναι βοηθητικό για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων σε σχέση με παράνομες ουσίες, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο.

Το εύρος αφορά τόσο εφήβους όσο και ενήλικες. Υπάρχουν υπηρεσίες που αφορούν ανθρώπους με προβλήματα διπλής διάγνωσης, δηλαδή συνύπαρξη προβλημάτων εξάρτησης και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Αφορούν ανθρώπους οι οποίοι είναι κρατούμενοι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Διαβατών, αλλά και αποφυλακισμένοι. Αφορούν την οικογένεια, τα μέλη της οικογένειας των εξαρτημένων και πολλούς ακόμα, οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα η έμμεσα από αυτά τα ζητήματα.

Είναι μεγάλο το εύρος και οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Ζούμε σε χρόνια που αυτές οι ανάγκες βαίνουν διογκούμενες.

Πρέπει να αναφέρω ότι είμαστε και σε μία περίοδο που ως οργανισμός το ΚΕΘΕΑ βιώνει δύσκολες στιγμές, γιατί αναμένεται να παρουσιαστεί και κάποιο νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει εντελώς το τοπίο των εξαρτήσεων, της φροντίδας των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και ανησυχούμε πάρα πολύ για το τι θα ξημερώσει. Πέρα από αυτό όμως συνεχίζουμε το έργο μας.

Ο κύκλος των ενημερώσεων συμπίπτει με τα 40 χρόνια λειτουργίας της πρώτης θεραπευτής κοινότητας στην Ελλάδα. Η Ιθάκη στη Σύνδο στη Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη θεραπευτική κοινότητα που ιδρύθηκε ποτέ στην χώρα. Είναι ο τόπος που ξεκίνησαν όλα, όσον αφορά τη φροντίδα των εξαρτήσεων στην Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να μεταδίδουμε αυτό το μήνυμα της ελπίδας, δηλαδή ότι υπάρχει λύση και αυτή μπορεί μία μορφή αυτής της λύσης είναι οι κοινότητες, η θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ.

Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε συνεργασίες και υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών, δηλαδή για τη δημιουργία παραρτημάτων σε μικρές πόλεις. Χρειάζεται να ξεκινήσει αυτό να σχεδιαστεί καταλλήλως, να γίνει η κατάλληλη έρευνα αναγκών, η συνεργασία με φορείς όπως με τα κέντρα κοινότητας, με τις κοινωνικές υπηρεσίες στο δήμο, για να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε την εικόνα που υπάρχει και τις ανάγκες και να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προχωρήσουν αυτά. Το ΚΕΘΕΑ γενικά είναι ανοιχτό, δέχεται προτάσεις και στο βαθμό που μπορεί και υπάρχει και η υποστήριξη από τους δήμους υλοποιεί  τις υπηρεσίες που χρειάζεται η κάθει περιοχή.

Εάν θέλουμε να συζητάμε για περιφερειακή ανάπτυξη και για φροντίδα της ποιότητας ζωής σε όλη την επικράτεια οφείλουμε να φροντίζουμε και αυτές τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, που είναι σε ανάγκη, που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τα προβλήματα. Οπότε θα πω ότι ναι, είμαι από τους πρώτους που συμφωνώ σε σχέση με το ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα δίκτυο ακόμα παραπέρα ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.

Στο ΚΕΘΕΑ δεν αντιμετωπίζουμε ζητήματα με λίστες αναμονής. Υπάρχει το περιθώριο να καλυφθούν οι ανάγκες από τις υφιστάμενες δομές μέσα στις περιοχές όπου λειτουργούν οι δομές. Αλλά η προσβασιμότητα από περιοχές όπως η Βέροια ή η Κατερίνη ή οι Σέρρες, το Κιλκίς, που δεν έχουνε δομές στην επικράτεια τους είναι περιοχές που πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και εμείς ως επίσης ως επίσημοι φορείς αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση οι δήμοι, οι κοινότητες.

Αυτός είναι ο στόχος. Να μπορέσουμε να δικτυωθούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, να ακούσουμε πράγματα, να πούμε κι εμείς τα δικά μας…»

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69