tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ξενάγηση του 1ου Δημοτικού Βέροιας στην Εβραϊκή Συναγωγή

Την Τετάρτη, 9-5-2018, οι μαθητές, οι μαθήτριες και ο δάσκαλος του Δ2 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας πραγματοποίησαν προγραμματισμένη επίσκεψη στην Εβραϊκή Συναγωγή. Εκεί, τους περίμεναν ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Θωμάς Δημητράκης, και ο ειδικός συνεργάτης του δήμου Βέροιας σε θέματα τουρισμού κ. Ιωάννης Βαλαχής, οι οποίοι τους ξενάγησαν στον χώρο, αφηγήθηκαν την ιστορία του μνημείου, παρουσίασαν την αρχιτεκτονική του, αναφέρθηκαν στη χρήση του μνημείου στα παλιά χρόνια και σήμερα, εξήγησαν τη σημαντικότητά του για την ιστορία της πόλης, και απάντησαν στις ερωτήσεις τους. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στον αφανισμό των Εβραίων κατοίκων την περίοδο της κατοχής, και εξήγησαν γιατί πλέον δεν κατοικούν Εβραίοι στον συνοικισμό.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες έμαθαν ότι έως τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα η Βέροια ήταν μια πολυπολιτισμική πόλη, που τη συγκροτούσαν τρεις θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες, συμβιωτικές και αλληλεπιδραστικές μεταξύ τους: η «χριστιανική», η «μουσουλμανική» και η «εβραϊκή». Όμως, τον Μάιο του 1943, η πόλη έχασε τον εβραϊκό πληθυσμό της, καθώς εξακόσιοι εξήντα περίπου Εβραίοι που ζούσαν στην εβραϊκή συνοικία θα αναγκαστούν από τους Γερμανούς με τη βία να εγκαταλείψουν τη Βέροια προκειμένου να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς/Μπιρκενάου της Πολωνίας, από τα οποία κανείς δεν επέστρεψε.

Μετά την ξενάγηση, ακολούθησε η αναμνηστική φωτογραφία. Από τα ημερολόγια των μαθητών/τριών φαίνεται ότι η επίσκεψη τους άρεσε πολύ και ότι θα ήθελαν να επισκεφθούν το μνημείο μόνοι ή με την οικογένειά τους. Ευχαριστούμε τον κ. Θωμά Δημητράκη και τον κ. Ιωάννη Βαλαχή για τη συμβολή τους στη γνωριμία ενός ξεχωριστού μνημείου, καθώς και στη συνειδητοποίηση της σημαντικότητάς του στην πολιτισμική κληρονομιά της πόλης.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69