Τι μπορώ να κάνω αν κάποιος έχει χακάρει το κινητό ή το pc μου

Υπάρχουν λίγα πράγματα που θα σε κάνουν να αισθανθείς ότι σε παραβιάζουν όπως το να αντιληφθείς ότι κάποιος έχει πειράξει το τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σου. Όταν συμβαίνει αυτό, η πρώτη αντίδραση σου πρέπει να είναι να καλέσετε τις αρχές και να αναφέρεις την παραβίαση.

Όμως, πολλοί εκπλήσσονται με το ότι η αστυνομία δεν ενδιαφέρεται πάντα να ακούσει για το γεγονός. Λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις εάν κάποιος χακάρει τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σου; Εκτός φυσικά από το να επικοινωνήσεις με έναν επαγγελματία δικηγόρο που μπορεις να βρεις στην Oikonomakis Law.

Δεν ισχύει είναι πάντα, τουλάχιστον, όχι ακόμα αλλά το πρόβλημα είναι ότι ενώ η τεχνολογία των υπολογιστών εξελίσσεται με απίστευτο ρυθμό, οι νόμοι που ρυθμίζουν αυτή την τεχνολογία τείνουν να υστερούν. Έτσι, πολλές καταστάσεις δεν είναι, ούτε καν, στο ραντάρ της νομοθεσίας, και μπορεί να έρθει χρόνια αργότερα, πριν από κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης μιας συγκεκριμένης κατάστασης.

Σε γενικές γραμμές, κάποιος ανακαλύπτει ότι έχει χακαριστεί μόνο όταν εντοπίζει προσωπικά του δεδομέα σε μέρη που δεν ανήκουν. Σε αυτό το σημείο, είναι αρκετά δύσκολο να “γυρίσεις το ποτάμι πίσω”, οπότε το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ζητηθεί άμεσα η βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές για να σταματήσει η διοχέτευση των πληροφοριών όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Γίνονται προσπάθειες στο να περάσουν νέες νομοθεσίες για την αντιμετώπιση νέων και αναδυόμενων μορφών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Δυστυχώς, επειδή οι στόχοι κινούνται τόσο γρήγορα όσο η ίδια η τεχνολογία προχωράει, είναι δύσκολο οι νόμοι να ακολουθήσουν. Πως μπορεί η τεχνολογία να κάνει την ζωή μας καλύτερη; Μπορεί απλά χρειάζεται λίγη περισσότερη προσοχή από εμας τους ίδιους.

Ενώ το ίδιο το hack μπορεί να μην είναι παράνομο, αυτό που γίνεται με τις πληροφορίες που ελήφθησαν και τα μέσα απόκτησης πρόσβασης στον λογαριασμό σου στα social media είναι. Για παράδειγμα, εάν κάποιος υποκλέψει οικονομικές πληροφορίες και στη συνέχεια τις διανείμει σε άλλους, αυτό θα μπορούσε να είναι κλοπή ταυτότητας, απάτη και να οδηγήσει σε χρεώσεις. Ομοίως, η κλοπή φωτογραφιών, βίντεο ή συνομιλιών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεώσεις για εκβιασμούς ή να απαιτήσει χρήματα.

Εάν έχεις πέσει θύμα μιας επίθεσης χάκερ, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με έναν δικηγόρο. Ένας δικηγόρος μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις το επόμενο βήμα έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσεις τις ζημιές και να λάβεις όσο το δυνατόν περισσότερη ανακούφιση από οποιαδήποτε βλάβη που έχει ήδη συμβεί.

Πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει επίσης να επικοινωνήσετε με τους φορείς επιβολής του νόμου για να αναφέρετε το περιστατικό και να προτείνετε πιθανές κατηγορίες που ενδέχεται να προσαχθούν κατά των δραστών. Επίσης, φροντίστε να αλλάξετε αμέσως όλους τους κωδικούς πρόσβασης και να εξετάσετε τη χρήση υπηρεσιών διαχείρισης κωδικών πρόσβασης που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τυχαίους αλφαριθμητικούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας. Αυτό μπορεί να διακόψει τις μελλοντικές επιθέσεις κατά των πληροφοριών σας και να καταστήσει πολύ πιο πιθανό να επιτύχει πρόσθετες προσπάθειες hacking.