Έξυπνα tips για τον καθαρισμό των χαλιών σας

xali katharo

Τα χαλιά αποτελούν ένα σημαντικό αξεσουάρ του σπιτιού, όχι μόνο γιατί χαρίζουν ομορφιά και ανανεώνουν το χώρο μας, αλλά ταυτόχρονα γιατί τον κάνουν πιο ζεστό. Όποια και αν είναι η σύνθεση ή η τιμή τους, αυτό που πρέπει να θυμάστε σε κάθε περίπτωση είναι ότι τα χαλιά είναι πολύ ευαίσθητα και χρειάζονται φροντίδα για να διατηρούνται όμορφα. Οι ειδικοί στον καθαρισμό χαλιών στη Θεσσαλονίκη μας δίνουν ...τα φώτα τους!

Αρχικά, όλα ξεκινούν από τον τρόπο που τα σκουπίζετε καθημερινά. Λέμε ΝΑΙ στην ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα γιατί έτσι αποτρέπουμε την εναπόθεση της βλαβερής σκόνης στο χώρο μας. Επίσης, καλό είναι να βγάζουμε τα παπούτσια γιατί μεταφέρουν τις βρομιές πάνω στο χαλί μας, κάτι που δεν το θέλουμε καθόλου, ενώ όταν υπάρχει κάποιος λεκές πρέπει να τον αφαιρούμε αμέσως για να μη βάψει το χαλί μας.

Αναφορικά με τα κρόσσια, είναι ένα πολύ εξεζητημένο κομμάτι του χαλιού που συνήθως φθείρεται με το πλύσιμο. Προσέξετε πάρα πολύ ώστε να μην πέσει χλωρίνη πάνω στα κρόσσια και χρησιμοποιείστε ειδικό βουρτσάκι. Ρίχνοντας απορρυπαντικό και νερό τοπικά πάνω στα κρόσσια, επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής τους και κατά συνέπεια ολόκληρου του χαλιού. Σε κάθε περίπτωση σας συμβουλεύουμε να επιλέγετε απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Έπειτα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως στο εμπόριο είναι διαθέσιμα πολλά προϊόντα που υπόσχονται καθάρισμα μεγάλης διάρκειας για τη μοκέτα ή το χαλί σας. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η εφαρμογή τους, συνήθως ψεκάζουμε και μετά από λίγο περιμένουμε και σκουπίζουμε με την ηλεκτρική μας σκούπα. Αυτά είναι:

  • Υγρό σαμπουάν
  • Απορροφητικές σκόνες
  • Σαμπουάν αφρού σε σπρέυ
  • «καθάρισμα ατμού»

xali kolla
Τέλος, μπορεί να υπάρχουν «γιατροσόφια», για τους δύσκολους και επίμονους λεκέδες, όμως αν έχετε κάποιες αμφιβολίες για το αποτέλεσμα και την εφαρμογή τους, καλύτερα να απευθυνθείτε σε ένα ταπητοκαθαριστήριο. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικά από αυτά τα «γιατροσόφια», που έχουν επιβιώσει από γενιά σε γενιά:

  • Σοκολάτα: Ξύστε με μαχαίρι και χρησιμοποιείστε διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού.
  • Κόλλα: Ξύστε με μαχαίρι και χρησιμοποιείστε οινόπνευμα άσπρο ή λίγο διαλύτη.
  • Μανό: Χρησιμοποιείστε λίγο ασετόν, αλλά προσέξτε ιδιαίτερα ώστε να μην ξεθωριάσουν τα χρώματα του χαλιού.

Ευχαριστούμε πολύ τα ταπητοκαθαριστήρια Ίρις στη Θεσσαλονίκη για τις πολύτιμες συμβουλές τους.