Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Χαριέσσης: 400 χρόνια ιστορίας

400Chariessa0506.2015-127

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου στο πλαίσιο των ΚΑ΄ Παυλείων διοργανώθηκαν εκδηλώσεις στη Χαρίεσσα Ημαθίας με την ευκαιρία συμπλήρωσης 400 χρόνων από την ίδρυση του ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος παλαιότερα χρησίμευε ως ενοριακός, ενώ σήμερα λειτουργεί ως παρεκκλήσιο με μία περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Ο ναός στο διάβα των αιώνων καταστράφηκε και ανηγέρθη εκ νέου τη δεκαετία του 1930 και εγκανιάσθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Καλλίνικο. Μία ιστορική φωτογραφία από τα εγκαίνια του 1930 δωρίθηκε στο εκκλησιαστικό συμβούλιο από κάτοικο της περιοχής.

400Chariessa0506.2015-139

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με αρχιερατική θεία λειτουργία και μνημόσυνο των κτητόρων που τέλεσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Ακολούθησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα στο άλσος του ιερού ναού με πάνδημη συμμετοχή του λαού και των τοπικών αρχόντων.

Μετά τη θεία Λειτουργία ο σεβασμιώτατος φύτευσε πίσω από το Ναό μία Ελιά σε ανάμνηση της συμπλήρωσης των 400 χρόνων από την ανέγερση του ναού.