Προσκοπισμός: Αναπτύσσοντας ικανότητες επιβίωσης εν μέσω κρίσης

Στην κορύφωση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας με δραματικές επιπτώσεις για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι έντονα τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της στενοχώριας και της απελπισίας.
Η ιδιαίτερα δυσχερής θέση στην οποία βρίσκεται η Πατρίδα μας, αντιμέτωπη με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, έχει ανορθώσει γύρω μας ποικίλα εμπόδια που καλούμαστε όλοι οι Έλληνες να τα υπερβούμε μέσω δραστικών μειώσεων του εισοδήματός μας, επιβολής περισσότερων φόρων και περιορισμού των συναλλακτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων μας. Τα εμπόδια αυτά περιορίζουν τον ορίζοντα των προσδοκιών μας και κλονίζουν τις ελπίδες μας, καθώς και κάθε ενδεχόμενο για καλύτερες μέρες. Φθάνοντας μία ανάσα πριν την εθνική χρεοκοπία, αντιληφθήκαμε ότι οφείλουμε να αναδιατάξουμε τη σκέψη και τις αντιλήψεις μας και να αναζητήσουμε νέους τρόπους ατομικής, αλλά και συλλογικής επιβίωσης και δράσης, στηριζόμενοι κυρίως στις δυνάμεις και τις ικανότητές μας. Σε αυτή την πολύ δύσκολη αναμφίβολα κατάσταση, είμαστε όλοι εκτεθειμένοι, ως άτομα, οικογένειες, επιχειρήσεις αλλά και Οργανισμοί. Για τους νέους ανθρώπους που ξεκινούν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους, η αδιαμφισβήτητα υψηλή ανεργία μειώνει τις ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας, οδηγώντας πολύ νωρίς στην απογοήτευση. Για όσους βρίσκονται ήδη αρκετά χρόνια στην παραγωγική διαδικασία, οι μεγάλες μειώσεις των αμοιβών, η ασφαλιστική αβεβαιότητα αλλά και η εύθραυστη λειτουργία της αγοράς και των επιχειρήσεων, ενισχύουν την ανασφάλεια της επόμενης μέρας με ή χωρίς δουλειά. Τέλος, οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται μαζί με τους κόπους μιας ζωής, ενώ ταυτόχρονα
 
Σε αυτήν τη διάχυτη έλλειψη αισιοδοξίας και προοπτικής, όπου είναι πλέον επιβεβαιωμένο όχι αναζητείται εκ νέου το μέτρο και η αίσθηση των ορίων, η σοβαρότητα και η λογική, καθώς και η συνέπεια, η ειλικρίνεια και η διαφάνεια,οφείλουμε να αντιτάξουμε ατομικές και ομαδικές ικανότητες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες και αντιξοότητες αλλά και να ανταπεξέλθουμε στις όποιες νέες. Να αυξήσουμε την υπομονή μας και να ασκήσουμε περισσότερο την αντοχή μας. Κυριότερο δε απ' όλα θα είναι να μάθουμε να κάνουμε όσα κάναμε χθες με μεγαλύτερη ευρηματικότητα αλλά και με δραστικά λιγότερα οικονομικά και υλικά μέσα.
 
Σε αυτήν τη δύσκολη εποχή που ζούμε και θα συνεχίσουμε - ανυπολόγιστο για πόσο - να ζούμε, ο Πρόσκοπος μαθαίνει και αποκτά ικανότητες, που κυρίως μέσα από τη δράση, αλλά και με την εν πολλοίς "ασκητικού τύπου" διαβίωση στη φύση και όχι μόνο, καλλιεργεί και μπορεί να τις κάνει πράξη, ώστε να αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα και να υπερπηδά κάθε δυσκολία. Μαθαίνει να είναι πάντα έτοιμος!
 
Οι ικανότητες αυτές που σήμερα μπορούν να φανούν περισσότερο χρήσιμες από ποτέ είναι οι ακόλουθες: Η αισιοδοξία. Βλέπουμε τη φωτεινή όψη των πραγμάτων και μέσα από τις δυσκολίες αναδεικνύουμε την ελπίδα και το θετικό, στοιχεία που μας βοηθούν να ενδυναμώνουμε την αυτοπεποίθησή μας και μας δίνουν δύναμη να υπερπηδούμε κάθε εμπόδιο δίνοντας αισιοδοξία στους γύρω μας.
 
Η συλλογικότητα. Εκεί που οι άνθρωποι γύρω μας λόγω των δυσκολιών γίνονται περισσότερο εσωστρεφείς, εμείς ως πρόσκοποι προτάσσουμε τη δύναμη της ομάδας, της φιλίας και τη συνέργεια γιατί αυτές είναι πολλαπλάσιες κάθε ατομικής δύναμης και κατ' επέκταση μας βοηθούν να πάμε τα πράγματα μακρύτερα μαζί με τους άλλους παρά μόνοι μας.
 
Η Εργατικότητα. Με πρόγραμμα, διαρκή αξιολόγηση, σταθερά βήματα και ορθολογική αξιοποίηση πόρων και μέσωνεξασφαλίζουμε και κατακτούμε κάθε μέρα το καλύτερο, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, διαρκές ζητούμενο κάθε κοινωνίας και οικονομίας που θέλει να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να επιστρέψει όσο ταχύτερα γίνεται στην ευημερία και την πρόοδο.
 
Η Ειλικρίνεια. Λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους και προτάσσοντας την αλήθεια μπορούμε καλύτερα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά, τη σκέψη και τη δράση μας στα πραγματικά προβλήματα, να είμαστε περισσότερο δεκτικοί στα δεδομένα και τη διαφορετικότητα, ώστε να κάνουμε τα «σωστά πράγματα σωστά».
 
Η Αποφασιστικότητα. Ξεπερνάμε τις δυσκολίες με τόλμη και λογική και με αντικειμενικότητα, κάνοντας τις επιλογέςεκείνες οι οποίες δεν εξυπηρετούν απλά το βραχυχρόνιο ατομικό συμφέρον, αλλά υπηρετούν τη μακροχρόνια προσωπική και συλλογική ευημερία και πρόοδο.
 
Η Αξιοπιστία. Ο λόγος μας αποτελεί εγγύηση έναντι των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε και οι πράξεις μας εμπνέουν εμπιστοσύνη σε όσους συνεργασθούν μαζί μας, αφού μένουμε πάντα πιστοί στις επιταγές του Νόμου του Προσκόπου.
 
Οι προαναφερόμενες αυτές ικανότητες εν μέσω της σημερινής κρίσης έχει αποδεδειγμένα στα 105 χρόνια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων επιβεβαιωθεί ότι αποτελούν χρήσιμες βασικές ικανότητες επιβίωσης. Τα ενήλικα στελέχη της Προσκοπικής Κίνησης μαθαίνουν να δουλεύουν συστηματικά για την ανάπτυξη τόσο των ατομικών, όσο και των συλλογικών ικανοτήτων. Τούτο το επιτυγχάνουν κυρίως μέσω του προσωπικού παραδείγματος, ενθαρρύνοντας τα παιδιά και τους νέους εντός και εκτός Προσκοπισμού να κάνουν το ίδιο, δουλεύοντας όλοι μαζί καθόσον είναι βέβαιο ότι μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε τους γύρω μας να αισθανθούν καλύτερα και την καταφέρουμε να κάνουμε τους γύρω μας να αισθανθούν καλύτερα και την Ελλάδα να σταθεί δυνατή στο ύψος των σημερινών περιστάσεων και επιταγών για έναν κόσμο καλύτερο.
Πρόσκοποι Αλεξάνδρειας
Αγιασμός
Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στις 11.30πμ στην Λέσχη Προσκόπων θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός για τη νέα προσκοπική χρονιά.