Καρασαρλίδου: "Το Σύμφωνο Συμβίωσης αίρει τις διακρίσεις σε βάρος συμπολιτών μας"

karasarlidoy vouli

Ως ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αίρει τις διακρίσεις σε βάρος συμπολιτών μας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, στην ομιλία της στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης.

«Η ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης είναι σταθμός για την ισονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Γιατί με το σύμφωνο που θεσμοθετείται γίνονται δύο αποφασιστικά βήματα.

1. Το πρώτο είναι η άρση των διακρίσεων σε βάρος συμπολιτών μας βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού.

Διακρίσεων που βρίσκονται μέχρι σήμερα σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της ισότητας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και του σεβασμού της ετερότητας.

2. Το δεύτερο είναι η γενικότερη αναβάθμιση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια. (Νομιμοποιούνται σχέσεις που παρέμεναν μη αναγνωρίσιμες και συχνά καλυμμένες στο πέπλο της σιωπής. Αναγνωρίζονται στα μέρη του συμφώνου, όπως και στους συζύγους, όλα τα δικαιώματα: ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εργασιακά, φορολογικά, κληρονομικά, κτλ.).

Για πρώτη φορά καλούμαστε να πάρουμε θέση επίσημη, ξεκάθαρη και αιτιολογημένη.
Στόχος μας δεν είναι να εκληφθεί το Σύμφωνο ως μια καλή πράξη σε όφελος μερίδας συμπολιτών μας. Ούτε μόνο ως μια "εναρμόνιση" με τη Δύση.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η συζήτηση αυτή αφορά συνανθρώπους μας που, σε πείσμα της πολιτικής και κοινωνικής απαξίωσης, έχουν καταφέρει να οργανώνουν τη ζωή τους διασφαλίζοντας το χώρο της αξιοπρέπειάς τους.

Άντρες και γυναίκες πολίτες αυτής της χώρας, των οποίων μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζονται στοιχειώδη δικαιώματα με βάση αναχρονιστικές απόψεις των πιο συντηρητικών κύκλων της κοινωνίας μας...

Έφτασε η στιγμή όπου το κράτος, χωρίς διακρίσεις, οφείλει να νομοθετεί για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το χρώμα τους, τη θρησκεία τους και τη σεξουαλική τους προτίμηση.

- Και γιατί, βέβαια, είναι υπόθεση του Δημοσίου βίου το να μπορεί να συμπαρίσταται κάποιος στο σύντροφό του σε δύσκολες στιγμές. Να μπορεί να ενημερώνεται για την υγεία του. Να μπορεί να κληρονομήσει τα υπάρχοντά του ύστερα από μια ζωή που τα μοιράστηκαν ή τα απόκτησαν μαζί».
Και η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου κατέληξε:

«Συνήθως οι νόμοι δεν έχουν τόσο ανθρώπινο πρόσωπο. Σήμερα θεωρώ πως συμβαίνει το αντίθετο.

Με συγκινεί και ταυτόχρονα με γεμίζει υπερηφάνεια γιατί ανήκω σε μια κοινωνία που σιγά-σιγά αλλάζει. Γίνεται πιο ανθρώπινη, κατανοεί και αγκαλιάζει.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης δίνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, με ίσα δικαιώματα και χώρο για όλες και όλους. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο ως προς την σταδιακή κοινωνική ωριμότητα όλων μας».