Μαρκέτος: "Οι πρόσφυγες θα μείνουν, δεν γυρίζουν πίσω, τους χρειαζόμαστε"

Ομιλία για το προσφυγικό διοργάνωσαν στην Βέροια η ΕΛΜΕ, η Αντιφασιστική - Αντιρατσιστική Αλεξάνδρειας, το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ομιλητής ήταν ο καθηγητής του ΑΠΘ Σπύρος Μαρκέτος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο αντιδήμαρχος Παδείας Γιώργος Σοφιανίδης.

Πριν την ομιλία, ο δήμαρχος Βέροιας στον χαιρετισμό του είπε ότι η Βέροια δεν έχει να προτείνει συγκεκριμένο χώρο φιλοξενίας μεταναστών, τόνισε ότι θεωρεί σίγουρο ότι θα έρθουν για φιλοξενία πρόσφυγες στην Βέροια και πρόσθεσε ότι ο δήμος ζητά για τους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν ύδρευση - αποχέτευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και στοιχειώδη φύλαξη για να μην υπάρξει προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από κάποιους που επενδύουν στην ξενοφοβία.

Από την πλευρά του ο ομιλητής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόσφατη εμπειρία φιλοξενίας μεταναστών (η τελευταία είναι την δεκαετία του 1920), είπε ότι από την Ελλάδα πέρασαν πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι πρόσφυγες μπορούμε να γίνουμε όλοι μας κάποια στιγμή.

"Το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι οι πρόσφυγες δεν χρειάζονται βίζα για να μετακινηθούν. Πρέπει να περνάνε ελεύθερα και τα σύνορα πρέπει να είναι ανοιχτά για να περνάνε. Έχουν πλήρη δικαιώματα και η πολιτεία δεν έχει δικαίωμα να τους βάλει σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας. Πρέπει να τους περιθάλψει" είπε ο κ. Μαρκέτος.

marketos2

Για την αιτία δημιουργίας του προσφυγικού, ο κ. Μαρκέτος είπε ότι υπεύθυνη είναι η Δύση (ΝΑΤΟ), η οποία τις τελευταίες δεκαετίας σπέρνει την καταστροφή στην γειτονιά μας. Ο κ. Μαρκέτος τόνισε ότι "εμείς δημιουργήσαμε τα κύματα προσφύγων, εμείς καταστρέψαμε την χώρα τους. Ο ISIS με δυτικά όπλα πολεμάει και στην δύση πουλάει το πετρέλαιο. Δεν δικαιολογούμαστε να μην καταλαβαίνουμε πως φτάσαμε έως εδώ". Ο κ. Μαρκέτος είπε ακόμη ότι στην Ευρώπη φτάνουν οι πιο εύποροι Σύριοι (μεσαία τάξη) πρόσφυγες. Οι φτωχοί, που είναι οι περισσότεροι, δεν μπορούν να φτάσουν έως εδώ και είναι μοιρασμένοι σε Ιράκ, Λιβύη, Λίβανο κ.α.

marketos3

Αναφορικά με την παρουσία των προσφύγων στην Ευρώπη, ο κ. Μαρκέτος τόνισε ότι οι γερασμένες κοινωνίες της Δύσης τους χρειάζονται για να δουλέψουν και να μπορέσει να έχει πόρους το ασφαλιστικό σύστημα για να πληρώνει συντάξεις. "Να ξέρετε ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν. Τον 20ο αιώνα πρόσφυγες που έφυγαν από τις εστίες τους και έχασαν την γη τους, δεν γύρισαν ποτέ. Κάποιοι από εσάς μπορεί να έχετε ακόμη στα σπίτια σας τα κλειδιά από τα σπίτια των παππούδων σας που έφυγαν ως πρόσφυγες. Κανείς δεν γύρισε πίσω. Εμείς πρέπει να ζητήσουμε να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα. Οι πρόσφυγες είναι καλοί για εμάς. Έχουμε να μάθουμε πολλά από αυτούς".

Για την στάση του Ελληνικού λαού στο προσφυγικό είπε: "Μας γεμίζει ελπίδα η στάση του Ελληνικού λαού. Άνθρωποι από όλους τους χώρους έσπευσαν για βοήθεια. Με την κρίση που ξέσπασε στην χώρα μας, οι πολίτες έμαθαν να συμμερίζονται τον πόνο του διπλανού. Ήταν συγκλονιστική η στάση του Ελληνικού λαού. Χρειάζεται οργανωμένη πίεση στην πολιτεία για να μην εφαρμοστούν απάνθρωπα μέτρα".

Μετά την ομιλία ακολούθησε διάλογος με το κοινό.