Τριακόσιοι οι πρόσφυγες στις Βαρβάρες, 126 τα παιδιά

Τριακόσια άτομα φιλοξενούνται στο στρατόπεδο Αρματωλού Κόκκινου στην Αγία Βαρβάρα και σήμερα θα έλθουν άλλοι 100 πρόσφυγες με τους οποίους θα ολοκληρωθεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων εκεί. Από τους 300 που φιλοξενούνται εκεί, τα 126 είναι παιδιά. Όσον αφορά το κλίμα, οι τόνοι έχουν πέσει. Οι πρόσφυγες μπαινοβγαίνουν ελεύθερα (υπάρχει έλεγχος τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο) και από το πρωί επισκέπτονται για ψώνια την Αγία Βαρβάρα αλλά και κάνουν βόλτα στο Φράγμα Αλιάκμονα.

Το πρωί υπήρξε περιστατικό που καταστηματάρχης τρόμαξε βλέποντας πολλούς πρόσφυγες στο κατάστημά της και τους έκλεισε την πόρτα αρνούμενη να τους εξυπηρετήσει. Ίσως επειδή οι εξελίξεις έτρεξαν πολύ γρήγορα και οι τοπικοί κάτοικοι ήταν απροετοίμαστοι για τέτοιες συναντήσεις. Με το πέρας της ημέρας όμως και αφού υπήρξε ενημέρωση (για το τι ανθρώπους φιλοξενεί το στρατόπεδο και ότι θα επισκεφθούν το χωριό), το θέμα λύθηκε και οι πρόσφυγες εξυπηρετήθηκαν από την τοπική αγορά.

Επίσκεψη Βοργιαζίδη, Θεοχαρόπουλου

Το στρατόπεδο επισκέφθηκαν το μεσημέρι ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Είδαν από κοντά τις συνθήκες φιλοξενίας και διαπίστωσαν ότι η φιλοξενία των ανθρώπων εκεί είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Με τα καλύτερα λόγια μιλάνε οι Σύριοι για τους Έλληνες

Με τα καλύτερα λόγια εκφράζονται οι Σύριοι πρόσφυγες για τους Έλληνες. Οι Σύριοι που φιλοξενούνται στις Βαρβάρες εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για τους νησιώτες που τους υποδέχθηκαν αλλά και για τις συνθήκες που βρήκαν στις Βαρβάρες. Σε σχόλιά τους για την ένταση που υπήρξε κατά την άφιξη τους, δηλώνουν ότι καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν και κάποιοι που νιώθουν φόβο από τα νέα δεδομένα.

Θέλουν να φύγουν στον Βορρά

Στόχος των Σύριων προσφύγων είναι η μετακίνηση στον Βορρά. Αυτό δηλώνουν και οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις Βαρβάρες. "Θέλουμε να πάμε στον Βορρά, όχι γιατί έχουμε κάτι με την Ελλάδα και δεν θέλουμε τους Έλληνες. Στον Βορρά οι συνθήκες είναι καλύτερες οικονομικά και θα μπορέσουμε να δουλέψουμε για να έχουμε εισόδημα. Εδώ δεν θα μπορέσουμε να έχουμε εισόδημα".

"Μαλάκωσε" το χωριό

Μετά την ένταση και τις ενστάσεις που κατατέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις Βαρβάρες, οι τόνοι έχουν πέσει. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του χωριού Σπύρος Κουτσιαντής, η ένταση και τα γεγονότα της Παρασκευής δεν εκφράζουν την μεγάλη πλειοψηφία του χωριού. Τόνισε ακόμη ότι άνθρωποι από τις Βαρβάρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να δώσουν βοήθεια στους ανρώπους που φιλοξενούνται εκεί.