Δωρεά ωαρίων: Πως γίνεται και ποιες γυναίκες είναι κατάλληλες

Τα υπογόνιμα ζευγάρια στην χώρα μας είναι πολλά και σύμφωνα με έρευνες το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών προβαίνουν σε κάποια τεχνητή μέθοδο για να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν. Μία από αυτές προσφέρει κάθε κέντρο εξωσωματικής και ονομάζεται δωρεά ωαρίων.

Η δωρεάν ωαρίων είναι επιτυχής, όταν μία γυναίκα έχει δώσει τα ωάριά της σε άλλη γυναίκα για να μπορέσει να μείνει έγκυος. Για να προταθεί από τον γυναικολόγο σημαίνει ότι έχει εξαντληθεί κάθε άλλη θεραπεία και μέθοδος, χωρίς επιτυχία.

Οι πιο συνήθεις λόγοι για τους οποίους γίνεται η δωρεά ωαρίων είναι:

  1. Χαμηλή γονιμότητα

  2. Διάφορα προβλήματα υγείας που σχετίζονται

  3. Γενετικά προβλήματα

  4. Πρόωρη εμμηνόπαυση

  5. Βλάβη οργάνων αναπαραγωγής

Γιατί οι γυναίκες στην Ελλάδα αποφασίζουν να γίνουν δότριες;

Στην χώρα μας η δότρια είναι ανώνυμη και η δωρεά σε συγγενικά πρόσωπα απαγορεύεται. Επομένως, οι λόγοι για τους οποίους γίνεται η διαδικασία είναι καθαρά οικονομικοί, καθώς η δότρια λαμβάνει ένα χρηματικό ποσό αλλά και συναισθηματικοί, για να βοηθήσει υπογόνιμα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν.

Μπαίνοντας για λίγο στην θέση της λήπτριας..

Το να αποφασίσει μια γυναίκα να λάβει ωάρια από άλλη γυναίκα είναι πολύ δύσκολο, αφενός γιατί οι πρώτες σκέψεις είναι ότι το παιδί δεν θα είναι πραγματικά δικό της και αφετέρου λόγω της ανησυχίας μήπως η δότρια δεν θεωρείται κατάλληλη για εκείνη (παίρνει ουσίες, είναι φυσιογνωμικά εντελώς ανόμοια με εκείνη κ.τ.λ.).

Στην πράξη όλες οι δότριες, περνάνε από εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι υγιείς. Επίσης το έμβρυο αναπτύσσεται και αιματώνεται από την λήπτρια και την μοναδική μητέρα. Το αποτέλεσμα; Ένα έμβρυο το οποίο είναι τελικά κομμάτι δικό της και παράλληλα έχει όλες τις πιθανότητες να μοιάσει στον σύζυγό της, αφού εκείνος έχει δώσει κανονικά τα δικά του σπερματοζωάρια.

Ποιες γυναίκες γίνονται δότριες;

  • Όσες είναι στην σωστή ηλικία

  • Όσες είναι υγιείς, με απόδειξη από ειδικές εξετάσεις

  • Όσες υπογράψουν συναινετικά ότι δέχονται να δώσουν τα ωάριά τους για θεραπεία τεχνητής γονιμοποίησης από τρίτους

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μπείτε στην ιατρική ιστοσελίδα ή να κλείσετε απευθείας ραντεβού στο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης Κων/νου Δ. Γιατρά.