Επίσκεψη του Μητροπολίτη στη Λαύρα του Κιέβου

Την προηγούμενη εβδομάδα ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον αρχιμ. Μητροφάνη Τουτζιαράκη και τον μοναχό Γεράσιμο Μπεκέ, επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιάσλβχακ και Βισνιέφσκυ κ. Αλεξάνδρου το Κίεβο και στη συνέχεια περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας, ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Αλεξάνδρου.
Αμέσως μετά την άφιξη του σεβασμιωτάτου στο Κίεβο μετέβη στην έδρα της Μητροπόλεως Κιέβου όπου έγινε δεκτός από τον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο με τον οποίο είχαν συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί εκκλησιαστικών θεμάτων και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του σεβασμιωτάτου και της συνοδίας του.

Κατόπιν ο σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την ενορία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου διακονεί ο σεβασμιώτατος κ. Αλεξάνδρος. Εκεί τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κυρού Βλαδιμήρου και επισκέφθηκε το μουσείο με τα προσωπικά του είδη που λειτουργεί σε χώρους της ενορίας.

Ακολούθως ο σεβασμιώτατος επισκέφηκε περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας, όπως την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ζετόμιρ κ. Νικόδημο ο οποίος τον προσκάλεσε να λάβει μέρος στη θεία λειτουργία για τα ονομαστήρια του. Επίσης επισκέφθηκε την Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Κόρετς - μία από τις επτά ιερές μονές που λειτουργούσαν κατά την περίοδο της αθεΐας στην πρ. Σοβιετική Ένωση- και τέλος την ιερά Μονή Γκοροντόκ και τα διάφορα μετόχια της.

Το Σάββατο14 Μαΐου επισκέφθηκε την Λαύρα Ποτσάεβ, όπου και λειτούργησε στο καθολικό (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) της Μονής και στη συνέχεια γευμάτισε με τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ποτσάεβο κ. Βλαδίμηρο και καθηγούμενο της Λαύρας και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στα προσκυνήματα εντός της Λαύρας, όπως το αποτύπωμα του ποδιού της Παναγίας, τα ιερά λείψανα των αγίων Ιώβ του ασκητού και Αμφιλοχίου. Μετά επισκέφθηκε προσκυνήματα εκτός της Λαύρας όπως το μετόχι του Αγίου Πνεύματος, καθώς και στο κοιμητήριο με τάφους Αγίων.

Την Κυριακή 15 Μαΐου ο σεβασμιώτατος προεξήρχε αρχιερατικού συλλείτουργου στην πόλη Ζιτόμερ επί της εορτή του αγίου Νικοδήμου και των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου κ. Νικοδήμου, στον Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Την Δευτέρα 16 Μαΐου έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου επι της εορτή του αγίου Θεοδοσίου τυο συνιδρυτή της Λαύρας στο Καθολικό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ ακολούθησε ιερά Λιτανεία από το Καθολικό μέχρι την είσοδο των Σπηλαίων. Την ίδια ημέρα ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βίσγκοροτ και Τσερνομποίλ κ. Παύλος που είναι και ο Ηγούμενος της Λαύρας του Κιέβου, εόρτασε το προσωπικό του Ιωβηλαίο των 55 χρόνων.

Κατά την τελευταία ημέρα της παραμονής του στην Ουκρανία ο σεβασμιώτατος λειτούργησε μόνος του μέσα στα υπόγεια σπήλαια της Λαύρας στο παρεκκλήσιο του αγίου Αγαπητού του ιατρού και του Αγίου Εφραίμ, ενώ πριν την αναχώρηση για την Ελλάδα επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Πλατυτέρας που είναι βυζαντινού ρυθμού και χρησιμοποιεί βυζαντινό τυπικό.