Αγρυπνία για την σύναξη των Αγίων της Σκήτης στην Μονή Καλλίπετρας

Στην Ιερά Μονή Καλλίπετρας η Σύναξη των Οσίων θα εορταστεί υπό την σκέπη της Εφόρου της Σκήτεως, Παντανάσσης Καλλιπετρίτισσας με μοναστηριακή αγρυπνία την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016 από τις 20:00-00:30.
Στην ευλογημένη κοιλάδα του Αλιάκμονα, τη Μοναστηροπολιτεία της Ημαθίας, πλειάδα οσίων ασκητών πέρασαν από την κακοπάθεια της επίγειας ζωής στην Επουράνια αγαλλίαση.

Η σύναξη προς τιμήν των τοπικών αυτών Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων μας κατά την παράδοση τελείται την επόμενη Κυριακή μετά των Αγίων Πάντων ως φυσική συνέχεια. Αυτή η θεολογικά ουσιαστική επιλογή καθιερώθηκε κατά μίμηση παρόμοιων εορτασμών σε μεγάλες Μοναστηριακές Πολιτείες όπως αυτή των Αγιορειτών Πατέρων, των Αγίων των Μετεώρων κ.α.

Η Σκήτη της Βέροιας όπως αποκαλείται ιστορικά η κοιλάδα του Αλιάκμονα συμπεριλάμβανε πλήθος μοναστηριών κατά την παράδοση περί τα 50. Είχε κεντρική διοίκηση στην Βόρεια όχθη του ποταμού, στην περιοχή "Λιτή" καθώς οι περισσότερες μονές βρισκόταν σε αυτήν την πλευρά, όπως και το ασκητήριο του Οσίου Αντωνίου του Βεροιέως κ.α.

Αυτό άλλωστε μαρτυρείται και από το πλήθος των ερειπίων σε διάσπαρτα σημεία, δείγματα μεγαλείων του παρελθόντος που δυστυχώς η καταστροφική ορμή των Οθωμανών εξαφάνισε το 1822.

Τα ονόματα των γνωστών Αγίων της Σκήτης είναι: Γρηγόριος Παλαμάς και οι αδελφοί του Θεοδόσιος και Μακάριος, Αντώνιος ο Βεροιεύς, Θεοφάνης ο εν Ναούση, Διονύσιος ο εν Ολύμπω, Νικάνωρας ο εν Ζάβορδα, Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, Κοσμάς ο Αιτωλός, Θεοδόσιος Τυρνόβου. Κατά συγκατάβαση και χωρίς ιστορικά στοιχεία (ίσως για συναισθηματικούς λόγους) οι Άγιοι Θεωνάς Θεσσαλονίκης, Κλήμης Αχρίδος και Αθανάσιος Πάριος.

Επίσης υπάρχουν αναφορές σε αγιασμένες προσωπικότητες όπως του Ματθαίου του Πνευματικού, του Ιώβ, του Ιγνατίου του Καλλιπετρίτου, και των 80 Καλλιπετριτών Πατέρων που σφαγιάσθηκαν από του Οθωμανούς.