Με μηνύματα για τις «Νέες Χώρες» η ομιλία του Οικ.Πατριάρχη στη Βέροια

Στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στην Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, τον αναπαλαιωμένο μητροπολιτικό ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία κληρικών και λαϊκών, επισήμων και πλήθους κόσμου.

Ο κ. Βαρθολομαίος, αφού χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους, τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο, τον τοπικό μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, τους παρευρισκόμενους μητροπολίτες, την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τους τοπικούς άρχοντες, έδωσε τις πατριαρχικές ευχές του «προς το λαό και την πόλη, του εορταζομένου Αποστόλου Παύλου, Βέροια» και πρόσθεσε:

«Συγχρόνως, εκφράζουμε και την ταύτιση μας εν Κυρίω, διότι τοιούτος έλαχε κλήρος τη Κωνσταντινουπολίτιδει Εκκλησία να περιθάλπει υπό τας στοργικάς πτέρυγας αυτής, την Ορθοδοξούσα Μακεδονίαν, την Μακεδονικήν ταύτην γην και το περιούσιον Ορθόδοξον αυτής πλήρωμα, αγαλλόμενοι επί της αίγλης των χειρών του Ποιμένος, των αρχόντων και του λαού της, της δια του αίματος αγίων και μαρτύρων, δια των δακρύων των μοναχών και των μοναζουσών και των ηρώων, καθηγιασμένης βυζαντινής Βεροίας, η οποία αποπνέει την σοφίαν του Αριστοτέλους και το άρωμα της Μακεδονίας, αλλά κυρίως την Ορθόδοξον πίστην και μαρτυρίαν, την οποία κατέχει ως θησαυρόν ατίμητον».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ιστορικό παλαιό μητροπολιτικό ναό της Βέροιας και την ολοκλήρωση των μακρόχρονων και «εκ βάθρου» αναστηλωτικών εργασιών, «ώστε να μεταβληθεί ούτος, από ερειπωμένου ψυχρού χώρου», σε χώρο όπου τελείται «το μυστήριο της ελπίδος και της ζωής, η Θεία Ευχαριστία» και ευχαρίστησε τον τοπικό μητροπολίτη, εξαίροντας την προσφορά του και συνεχάρη επίσης «τους υπευθύνους της ελληνικής πολιτείας και την αρχαιολογική υπηρεσίαν» και όσους συνετέλεσαν στο να ολοκληρωθεί το έργο.

Ο κ. Βαρθολομαίος, με προτροπή του τοπικού Μητροπολίτη, επέδωσε το χρυσό μετάλλιο της μητρόπολης, που φέρει την ονομασία του Αποστόλου Παύλου, στην τοπική ομάδα χειροσφαίρισης «Φίλιππος» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου και έδωσε τις ευχές του.

Αύριο, το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα λειτουργήσει στον αναπαλαιωμένο μητροπολιτικό ναό και το απόγευμα θα παραστεί στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των «Παυλείων», στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, στο κέντρο της Βέροιας.