Από τα κύματα του Αιγαίου στους αιθέρες με ένα ταξί

Όσοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές πολλές φορές προτιμούν να γευτούν το τρίπτυχο «ήλιος - θάλασσα - διασκέδαση» παρά να επισκεφτούν τα αρχαία μας και να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας, ιδιαίτερα όταν είναι νεότερης ηλικίας και το αίμα τους βράζει. Μοιραία λοιπόν πρώτη τους επιλογή αποτελούν τα νησιά του Αιγαίου: η κοσμική Μύκονος, η ρομαντική Σαντορίνη, η θορυβώδης Ίος, κι όλα εκείνα τα νησιά του Αρχιπελάγους που, με τη δική του προσωπικότητα το καθένα, ελκύουν τους ξένους –και όχι μόνο– τουρίστες.

Έρχεται όμως κάποια στιγμή που οι διακοπές τελειώνουν και γίνονται ανάμνηση και νοερός σύντροφος τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια. Κι από τα κύματα του Αιγαίου ο ταξιδιώτης θα πρέπει να βρεθεί στο αεροπλάνο που θα τον γυρίσει στην πατρίδα του. Αυτό το έργο της μεταφοράς από τον Πειραιά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για το ταξίδι της επιστροφής αναλαμβάνουν τα ταξί που με μεγάλη ευκολία μπορεί να βρει κανείς στο επίνειο της Αθήνας. 

Μόλις ο τουρίστας πατήσει το πόδι του στον Πειραιά το μόνο που δεν θα πρέπει να τον απασχολεί είναι το αν θα βρει τρόπο να πάει γρήγορα στο αεροδρόμιο. Δεκάδες ταξί είναι παρκαρισμένα στην προβλήτα του λιμανιού και περιμένουν τους πελάτες. Ο στόλος μάλιστα των ταξί που αντικρίζει κανείς είναι τόσο μεγάλος που δεν εμπνέει καμία ανησυχία για τυχόν καθυστέρηση στην πτήση ή για… διαγκωνισμούς μεταξύ των πελατών για το ποιος θα εξυπηρετηθεί πρώτος. Είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα φεύγουν οι ταξιδιώτες για το αεροδρόμιο αμέσως μόλις τα πλοία πιάσουν λιμάνι.

Καθώς όμως ο Πειραιάς, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, βρίσκεται σε μια χαοτική κατάσταση, είναι πολύ θετικό το γεγονός πως οι ξένοι επισκέπτες αποχαιρετούν την Αθήνα έχοντας στο μυαλό τους ως τελευταίες εικόνες τα μνημεία του κλεινού άστεος και όχι την κακή εικόνα του λιμανιού. Οι τιμές από και προς το «Ελ. Βενιζέλος» είναι φιξ, ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα μιας ενδιάμεσης ξενάγησης στο ιστορικό κέντρο και τα αρχαία μνημεία της Αθήνας με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο. Η χρέωση γι’ αυτό το «πακέτο» ανέρχεται γύρω στα 120 ευρώ, τιμή χαμηλή αν σκεφτεί κανείς πως αυτό το τουρ κρατάει περίπου 3,5 ώρες.

Και αυτή είναι μια επιλογή την οποία προτιμούν πολύ συχνά οι τουρίστες που δεν πρόλαβαν ή δεν προτίμησαν να επισκεφτούν αρχικά το κέντρο αλλά τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Αλλά ακόμη και ο ίδιος ο οδηγός του ταξί μπορεί να προτείνει αυτή την ξενάγηση στους πελάτες, οι οποίοι, αν έχουν χρόνο στη διάθεσή τους ως την ώρα αναχώρησης της πτήσης, ενθουσιάζονται με αυτή την πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως χάρη στο ταξί η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» γίνεται εύκολα και γρήγορα, με τον επισκέπτη να μην έχει να κάνει τίποτε άλλο παρά να αποχαιρετά με το βλέμμα του τις ομορφιές της αττικής γης, μέχρι να αναχωρήσει για την πατρίδα του αναλογιζόμενος τις πολύτιμες στιγμές που έζησε εδώ. Μια μικρή έκπτωση στο τέλος της κούρσας ή ένα μικρό σουβενίρ μπορεί να «σκλαβώσει» τον ξένο επισκέπτη και να επιβεβαιώσει την εντύπωση που επικρατεί διεθνώς, πως οι Έλληνες είμαστε πραγματικά ένας θερμός και φιλόξενος λαός.