Τιμήθηκε στη Βέροια η μνήμη των «άταφων νεκρών» του ηρωϊκού έπους της Αλβανίας

Με συγκίνηση και έντονο πατριωτικό συναίσθημα τιμήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στη Βέροια η μνήμη των «άταφων νεκρών» του ηρωϊκού έπους της Αλβανίας (1940).

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο στον μητροπολιτικό ιερό Ναό αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και στη συνέχεια μνημόσυνο για τους πεσόντες.

Ακολούθησε τρισάγιο στο ηρώο της πόλης και αμέσως μετά εκδήλωση, που έγινε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο από την Ένωση Εφέδρων Αξιωματικών Ημαθίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, για τους 7.976 πεσόντες ήρωες του 1940 που έμειναν άταφοι, στην Αλβανία. Από αυτούς οι 255 ήταν από την Ημαθία και τα ονόματά τους ακούστηκαν στο προσκλητήριο νεκρών μετά το τρισάγιο και λίγο πριν την κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ωρολογίου.

Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση του βιβλίου για τους άταφους νεκρούς, του πρ. Προέδρου της Βουλής κ. Γιώργου Σούρλα.

Την εκδήλωση που συντόνιζε ο εκδότης της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» Ζ.Μ.Πατσίκας, χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης και αργότερα ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Χρήστος Φράγκος, ο δάσκαλος κ. Γιοβανόπουλος με μια σύντομη ομιλία και ο κ. Τσιφλίδης, γιός πεσόντος στο μέτωπο της Αλβανίας.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο πρ. στρατηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος που ο θερμός, πατριωτικός του λόγος χειροκροτήθηκε έντονα από το ακροατήριο και ο ίδιος ο συγγραφέας που στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε σε μια θετική εξέλιξη, αφού η «ανενεργή» σχεδόν επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε πριν χρόνια για το ζήτημα αυτό, ξανασυνεδρίασε πριν από τρείς ημέρες, μπαίνοντας σε λεπτομέρειες, που θα εξεταστούν εκ νέου στις αρχές της νέας χρονιάς.