Βέροια: Πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον «Δάσκαλο» Χρίστο Τσολάκη

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Φιλόλογο Χρίστο Τσολάκη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης», ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ», η ΕΛΜΕ Ημαθίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ε. Ημαθίας.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με προβολή βίντεο από συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Χρίστος Τσολάκης.

Ο Γιάννης Παντερμαράκης χαιρέτησε και συντόνισε την εκδήλωση. Ο κος Παντερμαράκης είπε πως πρόκειται για μια εκδήλωση χρέους, ένα αφιέρωμα από καρδιάς, για τον δάσκαλο και συνεργάτη Χρίστο Τσολάκη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθηνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εκπαίδευσης, Έλσυ Κορδονίδου.

Ακολούθησε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κα Παπαγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό του μουσείου, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του και πρωτοπόρο στην πόλη της Βέροιας. Όπως είπε ενώ θα έπρεπε να αναδειχθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις κ.α. αφέθηκε στην τύχη του. "Υπάρχουν άλυτα προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα προγράμματα οικονομικής στήριξης και την γενική αχρησία, καθώς η διοίκηση δεν επέλυσε τα προβλήματα. Το μουσείο είναι βορρά επιτήδειων, δεν είναι επισκέψιμο, δεν υπάρχει προσωπικό. Οι υπεύθυνοι πρέπει να δεσμευθούν για το όραμα του Χρίστου Τσολάκη. Είναι προς το συμφέρον της πόλης η ανάδειξή του" είπε μεταξύ των άλλων.

Ο Δήμαρχος Βέροιας αντέδρασε στα λεγόμενα της Αντιπρόεδρου, καθώς ένιωσε προσβεβλημένος. Όπως είπε, η Αντιπρόεδρος δεν γνωρίζει τα πράγματα καλά. "Με ευθύνη του Δημάρχου και Αντιδημάρχου παραχωρήθηκε ο χώρος για 25 χρόνια. Είχαν γίνει επαφές με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη, για τα παλιά δικαστήρια, αλλά τώρα που άλλαξε το κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει να ενημερωθεί ο νέος Υπουργός. Θεωρώ ασέβεια όσα ειπώθηκαν. Η κα Τσολάκη το γνωρίζει αυτό και θα αποκατασταθεί η αλήθεια" είπε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης.

Ακολούθησε ο Γιάννης Τζανής, Δρ. Φιλοσοφικής, πρ. Σχολικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Συλλόγου «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ». Ο κος Τζανής ανέπτυξε το θέμα «Χρίστος Τσολάκης, ο παιδαγωγός, ο επιστήμονας με το πάθος για τη γλώσσα, ο πρόεδρος με τα οράματα, ο άνθρωπος». Αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Χρίστου Τσολάκη και στα όσα έχει προσφέρει ως δάσκαλος. Όπως του εκμυστηρεύθηκε ο κος Τσολάκης, την Βέροια την αισθανόταν πατρίδα του, η πόλη όπου κατάγεται η γυναίκα του, Στάσα Βαγουρδή. 40 χρόνια του πήρε να μαζέψει όλο αυτό το υλικό, με όραμά του να φτιάξει το Μουσείο Εκπαίδευσης. Τέλος, μίλησε για την γνωριμία και τη συνεργασία τους, και το βαθύ σημάδι που άφησε στον ίδιο και το έργο του. Έκλεισε αφιερώνοντάς του ένα ποίημα.

Στην συνέχεια η Κάτια Κιλεσοπούλου, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης μίλησε για τον Χρίστο Τσολάκη, τον δάσκαλο. Η κα Κιλεσοπούλου αναφέρθηκε στις μεθόδους διδασκαλίας του Χρίστου Τσολάκη και τις πρωτότυπες μεθόδους που χρησιμοποιούσε. Θεωρεί πως πρέπει να καταβληθούν αγωνιστικές προσπάθειες για την λειτουργία του μουσείου, για να μην μείνει άστεγο.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Κώστας Μπλιάτκας, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος, ο οποίος μίλησε για τον Χρίστο Τσολάκη, όπως τον γνώρισε. Ο κος Μπλιάτκας αισθάνεται μαθητής του Χρίστου Τσολάκη, έπειτα από αυτά που τον δίδαξε. Αισθάνεται πλούσιος από την γνωριμία μαζί του. Είπε πως ο Χρίστος Τσολάκης μόχθησε για να έρθει το μουσείο στην Βέροια. Πρέπει όλοι να βρουν τρόπο συνεργασίας για να δημιουργηθεί ένα μουσείο αντάξιο του οράματός του.

Στο τέλος της εκδήλωσης τον λόγο πήρε η σύζυγος του κου Τσολάκη, Στάσα Βαγουρδή. Βαθιά συγκινημένη αναφέρθηκε στις τελευταίες ημέρες του συζύγου της. Την πικρία που ένιωσε ο ίδιος για το πώς το μουσείο, ως οργανισμός, μέσα σε μια νύχτα πέρασε στην ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. «Η ματιά του και σιωπή του μιλούσαν», κι εξέφρασαν την απογοήτευσή του. Ο αγώνας που έδωσε και η ίδια, όταν είδε ότι δεν υπήρχε μουσείο, αλλά απλά μια στοιβαγμένη συλλογή, που φιλοξενήθηκε στον χώρο του Πανεπιστημίου. Ο αγώνας για να δημιουργηθεί ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εκπαίδευσης Χρίστος Τσολάκης. Κλείνοντας είπε πως δεν νιώθει πως την κορόιδεψε ο Δήμαρχος. Ελπίζει πως το μουσείο θα πραγματοποιηθεί.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης, ο Δήμαρχος Βέροιας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, η Διευθύντρια Β’θμιας Εκπαίδευσης, η πρώην Δήμαρχος και πλήθος κόσμου.