Ξεκίνησε η διεθνής διημερίδα για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στην Βέροια

Άνοιξε η αυλαία της διεθνής διημερίδας με τίτλο «Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: συμβολή στη συλλογική – μεθοδική – εξειδικευμένη αντιμετώπιση», που διοργανώνει η Πρωτοβουλία για το Παιδί, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, τον Δήμο Βέροιας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας.

Με στόχο την αντιμετώπιση της κακομεταχείρισης των παιδιών, ξεκίνησε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας, η πρώτη μέρα του συνεδρίου.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Εύα Ιεροπούλου.

Χαιρετισμό απηύθυνε:

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κκ Παντελεήμων

«Ένα εξαιρετικά φλέγον θέμα για το πιο ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας μας, τα παιδιά, είναι η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών… Οι μαρτυρίες όσων βίωσαν την κακοποίηση, κι έσπασαν την σιωπή, δεν λύνουν το πρόβλημα, όμως ευαισθητοποιούν μικρούς και μεγαλύτερους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Δημιουργείται μία μικρή ασπίδα προστασίας που πρέπει να γίνει μεγαλύτερη για όλα τα παιδιά που βίωσαν την κακοποίηση αλλά κι αυτά που κινδυνεύουν. Αυτήν την ασπίδα προσπαθούν να κάνουν αυτοί οι 4 φορείς, μέσω της διημερίδας».

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου

«Η Βέροια είναι μία πόλη πρότυπο για τον τρόπο αντιμετώπισης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών - ανηλίκων, με πάρα πολλές προοπτικές. Η κακοποίηση ανηλίκων είναι ένα πολύπλευρο και πολύπλοκο πρόβλημα. Δεν μπορεί να λυθεί από κανέναν. Χρειάζεται πολύπλευρη αντιμετώπιση από πολλούς επαγγελματίες οι οποίοι θα ξεκινούν από μία βάση σταθερή. Από τη γνώση του προβλήματος, τους τρόπους αντιμετώπισης, από τη συνεργασία και το σεβασμό. Με τη συνεργασία να απαλύνουμε το πρόβλημα, να το κάνουμε διαχειρίσιμο. Η σημαντικότητα του έργου με τη συνεργασία πολλών φορέων, θα φέρει γρήγορα αποτέλεσμα. Θα αποτελέσετε πρότυπο σε πολλές πόλεις της Ελληνικής επικράτειας».

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Νίκη Καρατζιούλα, διάβασε το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη

Ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης

«Σήμερα εξετάζεται ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο, με ανησυχητικές διαστάσεις, η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών… Ο Δήμος Βέροιας θα συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη του φαινομένου».

Ο Αστυνομικός Διευθυντής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, Διονύσιος Κούγκας

«Η Αστυνομία είναι άμεσα εμπλεκόμενος φορέας που καλείτε να δώσει λύση στην κακοποίηση ή στην ενδοοικογενειακή βία. Οι εκπαιδευόμενοι Αστυνομικοί καλούνται να μάθουν για την διαχείριση του προβλήματος, το πρόβλημα υπάρχει και δυστυχώς θα συνεχίσει να υπάρχει».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Δημήτρης Ζυγουλιάνος

«Είναι μία σπουδαία συνδιοργάνωση… Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να προλαμβάνουμε αλλά και να στηρίζουμε τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Πρέπει να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια, το χρωστάμε σε κάθε αδύνατο κι ανυπεράσπιστο παιδί που μπορεί να ζει δίπλα μας και να μας έχει ανάγκη».

Ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Σωμματείου «Στήριξης» Χανίων, Στράτος Πουμπλάκης

«Μέσω στης συνεργασίας με την Πρωτοβουλία για το Παιδί να δημιουργήσουμε την ραχοκοκαλιά του άξονα Μακεδονίας – Κρήτης».

Ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, με τρόπο σαφή, μεθοδικό και χρήσιμο… Είναι μία συλλογική δουλειά με δύο στοχεύσεις, το μεγάλο κοινό και τους ειδικούς επιστήμονες».

Ενώ μηνύματα της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, της Βουλευτή  ΣΥΡΙΖΑ Φρόσως Καρασαρλίδου και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Ιωάννη Δασκαλάκη, διάβασε η Εύα Ιεροπούλου.

Τον λόγο στη συνέχεια πήραν ειδικοί επιστήμονες.

Συντονιστής: Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, MD, ΜΑ, MSc, PhD, Διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, του Κέντρου για τη μελέτη και την πρόληψη της κακοποίησης - παραμέλησης των παιδιών, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Έλενα Ράπτη, Βουλευτής, Συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης».

Παναγιώτα Μάνθου, Ψυχολόγος & Κοινωνική Λειτουργός, Προϊσταμένη Τμήματος Τηλεφωνικών Γραμμών και Υπεύθυνη Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Ελληνικό σύστημα παιδικής προστασίας και δικαιώματα των παιδιών: συγκλίσεις, αποκλίσεις, προκλήσεις και ...προοπτική (;)».

Ελισσάβετ Μιχαηλίδου, Παιδίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ' Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης: «Ο Παιδίατρος απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση».

Σοφία Κουσίδου, Αστυνόμος Β', Τμηματάρχης του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης: «Παιδική σεξουαλική κακοποίηση: Αστυνομική προανακριτική προσέγγιση -Σύγχρονες προκλήσεις».

Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για το Παιδί:
«Από τη φιλοξενία του θύματος έως την απόδοση δικαιοσύνης: δύο ιστορίες».

Σχολική Χορωδία Βεροίας και Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας, υπό την διεύθυνση της κυρίας Ελένης Αναγνώστου

Michael Lynch, Επιθεωρητής ερευνών στην αστυνομική διεύθυνση της
Garda Siochana, στην Ιρλανδία. Διοικητής του τμήματος παιδικής προστασίας, του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος κατά παιδιών και της διαχείρισης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης σε εθνικό επίπεδο: «Η αποπλάνηση και η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών».

Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου:
«Πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Σεξ επιβίωσης».

Veronika Woerndl, Υπεύθυνη παιδικής προστασίας στο Caritas / Kinderdorf / / Irschenberg του Μονάχου:
1 .«Παιδιά σε κίνδυνο: Συστήματα βοήθειας στη Γερμανία. Ευκαιρίες και ρίσκα» 2.«Σεξουαλική βία σε παιδιά και νέους: Παραδείγματα προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στην πράξη. Πρόληψη και παρέμβαση στο Kinderdoif».

Chrys Ballerano, Προϊσταμένη του τμήματος Δικτύωσης και Εκπαίδευσης στην NYSCASA - New York State Coalition Against Sexual Assault, Albany NY: «Δημιουργώντας τη σύνδεση: η διαχείριση και η αποκατάσταση περιστατικών κακοποίησης μέσα από τη θεωρία του τραύματος».

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση. 

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Δημητριάδου, η κα Σταθακοπούλου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκπρόσωποι της ΜΚΟ Πράξις, η  Πρόεδρος του Ιδρύματος Μέλισσα κα Παπαζήση, ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ Διαμαντόπουλος, η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Μαυρίδου, ο Περιφερειακός Διευθυντής καταστημάτων Nova κ Κούρος, Εκπαιδευόμενοι Αξιωματικοί και προσωπικό της Σχολής Μετεκπαίδευσης, η πρώην Δήμαρχος Βέροιας κα Οσουλτζόγλου, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας κ Χριστοδουλίδης, ο Διευθυντής του ΠΕΔΥ, εκπρόσωποι κοινωνικών δομών και φορέων και πλήθος κόσμου από το Διδυμότειχο έως τα Χανιά.

Το πρόγραμμα της διημερίδας θα συνεχιστεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον.

{jlex}flickr:72157665739477219{/jlex}