Εορτή για την οικογένεια και την μητέρα πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Με αφορμή την εορτή της Υπαπαντής που τιμάται στις 2 Φεβρουαρίου, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολυτέκνων Νομού Ημαθίας διοργάνωσαν εκδήλωση για την οικογένεια και την μητέρα, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βέροιας.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Σαββίδης χαιρέτησε και παρουσίασε την εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ημαθίας, Στέργιος Μουρτζίλας.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ευλόγησε και κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης.

Στην συνέχεια μίλησε η Καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Βασιλική Κώστα με θέμα: «Ουρανόσταλτη Μάνα». Η κα Κώστα μίλησε για την έννοια της μητέρας και τι σημαίνει για τα παιδιά της. «Από όλα τα ανθρώπινα έργα, τα ανθρώπινα δημιουργήματα, τα αξιώματα το όνομα της μητέρας είναι το ανώτερο, το ωραιότερο, το σπουδαιότερο. Η ηρωικότερη μορφή είναι αυτή της μάνας, γι αυτό και η μάνα είναι Ουρανόσταλτη. Η μητέρα είναι ιερή. Στο πρόσωπό της βλέπουν την έννοια του Θεού, βλέπουν την ευσπλαχνία, την απέραντη αγάπη, η οποία θα τα οδηγήσει στον Θεό. Η μητέρα είναι ένα ‘σ’ αγαπώ’. Δεν υπάρχει άλλη λέξη που να περιλαμβάνει τον όρο της μητέρας… Η λέξη της μητέρας είναι παγκόσμια. Η μητέρα είναι ένα πανανθρώπινο σύμβολο, που διαπλάθει τον χαρακτήρα των παιδιών της, τα προστατεύει από κάθε κακό, τα φροντίζει όταν είναι άρρωστα, η στοργή της είναι άδολη. Η μητέρα είναι ο φορέας των ηθικών αξιών, μεταφέρει τα ήθη και τα έθιμα, είναι ο φωτεινός φάρος για τα παιδιά της… Η Μάνα των Χριστιανών, η Υπεραγία Θεοτόκος μας δίνει διδάγματα εγκαρτέρησης και αφοσίωσης. Είναι το καταφύγιο των πονεμένων… Τα γνωρίσματα της μητρότητας είναι η αστείρευτη αγάπη που δίνει η μητέρα στα παιδιά της, χωρίς να ζητά ανταλλάγματα. Η μητρική αγάπη είναι  ετεροκεντρική. Το κέντρο της είναι τα παιδιά. Το τρίτο γνώρισμα είναι η αυταπάρνηση και η θυσία. Το αποκορύφωμα της αγάπης της μητέρας προς χάρην των παιδιών της αρκεί αυτά να είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα... Η μητέρα είναι η πιο μυστική πηγή χαράς… Η μητέρα είναι παιδαγωγός. Η μητέρα δεν προσφέρει μόνο το γάλα της και δεν καλύπτει μόνο τις βιολογικές ανάγκες των παιδιών της, φροντίζει και την πνευματική τους καλλιέργεια. Το παιδί αποτελεί έργο της αγωγής της… Σήμερα τιμούμαι την μητέρα, γιατί η μητέρα είναι ζωή. Με αγάπη, θυσία και την αγάπη του Θεού προσπαθεί να εμφυσήσει στην νέα ζωή την αξιοπρέπεια, την καλοσύνη, την ευγνωμοσύνη και την ευγένεια… Σήμερα οφείλουμε να αποδώσουμε στην κάθε μάνα, είτε βρίσκεται στην γη είτε στον ουρανό, σεβασμό και ευγνωμοσύνη, για όλες τις θυσίες που έκανε για μας. Σήμερα τιμούμαι και την νέα μητέρα, που μέσα στις δυσκολίες των καιρών μας φέρνει στην ζωή έναν νέο άνθρωπο και να τον μεγαλώσει σύμφωνα με τα ιδανικά της πίστης και της πατρίδας μας», είπε.

Έπειτα μίλησε για τις μητέρες των Τριών Ιεραρχών, τις Αγίες Νόννα, Εμμέλεια και Ανθούσα. Παράλληλα ανέφερε τι έγραψαν ποιητές, αρχαίοι φιλόσοφοι και μεγάλοι άνδρες για την μητέρα.

Στο τέλος η Σχολική Χορωδία Βέροιας, υπό την διεύθυνση της Μουσικού Ελένης Αναγνώστου, τραγούδησαν τραγούδια σχετικά με την μητέρα, των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι και άλλων συνθετών. Ακούστηκαν: Γλυκιά μητέρα του Χριστού, Κοιμήσου αγγελούδι μου, Οι δικοί μου, Μανούλα μου, Μητέρα και αδελφή, Προσωπογραφία, Πυρρίχιος.

{jlex}flickr:72157690116610532{/jlex}