Μαθητική πορεία για την κλιματική αλλαγή πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Πορεία για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο κέντρο της Βέροιας.

Μαθητές γυμνασίου και λυκείου κρατώντας στα χέρια τους πανό με μηνύματα κατά της κλιματικής αλλαγής και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Όλοι μαζί να σώσουμε τη γη», «η γη πεθαίνει, όλοι ενωμένοι», «θέλουμε αλλαγή συστηματική, κι όχι κλιματική», διέσχισαν την πόλη μεταφέροντας το μήνυμα για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Οι μαθητές ξεκίνησαν από πλατεία Κόρακα έως την πλατεία Δημαρχείου, και μετά πάλι πίσω όπου κι έληξε η διαδήλωση. 

Στην πλατεία δημαρχείου πραγματοποιήθηκε ομιλία και αναγνώστηκαν τα παρακάτω αιτήματα:

  • Τήρηση της Συμφωνίας των Παρισίων και λήψη αποφάσεων με βάση τα επιστημονικά -ψαρά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
  • Άμεση παύση και επ' αόριστων απαγόρευση όλων των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. (The geographical distribution of fossil fuels unused when limiting global warming to 2 °C, Nature, 2015)
  • Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, με στόχο το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας να αποτελείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με ορίζοντα το 2030, εφόσον αποφευχθεί η καταστροφή προστατευόμενων περιοχών Natura. Τα οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητα θα πρέπει να προστατευθούν.
  • Ενθάρρυνση των κυκλικών οικονομιών, όπως η επισκευή, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των προϊόντων. Μείωση των μη επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων/παραπροϊόντων από την αγορά. Πρέπει να Θεσπιστούν κανονισμοί κατά των μη βιώσιμων πράξεων.
  • Αύξηση του ποσοστού ανακυκλώσιμων απορριμμάτων / υλικών, καθώς η Ελλάδα σύμφωνα με την EE κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις με τα απορρίμματα να καταλήγουν 17%~18% στην Ανακύκλωση / Κομποστοποίηση, ενώ το υπόλοιπο 82-83% καταλήγει στους ΧΥΤΑ ή αποτεφρώνεται (στοιχεία 2016).
  • Θέσπιση κανόνων που αφορούν τη χρήση των βιώσιμων μέσων μεταφοράς ,όπως το ποδήλατο, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η χρήση τους σε δημόσιους χώρους.
  • Η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει τη βιώσιμη γεωργία και την αγροοικολογία καθώς και τους ανεξάρτητους αγρότες μικρής κλίμακας. Οι μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει ως ένα μεγάλο παράγοντα της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου την κτηνοτροφία (IPCC: Special Report Climate Change and Land Αύγουστος 2019)
  • Αναδάσωση καμένων περιοχών της Ελλάδας με επιστημονική υποστήριξη. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και αγωγής στο πλαίσιο του
    εκπαιδευτικού συστήματος.
  • Άμεση κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Δείτε αποσπάσματα από την πορεία των μαθητών στο παρακάτω βίντεο

View this gallery on Flickr