Το μήνυμα της Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό για τη Γιορτή της Γυναίκας

Με αφορμή τον εορτασμό της Γιορτής της Γυναίκας, η Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό στέλνει το δικό της μήνυμα. 

Στις 8 Μαρτίου όπως είθισται κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι γυναίκες όλου του κόσμου έχουν την τιμητική τους μιας και είναι μια μέρα αφιερωμένη παγκοσμίως στη  Γιορτή της Γυναίκας.

Αξίζει σήμερα να προβληματιστούμε  όλοι μας, μέσα σε όλη αυτή την κρίση που βιώνουμε, να σκεφτούμε τα προβλήματα και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει η γυναίκα που μεγαλώνει παιδί με αναπηρία αλλά και η ίδια η γυναίκα που έχει αναπηρία. Είναι τόσες πολλές  οι διακρίσεις που υπόκεινται, όχι μόνο λόγω του φύλου τους αλλά και λόγω της  ίδιας της αναπηρίας. Μόνο να σκεφτούμε πόσες γυναίκες με αναπηρία και μάνες παιδιών με αναπηρία έχουν οδηγηθεί σε κοινωνική απομόνωση και αποκλεισμό μιας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδυάσουν οικογενειακή και επαγγελματική ζωή... πόσες μάνες που μεγαλώνουν παιδιά με αναπηρία βιώνουν πολλές φορές την αρνητική στάση, όχι μόνο από το ίδιο το κράτος, αλλά και από την κοινωνία  και  την ίδια την οικογένειά τους… πόσες  μάνες μόνες τους ως μονογονεϊκές οικογένειες καλούνται να μεγαλώσουν το παιδί ή τα παιδιά με αναπηρία χωρίς κανένα στήριγμα και στερούμενες  βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων και αντιμετωπίζουν απρόσμενες προκλήσεις. Οι μάνες που μεγαλώνουν παιδί  όχι μόνο με αυτισμό, αλλά και με άλλες αναπηρίες καλούνται εκτός από το μεγάλωμα του παιδιού τους που την έχει απόλυτη ανάγκη, να έχουν ταυτόχρονα και άλλους ρόλους εξίσου σημαντικούς, δύσκολους και πολυδιάστατους. Θα πρέπει να στέκεται σαν βράχος δίπλα στα άλλα της παιδιά, που την έχουν και αυτά ανάγκη, στο σύζυγο (εφόσον υπάρχει), στο ευρύτερο οικογενειακό και συγγενικό  περιβάλλον, στο εργασιακό περιβάλλον (εφόσον εργάζεται). Και πόσες μητέρες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν εργάζονται γιατί δεν έχουν κάποιον να τις βοηθήσει με το παιδί της, δεν υπάρχουν δομές να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους... Κάθε μέρα καλούνται να ανέβουν τον δικό τους Γολγοθά  παίρνοντας δύναμη από τα ίδια τα παιδιά τους  με ένα κράτος  που τις περισσότερες φορές είναι θεατής και απών… Και μέσα σε όλα αυτά που βιώνει θα πρέπει η ίδια να μεριμνήσει για την τύχη του παιδιού της όταν αυτή δεν θα μπορεί ή δε θα υπάρχει στη ζωή. Το ψυχολογικό βάρος που σηκώνει είναι πολλές φορές δυσβάσταχτο.

Αξίζει δε να διαβάσει κανείς τα παρακάτω  στοιχεία που προκύπτουν από την ΕΣΑμεΑ και να βγάλει τα συμπεράσματά του

  • Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία είναι συχνά θύματα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και trafficking.
  • Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία βρίσκονται συχνά σε κοινωνική απομόνωση λόγω στάσεων, προκαταλήψεων και στερεοτύπων.
  • Για τις γυναίκες με αναπηρία, λόγω της περιορισμένης πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, ο κίνδυνος της φτώχειας είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Σε περιόδους δε οικονομικής κρίσης, όπως της σημερινής, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής εξαθλίωσης.
  • Για τις γυναίκες με αναπηρία και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία, λόγω της έλλειψης υπηρεσιών υποστήριξης της οικογένειας και της μη παροχής προσαρμοσμένης άδειας μητρότητας, η δυνατότητα να συνδυάσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή είναι περιορισμένη.
  • Οι γυναίκες με αναπηρία είναι 2 έως 5 φορές πιο πιθανό να είναι θύματα βίας από τις γυναίκες χωρίς αναπηρία και υποβάλλονται σε στείρωση και τις αμβλώσεις ενάντια στη θέλησή τους.
  • Υπάρχουν 46 εκατομμύρια γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία στην Ευρώπη, το 60% του συνολικού πληθυσμού των ατόμων με αναπηρία.
  • 34% των γυναικών με ένα πρόβλημα υγείας ή αναπηρία έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από έναν σύντροφο στη διάρκεια της ζωής τους.
  • Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν απούσες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
  • Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν αόρατες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Μέριμνα  Ατόμων με Αυτισμό αγκαλιάζει όλες τις μάνες που μεγαλώνουν παιδιά με αυτισμό, μια εξαιρετικά δύσκολή και πολυδιάστατη διαταραχή – αναπηρία αλλά και τα ίδια τα κορίτσια και τις γυναίκες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Η μάνα του παιδιού με αυτισμό, η γυναίκα με αυτισμό, έχει τις ίδιες ανάγκες , τις ίδιες επιθυμίες ,τα ίδια όνειρα με όλες τις γυναίκες του κόσμου. Της αξίζει κατανόηση ,σεβασμός ,αγάπη, αποδοχή από την κοινωνία ,από την Πολιτεία , το οργανωμένο κράτος και το οικογενειακό περιβάλλον.

Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό

KΔΑΠ μεΑ Μ.Α.μ.Α

Ημαθίωνος 2,Βέροια

Τηλ.επικ.6974484968

www.mamaver.gr