Πώς θα κάνουμε τα παιδιά μας να φάνε ψάρια!

Επιμέλεια Εύη Φενερίδου

Ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν πολλές μαμάδες και το ακούμε σχεδόν καθημερινά στο μαγαζί. Το παρακάτω άρθρο, προτείνει κάποιες λύσεις, κυρίως βάζοντας το παιχνίδι στη διατροφή των παιδιών .Ξέρουμε ότι θαύματα δεν θα γίνουν, αλλά σιγά σιγά και με πολύ υπομονή, να καταφέρουμε κάτι. Εξάλλου τα ψάρια είναι τόσο βασικό να τα εντάξουμε στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο μας (οι ειδικοί τονίζουν να τρώμε δύο φορές την εβδομάδα), που αξίζει τον κόπο.

Τα περισσότερα παιδιά «στραβομουτσουνιάζουν» στο άκουσμα της λέξης ψάρι, ως απάντηση στο «τι θα φάμε;». Κάποια από αυτά, μάλιστα, κοιτούν το ψάρι στο πιάτο τους αηδιασμένα και αρνούνται να βάλουν έστω και μία μπουκιά στόμα τους. Οι μαμάδες, τότε, δικαιολογημένα ανησυχούν: Πώς θα λάβουν την απαραίτητη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πολύτιμα για την σωματική και νοητική τους διάπλαση;

Για να σταματήσετε να ανησυχείτε και να γλυτώσετε τους ομηρικούς καβγάδες και τα αμέτρητα πεταμένα ψάρια στα σκουπίδια, δείτε με ποιους τρόπους θα κάνετε τα παιδιά όχι μόνο να τρώνε ψάρι, αλλά και να το λιγουρεύονται.

Υπόθεση «κόκκαλα»
Ένας βασικός λόγος που τα παιδιά αποφεύγουν το ψάρι είναι επειδή συχνά περιέχει πολλά κόκαλα, τα οποία είτε μπορεί να τους «κάτσουν» στον λαιμό είτε πρέπει μόνα τους να καθαρίζουν. Για να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα, προτιμάτε καθαρισμένα φιλέτα ψαριού, όπως ο σολομός, ο μπακαλιάρος και ο καλόγερος. Ωστόσο, επειδή ο σολομός έχει έντονη γεύση που μπορεί να μην ευχαριστεί τα παιδιά, προσπαθήστε να τον εντάξετε σιγά-σιγά στη διατροφή τους, π.χ. ξεκινώντας με σάντουιτς καπνιστού σολομού.

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό
Είναι σημαντικό να ξέρετε πως τα μεγάλα ψάρια (και πολλά οστρακοειδή) περιέχουν υπερβολικές ποσότητες υδραργύρου που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό του παιδιού, και δη στις νοητικές του λειτουργίες. Προσπαθήστε, λοιπόν, να αποφεύγετε τα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας και το σκουμπρί, και να προτιμάτε σολομό, μπακαλιάρο, και ψαρικά όπως γαρίδες, αστακοί, χτένια και μύδια.

Μην το ψήσετε
Αν πάντα ψήνετε τα ψάρια στον φούρνο, γιατί δεν δοκιμάζετε να τα μαγειρέψετε με άλλους τρόπους; Μπορείτε, για παράδειγμα, να το τηγανίσετε, να το κάνετε ποσέ ή να το «κρύψετε» μέσα σε λαζάνια με μπεσαμέλ. Μπορείτε να κάνετε τάκος και κέικ ψαριού ή να το κάνετε πανέ. Σκεφτείτε δημιουργικά και σίγουρα θα βρείτε έναν τρόπο μαγειρέματος που θα αρέσει στα παιδιά.

Όχι πολύ τηγάνι
Καλό είναι, βέβαια, να μην προτιμάτε συχνά τα τηγανητά, για να μην επιβαρύνετε την διατροφή του παιδιού σας. Είναι προτιμότερο να πανάρετε το ψάρι και να το ψήσετε στον φούρνο.

Αναμείξτε το
Αν το αγαπημένο φαγητό των παιδιών σας είναι τα ζυμαρικά, γιατί να μην ετοιμάσετε μία σάλτσα με ντομάτα και τόνο και να την σερβίρετε με τα ζυμαρικά και μπόλικο τριμμένο τυρί;

Μιλώντας για τυρί…
Πολλά παιδιά αγαπούν το τυρί, και δη το τσένταρ. Δοκιμάστε, λοιπόν, την επόμενη φορά που ψήσετε ένα φιλέτο ψαριού στον φούρνο να το καλύψετε, λίγο πριν να είναι έτοιμο, με μπόλικο τριμμένο τσένταρ. Θα… αναγκαστούν να το φάνε.

Χρώματα και σχήματα
Τα πιτσιρίκια «ψαρώνουν» με τα διαφορετικά σχήματα και χρώματα. Μπορείτε, λοιπόν, να πειραματιστείτε χρησιμοποιώντας κουπ πατ ζαχαροπλαστικής για να κόψετε τα φιλέτα ψαριού σε διάφορα σχήματα, ενώ μπορείτε να τα γαρνίρετε με κέτσαπ, μουστάρδα και μαγιονέζα για να δώσετε χρώμα.

Food styling
Σημασία, επίσης, έχει ο τρόπος που σερβίρετε το ψάρι, π.χ. αν στο πιάτο φτιάξετε μία χαρούμενη φατσούλα, με το ψάρι για μύτη, ελιές για μάτια και ντομάτα για στόμα, θα το κάνετε πολύ πιο ελκυστικό.

Ντιπ για ντιπ
Σε πολλά παιδιά αρέσουν οι σως. Γιατί, λοιπόν, να μην σερβίρετε το ψάρι που έχετε κόψει σε μπουκίτσες με διάφορα ντιπς για να «βουτήξουν», όπως σως μπάρμπεκιου, πουρές λαχανικών ή σάλτσα πέστο.

 
FISHEYE | Φενερίδου Ευδοξία
Τρεμπεσίνας 23, Βέροια
Τηλ. 6985958315

 

Πηγή: Διαδίκτυο