Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της σόμπας

sompa new

Στις επαρχιακές πόλεις και στα χωριά, ακόμα υπάρχουν σπίτια με σόμπες, οι οποίες έχουν δοθεί από την κληρονομιά της γιαγιάς και δίνουν μία διακοσμητική πινελιά στον χώρο λόγω της παλαιότητάς τους και την ανθεκτικότητάς τους.

 

Παλαιότερα, όντας το μοναδικό μέσο για την θέρμανση των σπιτιών ήταν μία πολύ καλή επιλογή για το σπίτι, σήμερα παραμένει ένα υποστηρικτικό μέσο θέρμανσης αλλά δεν προσφέρει τα οφέλη του καλοριφέρ ή του κλιματιστικού.

 

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματά της όμως, αν κάποιος δεν θέλει να ανοίξει το καλοριφέρ, είναι ότι ένας μικρός χώρος ζεσταίνεται γρήγορα χωρίς να απαιτείται η κατανάλωση πολλών watt. Ειδικά εάν τοποθετήσουμε την σόμπα κοντά στο σώμα μας μέσα σε ένα λεπτό θα έχουμε ζεσταθεί και το σώμα μας έχει λάβει την απαραίτητη θερμοκρασία που πρέπει, όταν η θερμοκρασία πέφτει αισθητά κατά την διάρκεια του Χειμώνα.

 

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι είναι εντελώς αθόρυβη, όταν είναι σε λειτουργία και ότι δεν πιάνει πολύ χώρο μέσα στο δωμάτιο. Έτσι κι αλλιώς μετακινείται εύκολα από την μία μεριά στην άλλη και μπορεί να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή παίρνοντας μπρος από το πρώτο λεπτό, χωρίς να περιμένετε μία χρονοβόρα εκκίνηση.

 

Από την άλλη οι σόμπες είναι οικονομικές και συμφέρουν σαν μικρό σύστημα θέρμανσης από οποιοδήποτε άλλο. Η οικονομία και η εξοικονόμηση δηλαδή που προσφέρουν είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους.

 

Χωρίς να πραγματοποιούν καύση δεν υπάρχει πουθενά καπνός. Έτσι μπορούν να λειτουργούν χωρίς να κάνουν δυσάρεστη την ατμόσφαιρά του δωματίου. Το μειονέκτημα στην πολύωρη χρήση τους είναι μόνο το γεγονός ότι αν τρίψετε τα μάτια σας θα τσούζουν μετά εξαιτίας της θερμότητας και του αερίου που εκπέμπουν.

 

Τέλος, διαθέτουν μία καλή πυροπροστασία καθώς αν τύχει να πέσουν κάτω απενεργοποιούνται μόνες τους και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος φωτιάς. Βέβαια πρέπει να προσέχετε να μην τις τοποθετείτε κοντά σε μάλλινα υφάσματα ή κοντά σε εστίες που εκπέμπουν έτσι κι αλλιώς θερμότητα, όπως η κουζίνα.

 

Αν λοιπόν ο χώρος που επιθυμείτε την περισσότερη ζέστη είναι η κρεβατοκάμαρά σας τότε η σόμπα θα γίνει η καλύτερή σας επιλογή.

Οι παραπάνω πληροφορίες παραχωρήθηκαν από την εταιρεία ΒΕΡΝΟΝ